Πού οφείλονται οι φακίδες; Ποια η σχέση τους με τον ήλιο και πότε βγαίνουν λόγω ηλικίας
Κατά το Μεσαίωνα, θεωρούνταν σημάδι υπακοής στο διάβολο.
Οι γυναίκες με φακίδες αντιμετωπίζονταν ως μάγισσες.
Σήμερα πολλές γυναίκες θεωρούν τις φακίδες “σημάδι” γοητείας και μοναδικότητας.
Το τελευταίο διάστημα σε μερικές περιοχές έχει γίνει της μόδας να προσθέτουν στο πρόσωπο τους φακίδες με την μέθοδο του τατουάζ.
Όπως αναφέρουν καλλιτέχνες τατουάζ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ολοένα και περισσότερες γυναίκες τους ζητούν να κάνουν φακίδες στο πρόσωπο τους.
Φακίδες…απο κούνια
Οι φακίδες είναι κληρονομικές.
Ωστόσο πρέπει και οι δύο γονείς να έχουν, για να «περάσει» στα παιδιά τους, λέει ο Αμίτ Σάρμα, δερματολόγος της κλινικής Mayo, ο οποίος μελετά την δερματολογική γενετική.
Η εμφάνιση φακίδων οφείλεται στην καλοήθη μετάλλαξη του γονιδίου MC1R, το οποίο ρυθμίζει την χρωστική ουσία του δέρματος, την μελανίνη.
Η μελανίνη βοηθά στην προστασία του δέρματος από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.
Κάποια μελανοκύτταρα παράγουν περισσότερη μελανίνη όταν εκτίθενται στον ήλιο και έτσι κάποια άτομα αντί να μαυρίζουν ομοιόμορφα εμφανίζουν φακίδες.
Φαίνονται μετά την ηλικία των 2 ετών και πολλαπλασιάζονται με την έκθεση στο ηλιακό φως. Συνήθως είναι στο πρόσωπο, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και σε οποιοδήποτε σημείο εκτίθεται στον ήλιο, όπως ο λαιμός, τα χέρια ή οι ώμοι.
Το γονίδιο φέρουν συνήθως άτομα με ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες, όπως τα άτομα που έχουν κόκκινα μαλλιά.
Ωστόσο παραλλαγές του γονιδίου MC1R έχουν εμφανιστεί και σε άλλες ομάδες όπως στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Γαλλία, την Μεσόγειο ακόμα και σε ορισμένες αφρικανικές εθνοτικές ομάδες, εξηγεί ο Δρ. Σάρμα.
Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη φακίδων.
Οι συνηθέστερες είναι οι εφελίδες.
Πρόκειται για επίπεδα, ανοιχτόχρωμα καφέ σημάδια, που αλλάζουν χρώμα ανάλογα με την εποχή.
Η δεύτερη κατηγορία είναι οι κηλίδες του ήλιου, που μοιάζουν με μεγάλες φακίδες, αλλά εμφανίζονται μετά από χρόνια έκθεση στον ήλιο και ηλιακά εγκαύματα.
Οι πανάδες, όπως αποκαλούνται, είναι πιο συχνές σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Μπορούν να εμφανιστούν στην πλάτη, στους ώμους και στο στήθος.
Οι γενετικές φακίδες, εντείνονται από την ηλιακή ακτινοβολία και εξασθενούν όταν δεν τις βλέπει ο ήλιος, ενώ μπορεί ακόμα και να εξαφανιστούν.
Μερικοί άνθρωποι έχουν φακίδες που ξεθωριάζουν το χειμώνα και επιστρέφουν κάθε καλοκαίρι, ενώ άλλοι άνθρωποι έχουν φακίδες όλο το χρόνο.
Ο Δρ. Σάρμα τονίζει ότι τα άτομα με φακίδες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος. Για αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.
Πρέπει να ελέγχονται δύο φορές τον χρόνο από δερματολόγο και ποτέ να μην εκτίθενται στον ήλιο χωρίς προστασία.
Συστήνει αντηλιακό ευρείας κλίμακας με δείκτη προστασία 30 ή υψηλότερο σε όλο το δέρμα, το οποίο καλό είναι να εφαρμόζεται όλο το χρόνο.
Διαβάστε επίσης: Προφυλαχθείτε από τον ήλιο. Οι 10 «χρυσοί» κανόνες για την σωστή χρήση του αντηλιακού