Τα διατροφικά λάθη των διακοπών. Τα ιδανικά γεύματα της ημέρας πριν και μετά το κολύμπι για να μην «ξεφύγετε»
Με την συνεργασία της Λένας Εμμανουήλ, κλινικής διαιτολόγου – διατροφολόγου
#1 Τρώμε μία φορά τη μέρα
Συνήθως, κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, το διατροφικό πρόγραμμα αλλάζει.
Οι περισσότεροι συνηθίζουν να πηγαίνουν στην παραλία νωρίς το μεσημέρι, και να περνούν εκεί όλη τη μέρα, πηγαίνοντας για φαγητό αργά το απόγευμα.
Την ώρα αυτή εκείνη καταναλώνεται το κυρίως γεύμα, το οποίο αποτελεί μεσημεριανό και βραδινό μαζί.
Λόγω του ότι έχουν μείνει πολλές ώρες νηστικοί, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα έχουν πέσει πολύ με αποτέλεσμα να «πέφτει κανείς με τα μούτρα στο φαγητό» και να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες, χωρίς να τις χρειάζεται.
Ο οργανισμός δεν προλαβαίνει να κάψει όλη την ενέργεια που λαμβάνει από το φαγητό, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση λίπους.
Σύνηθες είναι και το αίσθημα «φουσκώματος» και βαρυστομαχιάς, μετά από ένα τόσο μεγάλο γεύμα.
Πώς θα το αντιμετωπίσετε: Προτού πάτε στην παραλία φάτε ένα πλούσιο πρωινό, το οποίο θα σας δώσει ενέργεια και θα σας κρατήσει χορτάτους για αρκετή ώρα.
Επιπλέον εφοδιαστείτε με μικρά σνακ τα οποία θα βοηθήσουν στο να μην είστε πολύ πεινασμένοι όταν πάτε για φαγητό.
Ενδεικτικά πρωινά:
γάλα με βρώμη και αποξηραμένα φρούτα και μέλι
γιαούρτι με ξηρούς καρπούς και μέλι
τοστ με τυρί και γαλοπούλα και ένα φυσικό χυμό φρούτων
ομελέτα με λαχανικά και ένα φυσικό χυμό φρούτων
ψωμί με βούτυρο και μέλι και ένα ποτήρι γάλα
Ενδεικτικά σνακ:
φρέσκα φρούτα
μπάρες δημητριακών
κομμένα λαχανικά
αραβική πίτα με τυρί και λαχανικά
γιαούρτι με φρούτα
#2 Κατανάλωση αλκοόλ
Οι καλοκαιρινές διακοπές συνδέονται με χαλαρή διάθεση και φυσικά άφθονο αλκοόλ.
Τα cocktails είναι «στα φόρτε» τους, καθώς για πολλούς αποτελούν, συνήθως, την πρώτη επιλογή.
Δροσερά, με ιδιαίτερη γεύση δροσίζουν τον ουρανίσκο και ανεβάζουν τη διάθεση.
Μπορεί κανείς να επιλέξει ανάμεσα σε μια ποικιλία γεύσεων και χρωμάτων.
Ωστόσο, το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η υψηλή θερμιδική τους περιεκτικότητα.
Έτσι, ακόμα και για τους πιο προσεκτικούς με τη διατροφή, η καθημερινή κατανάλωση cocktails μπορεί να έχει ως συνέπεια την αύξηση του σωματικού βάρους.
Αλλά ακόμη και για όσους επιλέγουν άλλα αλκοολούχα ποτά, η θερμιδική πρόσληψη εξακολουθεί να είναι αυξημένη, όταν η ποσότητα είναι μεγάλη.
Το αλκοόλ έχει σχεδόν τις διπλάσιες θερμίδες από ότι οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες, ενώ τείνει να φτάσει αυτές του λίπους.
Πιο συγκεκριμένα,
1 g αιθανόλης δίνει 7 kcal
1 g υδατάνθρακα δίνει 4 kcal
1 g πρωτεΐνης δίνει 4 kcal
1 g λίπους δίνει 9 kcal
Πώς θα το αντιμετωπίσετε: καλό είναι να θέτετε ένα όριο των 2 cocktails την εβδομάδα. Τις υπόλοιπες ημέρες που ενδεχομένως θα βγείτε, επιλέξτε ανάμεσα σε μπίρα, κρασί ή κάποιο άλλο αλκοολούχο ποτό, το οποίο όμως δε θα συνδυάζετε με αναψυκτικά ή χυμούς, αλλά με σόδα, τόνικ, light αναψυκτικά ή πάγο.
#3 Αντικατάσταση νερού με αναψυκτικά και γρανίτες
Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών της ατμόσφαιρας, το σώμα μας έχει ανάγκη από ενυδάτωση, προκειμένου να καλύψει τις απώλειες υγρών και ηλεκτρολυτών μέσω του ιδρώτα.
Το αίσθημα της δίψας που αισθάνεται κανείς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, πολλές φορές το καλύπτει καταναλώνοντας αναψυκτικά, γρανίτες, κρύες σοκολάτες ή παγωμένα smoothies.
Τα ροφήματα αυτά είναι συνήθως πλούσια σε ζάχαρη ή/και σε λίπος, κάτι που τα καθιστά ιδιαίτερα πλούσια σε θερμίδες.
Έτσι, η συστηματική κατανάλωση τέτοιων ροφημάτων, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους.
Πώς θα το αντιμετωπίσετε: Αποφύγετε τη συστηματική κατανάλωση τέτοιων ροφημάτων και μην τα καταναλώνετε αντί για νερό.
Μπορείτε να επιλέξετε light αναψυκτικά, φυσικούς χυμούς φρούτων, κάποιο παγωμένο τσάι χωρίς ζάχαρη, ή να φτιάξετε μόνοι σας smoothies προσέχοντας τα υλικά και περιορίζοντας τις θερμίδες.
Διαβάστε επίσης: Οι χειρότερες δίαιτες που «κυκλοφόρησαν» πρόσφατα. Ποιους κινδύνους κρύβουν για την υγεία