Γιατί είμαστε τόσο αναβλητικοί; Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος των αναβλητικών και πώς να το αντιμετωπίσετε

10549
«Ποτέ μην αναβάλλεις για αύριο κάτι που μπορείς να κάνεις σήμερα” λέει το ρητό, ίσως επειδή αρκετοί καθυστερούν μια εργασία μέχρι εκεί που τους «παίρνει».

Η αναβλητικότητα, δηλαδή η συστηματική μετάθεση υποχρεώσεων σε μελλοντικό χρόνο σχετίζεται άμεσα με το άγχος. Η αναβλητικότητα προκαλεί άγχος και ένα αίσθημα ενοχής αλλά συγχρόνως μπορεί και να πηγάζει από αυτό.
Προτιμούν να αποφύγουν για όσο μπορούν τα αρνητικά συναισθήματα και το άγχος που  τους προκαλεί μια εργασία.

Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό προέρχεται από την οικογένεια. Οι γονείς δεν επιτρέπουν στο παιδί να πάρει πρωτοβουλίες και να δράσει μόνο του. Έτσι, όταν έρχεται η στιγμή που πρέπει να πάρει μια απόφαση, κάνει πίσω.
Η έλλειψη αυτοπεποίθησης και η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι επίσης, λόγοι που μας κάνουν να μεταφέρουμε καταστάσεις για το μέλλον. Όταν δεν νιώθουμε καλά, προτιμούμε να το αφήσουμε για αργότερα, με την ελπίδα ότι θα είμαστε περισσότερο έτοιμοι.
Πολλοί φοβούνται την αποτυχία ή δεν μπορούν να διαχειριστούν την πίεση.

Το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της αλλαγής του τρόπου ζωής μας. Οι αυξημένες υποχρεώσεις μειώνουν και το χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας για να κάνουμε κάτι, με αποτέλεσμα να αρνούμαστε να αναλάβουμε ευθύνες. 

Δεν σκεφτόμαστε το μέλλον, απλώς θέλουμε να αποφύγουμε όσο μπορούμε μια εργασία. Μέχρι να έρθει η στιγμή που δεν θα υπάρχουν άλλα περιθώρια

Εκτός από τα ψυχολογικά αίτια που μπορεί να οδηγούν στην αναβλητικότητα, πολλοί επιστήμονες εξηγούν τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο εκεί τη στιγμή.
Συγκρούεται το μέρος του εγκεφάλου που βασίζεται στο ένστικτο και είναι υπεύθυνο για τα συναισθήματα, με εκείνο που σχετίζεται με τη λογική, την εκπλήρωση των στόχων μας και τη λήψη αποφάσεων. Ουσιαστικά, είναι μια σύγκρουση ανάμεσα στο θέλω και το πρέπει.
Όταν δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι, το μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα συναισθήματα μπαίνει σε λειτουργία. Δεν σκέφτεται το μέλλον, αλλά απλώς δίνει την εντολή να αποφύγουμε όσο μπορούμε την εργασία.
Η λογική λειτουργεί με μικρότερη ταχύτητα. Πρώτα επεξεργάζεται τα δεδομένα μέχρι να δώσει την εντολή. Άρα χάνει από το συναίσθημα και έτσι αναβάλλουμε μέχρι να φθάσουμε στο αμήν και να συνειδητοποιήσουμε ότι «το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον».

Κάπως έτσι επιβεβαιώνεται ότι όλα είναι στο μυαλό.
Ψυχολόγοι συμβουλεύουν πώς να μειώσουμε την αναβλητικότητα.
Όταν πρόκειται για ένα μεγάλο και χαοτικό project, η καλύτερη λύση είναι το «σπάσουμε» σε ενότητες. Η καταγραφή των υποχρεώσεων σε λίστα βοηθά στην καλύτερη οργάνωση των υποχρεώσεων και λειτουργεί ως υπενθύμιση.
Στη συνέχεια, πρέπει να ορίσουμε πότε θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε κάθε κομμάτι και πόσο χρόνο θα αφιερώσουμε.
Φυσικά, πρέπει να υπάρχει μια προσωπική δέσμευση ότι ο προγραμματισμός θα τηρηθεί.
«Θύμισε στον εαυτό σου ότι αν τελειώσεις τώρα την εργασία σου, θα σε βοηθήσει στο μέλλον. Η αναβολή της δεν θα την κάνει καλύτερη», αναφέρουν.
Όταν ολοκληρωθεί η δουλειά μας, πρέπει να επιβραβεύσουμε τον εαυτό μας.
Ο τρόπος αντιμετώπισης όμως, της αναβλητικότητας εξαρτάται από το πόσο σοβαρή είναι. Όσοι είναι αναβλητικοί περιστασιακά και τυχαίνει να είναι ασυνεπείς κάποιες φορές, είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Υπάρχουν όμως και εκείνοι που αναβάλλουν τις υποχρεώσεις τους συστηματικά. Αυτοί χρειάζονται ψυχική θεραπεία, ώστε να καταλάβουν από πού προέρχεται η αναβλητικότητα τους.
Η χρόνια αναβλητικότητα είναι σημάδι αγχώδους διαταραχής.
«Μετατρέπουν την αναβλητικότητα σε τρόπο ζωής. Συνήθως εφευρίσκουν δικαιολογίες για να εξηγήσουν γιατί φέρονται με αυτό τον τρόπο», εξήγησε ο ψυχολόγος Joseph Ferrari.

Οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους ώστε να ενισχύσουν το μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με την λήψη των αποφάσεων και να μετριάσουν τον παρορμητισμό.
Όσο πιο αποφασιστικοί γίνουμε, τόσο πιο πιθανό είναι να ολοκληρώσουμε μια εργασία στην ώρα της.
Παρ’ όλα αυτά, η αντιμετώπιση θεωρείται ακόμη δύσκολη και απαιτεί χρόνο και κόπο.
Ίσως, η μόνη λύση είναι να βρούμε αυτό που πραγματικά θέλουμε και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα καταφέρουμε.

Διαβάστε επίσης: Ο εγκέφαλος λειτουργεί διαφορετικά στους ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη. Οι 4 διαφορετικοί τύποι της κατάθλιψης