Η βιολογική αλόη που παράγεται στη Νάξο χωρίς χημικά στην καλλιέργεια και στην επεξεργασία

2581

Στην αρχαιότητα της αποκαλούσαν «φυτό της αθανασίας» και θεωρούνταν ελιξίριο μακροζωίας.
Η αλόη είναι από τα φυτά που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς και η ιστορία της αρχίζει χιλιάδες χρόνια πριν.
Μία από τις πιο φημισμένες αναφορές είναι αυτή του Χριστόφορου Κολόμβου, που έγραψε: «Τέσσερα φυτά είναι απαραίτητα για την υγεία του ανθρώπου: το σιτάρι, η άμπελος, η ελιά και η αλόη βέρα. Το πρώτο τον τρέφει, το δεύτερο αναζωογονεί το πνεύμα του, το τρίτο του χαρίζει αρμονία, το τέταρτο τον θεραπεύει».
Η αλόη μοιάζει αρκετά με κάκτο και έχει περισσότερα από 300 είδη παγκοσμίως.
Καλλιεργείται σε πολλές χώρες με τροπικό και ημιτροπικό κλίμα, όπως στις Ινδίες, στην Κίνα, σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, στη Τζαμάικα, στη Νότια Αφρική, στην Αίγυπτο και στην Μεσόγειο.
Μια ομάδα καλλιεργητών στην Νάξο, αποφάσισε το 2014 να δημιουργήσει μια μικρή μονάδα, με σκοπό την παραγωγή καθαρής βιολογικής γέλης αλόης.
Ο διαχειριστής της εταιρείας “Αλόε Βέρα Νάξου” Γιώργος Γκουφάς, μιλάει στο VfL, για την βιολογική αλόη Νάξου, που αποτελεί μοναδικό προϊόν στο είδος του.

  • Γιατί η Νάξος θεωρείται ιδανική για την καλλιέργεια αλόης;
    Η αλόη είναι ένα φυτό που θέλει θερμό και ξηρό κλίμα για να αναπτυχθεί.
    Η υγρασία και η χαμηλή θερμοκρασία δεν το βοηθούν να ευδοκιμήσει.
    Το φύλο της αλόης είναι παχύ και γεμάτο ζελέ.
    Εάν η θερμοκρασία πέσει πολύ χαμηλά, το ζελέ κρυσταλλώνει και το φύλο σαπίζει.
    Για αυτό και το κλίμα της Νάξου, είναι ιδανικό για την ανάπτυξη της αλόης.
    Η καλλιέργεια γίνεται σε ιδιόκτητα ημιορεινά κτήματα με επικλινές έδαφος, για να μην συγκρατείται το νερό και σαπίζει η ρίζα του φυτού.
    Πρόκειται για ένα αρκετά ανθεκτικό φυτό, το οποίο δεν έχει εποχή, καθώς ευδοκιμεί όλο τον χρόνο.
  • Πως γίνεται η επεξεργασία για να φτάσει στο βαζάκι το τελικό προϊόν;
    Η συγκομιδή αρχίζει όταν το φυτό ανθίσει.
    Τότε σημαίνει ότι έχει όλα του τα ευεργετικά συστατικά.
    Με προσοχή κόβονται τα τέσσερα τελευταία φύλα, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην χυθεί η γέλη και να μην τραυματιστεί ο κορμός του.
    Το φύλα πάνε στο εργοστάσιο, όπου πλένονται με σφουγγάρι σε μια ειδική δεξαμενή.
    Στην συνέχεια σε ένα τραπέζι που λέγεται κόφτης αφαιρείται η κορυφή, το πίσω μέρος και τα πλαϊνά του φύλου.
    Με ειδικό μηχάνημα πιέζεται το φύλλο και βγαίνει το ζελέ που βρίσκεται μέσα.
    Στην συνέχεια το ζελέ φιλτράρεται και “τρέχει” καθαρό σε ειδικό καζάνι, όπου γίνεται η παστερίωση και η ομογενοποίηση.
    Μπαίνει σε αεροστεγείς σάκους και αποστέλλεται στην Αθήνα, όπου γίνεται η συσκευασία και στην συνέχεια τα βαζάκια στέλνονται πίσω στην Νάξο.
  • Ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες της αλόης;
    Η “Αλόε Βέρα Νάξου” καλλιεργεί την ποικιλία αλόης “barbadensis miller”, η οποία έχει περισσότερα από 200 συστατικά.
    Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, το ζελέ αλόης βοηθά στην επούλωση των πληγών. Καταπραΰνει από ερεθισμούς από εγκαύματα, τσιμπήματα, αλλεργίες και δερματικές παθήσεις όπως μυκητιάσεις και ψωρίαση.
    Θεωρείται αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της ακμής.
    Επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος, καθώς αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου, με αποτέλεσμα την μείωση των ρυτίδων και την ελαστικότητα του δέρματος.
    Η αλόη προσφέρει ενυδάτωση, για αυτό και χρησιμοποιείται για την καθημερινή περιποίηση του σώματος.
    Απορροφάται εύκολα και δεν αφήνει λιπαρότητα στο δέρμα.
  • Σε τι διαφέρει το βιολογικό τζελ αλόης Νάξου, από τα υπόλοιπα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά;
    Αρχικά είναι πιστοποιημένα βιολογικό προϊόν, δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται καθόλου χημικά ούτε στην καλλιέργεια, ούτε στην επεξεργασία ούτε στην συντήρηση.
    Τα πρόσθετα συντηρητικά που προστατεύουν το τζελ από την μούχλα, τους μύκητες και τα μικρόβια, είναι φυτικά και αναγράφονται στην ετικέτα.
    Είναι καθαρό τζελ αλόης χωρίς προσθήκη νερού και άλλων ουσιών όπως γλυκερίνη, πράγμα που συνηθίζεται στα περισσότερα προϊόντα αλόης, που κυκλοφορούν στην αγορά.
    Στα 100 κιλά τζελ τα 99 είναι πραγματικό τζελ αλόης, ενώ τα περισσότερα προϊόντα περιέχουν εκχύλισμα ή πούδρα αλόης.
  • Που μπορεί να βρεις κανείς το βιολογικό τζελ αλόης;
    Το προϊόν δεν διατίθεται μόνο στην τοπική αγορά της Νάξου.
    Έχουμε 200 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα.
    Βρίσκεται σε φαρμακεία, καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και καταστήματα με καλλυντικά.


    Διαβάστε επίσης: Γιατί ζουν περισσότερο οι Έλληνες στα ορεινά χωριά; Ποιο γονίδιο προστατεύει την καρδιά τους, σύμφωνα με τους επιστήμονες