Γιατί οι επιστήμονες προειδοποιούν να μην πέφτουμε για ύπνο τσακωμένοι, με νεύρα ή θυμωμένοι;

6044

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου δείχνει ότι, όσοι πέφτουν θυμωμένοι στο κρεβάτι, «εμπεδώνουν» καλύτερα τα αρνητικά τους συναισθήματα στη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα, να μην μπορούν να απαλλαχθούν από τα νεύρα τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό “Nature Communications”, έδειξαν ότι, ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στη μνήμη και την μάθηση.
Η
ταχεία κίνηση των ματιών στα βαθύτερα στάδια του ύπνου, όπου συμβαίνουν τα όνειρα (REM), είναι απαραίτητη για την μεταφορά πληροφοριών, από την βραχυπρόθεσμη μνήμη στην μακροπρόθεσμη.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες αναμνήσεις, που καλύτερα θα ήταν να μην καταγραφούν στον “σκληρό δίσκο” του εγκέφαλου, όπως αναμνήσεις από ένα τραυματικό και δυσάρεστο γεγονός.
Η ικανότητα καταστολής των αρνητικών αναμνήσεων, αποτελεί βασικό μέρος της ψυχικής υγείας.

Οι ερευνητές ζήτησαν από 73 φοιτητές, να λάβουν μέρος σε μία σειρά ασκήσεων μνήμης για δύο ημέρες.
Στην πρώτη φάση, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απομνημονεύσουν 26 ζεύγη εικόνων, που αποτελούνταν από ένα ουδέτερο πρόσωπο και μια αρνητική εικόνα, όπως το πτώμα ενός ζώου, προκειμένου να δημιουργηθεί μια αποσπασματική μνήμη.
Η διαδικασία επαναλήφθηκε μετά από 30 λεπτά και μετά από 24 ώρες.
Στη συνέχεια, τους ζητήθηκε, να προσπαθήσουν να καταστείλουν τις αρνητικές αναμνήσεις, που δημιουργήθηκαν από τις αποκρουστικές εικόνες.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης του πειράματος, με την ονομασία «Σκέψου / Μη Σκεφτείς», οι ερευνητές παρακολούθησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των συμμετεχόντων, με μαγνητική τομογραφία.

Διαπίστωσαν ότι, τα άτομα ήταν πιο πιθανό να θυμούνται τις αρνητικές εικόνες, μετά από ύπνο.
Βρήκαν ότι, κατά τη διάρκεια του ύπνου ο εγκέφαλος, αναδιοργανώνει τις μνήμες και τις αποθηκεύει.
Αρχικά, αυτό γίνεται στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου, που σχετίζεται με την μνήμη, και στην συνέχεια πέρνα σε όλο τον εγκεφαλικό φλοιό.
Έτσι η αρνητική μνήμη “εμπεδώνεται” και είναι πιο δύσκολο να διαγραφεί.
«Θα συμβουλεύαμε τον καθένα να λύσει πρώτα τις διαφορές του προτού πέσει στο κρεβάτι και να μην κοιμηθεί αγκαλιά με το θυμό του», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Yunzhe Liu, στην εφημερίδα “The Guardian”.
Όπως εξήγησε, τα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν στην καλύτερη αντιμετώπιση ανεπιθύμητων αναμνήσεων και διαταραχών, όπως είναι το μετατρευματικό στρες, μέσω στέρησης του ύπνου.

Διαβάστε επίσης: Γιατί «κολλάνε» τραγούδια και ρυθμοί στο μυαλό;