Instagram, Snapchat, Facebook. Πότε έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη ψυχολογία, σύμφωνα με τους επιστήμονες

1761

Οι ειδικοί υποστηρίζουν: το Instagram βλάπτει σοβαρά την υγεία.
«Πρόκειται για την πιο επιβλαβή εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης για την ψυχική υγεία των νέων», σύμφωνα με έκθεση της Βασιλικής Εταιρείας Δημόσιας Υγείας της Μ. Βρετανίας.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι 
YouTube έχει τον πιο θετικό αντίκτυπο, ενώ εκτός από το Instagram, το Snapchat, το Facebook και το Twitter, έχουν αρνητικές επιπτώσεις.
Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 1500 νέους ηλικίας 14- 24 ετών, προκειμένου να καταγράψουν το άγχος, την κατάθλιψη, την αυτοπεποίθηση και την εικόνα του σώματος των χρηστών social media.
Όπως παρατήρησαν, το Instagram π
αροτρύνει τις νέες γυναίκες «να συγκριθούν με μη ρεαλιστικές, φιλτραρισμένες και επεξεργασμένες εκδόσεις της πραγματικότητας, γεγονός που τις κάνουν να μην νιώθουν καλά με το σώμα τους”.
Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η Βασιλική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας, κάλεσε τους ιθύνοντες να αναλάβουν δράση, τοποθετώντας μια προειδοποίηση σε εικόνες που έχουν υποστεί ψηφιακή επεξεργασία.
«Δεν ζητάμε από αυτές τις πλατφόρμες να απαγορεύουν το photoshop ή τα φίλτρα, αλλά να αφήνουν τους ανθρώπους να γνωρίζουν πότε μια εικόνα έχει υποστεί επεξεργασία», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Ματ Κέρατσερ.
Θέλουμε να εξοπλίσουμε τους νέους με τα εργαλεία και τις γνώσεις ώστε να περιηγηθούν στις εφαρμογές κοινωνικών μέσων, με τρόπο που να προάγει την καλή ψυχική υγεία», πρόσθεσε.
Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, ενώ το Instagram επηρέασε αρνητικά την εικόνα του σώματος, αποτελεί και θετική διέξοδο έκφρασης και αυτογνωσίας, για πολλούς νέους χρήστες.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι παίζει σημαντικό ρόλο ο χρόνος, που ασχολούνται οι νέοι με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με την έρευνα, όσοι περνούν περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα σε ανάλογες ιστοσελίδες, είναι πιο πιθανό να αναφέρουν ψυχολογικά προβλήματα.
«Οι πλατφόρμες που υποτίθεται ότι βοηθούν τους νέους να επικοινωνούν μεταξύ τους και να κοινωνικοποιούνται, μπορεί να τροφοδοτούν πραγματικά μια κρίση ψυχικής υγείας», ανέφερε η Σίρλεϋ Κράμερ, διευθύνουσα σύμβουλος της Βασιλικής Εταιρείας Δημόσιας Υγείας.
Μια πρακτική λύση σε αυτό, λέει η Κράμερ, είναι η εισαγωγή ενός αναδυόμενου παραθύρου, που θα ειδοποιεί τον χρήστη ότι είναι συνδεδεμένος για πολύ ώρα.
Επτά από τους 10 ερωτηθέντες είπαν ότι συμφωνούν με την σύσταση.
Ωστόσο, οι ειδικοί χαρακτήρισαν την χρήση των κοινωνικών μέσων ως εθιστική και την συνέκριναν με τον εθισμό, που προκαλούν τα τσιγάρα και το αλκοόλ.
Με βάση αυτό, εξέφρασαν την αμφιβολία τους σχετικά με την αποτελέσματα μια ειδοποίησης, την οποία ο χρήστης μπορεί απλά να κλείσει πατώντας το “x”.
Πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά πώς να αντιμετωπίζουν όλες τις πτυχές των κοινωνικών μέσων, καλές και κακές, για να τους προετοιμάσουμε για έναν ολοένα και πιο ψηφιοποιημένο κόσμο”, κατέληξαν οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης: Fidget Spinner, το γκατζετάκι που προκαλεί φρενίτιδα. Η συγκινητική ιστορία της Αμερικανίδας που το κατασκεύασε