Η κακοποίηση ζώων συνδέεται με την κακοποίηση ανθρώπων. Οι δράστες υπήρξαν θύματα βίας και είναι εν δυνάμει δολοφόνοι

4806
Σοκ προκάλεσε το περιστατικό των φαντάρων που πέταξαν ζωντανό έναν σκύλο από τον γκρεμό. Λίγες μέρες αργότερα, βγήκε στη δημοσιότητα ένα ακόμη περιστατικό. Ένας άνδρας από την Καρδίτσα, παγίδευσε μια γάτα σε ένα αυτοσχέδιο κλουβί και την χτύπησε με καμάκι ψαρέματος. Και αυτά δεν είναι παρά μόνο μερικά από τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί.

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις 10 πρώτες χώρες που κακοποιούν περισσότερο τα ζώα. Συγκεκριμένα, η Ιαπωνία, η Κίνα, η Αυστραλία, η Ισπανία, η Αίγυπτος, η Βενεζουέλα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ελλάδα και η Ολλανδία είναι κατά σειρά οι χώρες που έχουν τα περισσότερα περιστατικά κακοποίησης ζώων.
Εκτιμάται ότι το 70% των ζώων που δέχονται βία από τους ανθρώπους είναι οι σκύλοι, το 21% γάτες και το 24% άλλα ζώα, κυρίως κτηνοτροφίας.

Γιατί όμως, ένας άνθρωπος κακοποιεί τα ζώα;
Εγκληματολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι βίαιες πράξεις κατά των ζώων δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά. Η κακοποίηση τους συχνά συνδέεται και με την κακοποίηση ανθρώπων, κάτι όμως που δεν είναι κανόνας.
Ερευνητές από το FBI παρατήρησαν ότι μια κοινή συμπεριφορά ανάμεσα στους δολοφόνους, τους βιαστές και γενικότερα όσους εγκληματίες είχαν υψηλή παρορμητικότητα, εγωισμό και έλλειψη τύψεων, ήταν η κακοποίηση ζώων κατά τη νεαρή τους ηλικία.

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις 10 πρώτες χώρες που κακοποιούν περισσότερο τα ζώα.

Πολλοί διαβόητοι κατά συρροήν δολοφόνοι, όπως ο Jeffrey Dahmer, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το βιασμό, δολοφονία και διαμελισμό 17 ανδρών και αγοριών μεταξύ 1978 και 1991, ξεκίνησαν βασανίζοντας και σκοτώνοντας ζώα στην παιδική τους ηλικία. Μάλιστα, ο Dahmer σκότωνε και διαμέλιζε τα ζώα, ενώ μετά αυνανιζόταν.

Παρόλο που δεν είναι ξεκάθαρη η σύνδεση επιστημονικά, ένα από τα πρώτα σημάδια διαταραχής συμπεριφοράς είναι η σκληρότητα απέναντι στα ζώα.
Όπως αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση για την ηθική μεταχείριση των ζώων PETA, όταν ένα άτομο κακοποιεί τα ζώα φαίνεται πως δεν έχει συνείδηση και τύψεις για αυτό που κάνει.
Σε πολλές περιπτώσεις, τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις προκύπτουν 
από μια εμφανή ανάγκη για εξουσία και έλεγχο, η οποία συνοδεύεται από έλλειψη ενσυναίσθησης. Τα ζώα και ειδικά αυτά που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, γίνονται στόχος γιατί ο δράστης δεν αναγνωρίζει ή δεν ενδιαφέρεται για τον σωματικό και ψυχολογικό πόνο που θα προκαλέσει.
Τα ζώα υποφέρουν, όπως και οι άνθρωποι, αλλά οι δράστες δεν αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα των άλλων ή δεν ενδιαφέρονται. Απουσιάζουν οι τύψεις.
Γι’ αυτό και η σκληρότητα απέναντι στα ζώα είναι ένδειξη δυνητικής κακοποίησης των ανθρώπων.

«Έχω συναντήσει ανθρώπους που λένε «Ένα ζώο ήταν. Σιγά. Ποιος νοιάζεται;». Περιγράφουν ένα αίσθημα αδρεναλίνης μετά την κακοποίηση ή τη δολοφονία ενός ζώου. Αυτό το αίσθημα ίσως εμφανίζεται και σε όσους διαπράττουν βιαιότητες ενάντια στους ανθρώπους. Έτσι, αν ένας άνθρωπος είναι ικανός να κακοποιήσει, να βασανίσει και να σκοτώσει ένα ζώο, μπορεί να πάει παραπέρα κάνοντας αντίστοιχες πράξεις σε ανθρώπους για να νιώσεις ακριβώς αυτό το συναίσθημα της αδρεναλίνης» ανέφερε ο ψυχολόγος Dawn Drucker στην μη κυβερνητική οργάνωση PETA.

Σε πολλές περιπτώσεις τέτοιες συμπεριφορές προκύπτουν από την κακοποίηση των δραστών από τους γονείς τους όταν ήταν μικροί ή γενικότερα την ενδοοικογενειακή βία και την εγκατάλειψη που τους οδηγεί σε παραβατική συμπεριφορά.

Διαβάστε επίσης: Γιατί τα άτομα με ειδικές ανάγκες και κυρίως κοπέλες, είναι πιο πιθανό να πέσουν θύματα κακοποίησης και trafficking.