Δείτε από ψηλά το εντυπωσιακό Στρογγυλό σχολείο της Αθήνας. Έχει χαρακτηριστεί «το σχολείο του μέλλοντος» (video drone)

8248

Στον Άγιο Δημήτριο, βρίσκεται το πρώτο Στρογγυλό σχολείο της Ελλάδας, που σχεδιάστηκε και χτίστηκε τη δεκαετία του ’70.
Έχει χαρακτηριστεί ως το «σχολείο του μέλλοντος», καθώς οι παροχές του και ο σχεδιασμός του, το έκαναν ιδιαίτερα ασυνήθιστο για την εποχή του και για τα ελληνικά δεδομένα.
Το κτήριο είναι τριώροφο και σήμερα στεγάζει το πρώτο γενικό λύκειο, το πρώτο γυμνάσιο και τα ΙΕΚ Αγίου Δημητρίου.
Το σχεδιασμό του επιμελήθηκε ο αρχιτέκτονας Τάκης Ζενέτος, ο οποίος παρακολούθησε για μήνες τη λειτουργία των σύγχρονων σχολείων της Ευρώπης, αλλά και προγράμματα φυσικής με την χρήση εικονικής πραγματικότητας, ολογραμμάτων και παρουσιάσεων σε μεγάλες οθόνες.
Από το 1969 ως το 1972 ο αρχιτέκτονας επιμελούνταν το σχέδιο, ενώ η ανοικοδόμησή του άρχισε το 1972 και ολοκληρώθηκε το 1974.

Το σχολείο έχει τραβήξει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής κοινότητας, μιας και δεν είναι λίγοι οι φοιτητές και οι καθηγητές από το εξωτερικό, που το έχουν επισκεφθεί.
Ο Ζενέτος ενσωμάτωσε στο κτίριο σύστημα σύνδεση ηλεκτρονικών υπολογιστών, που τροφοδοτούνταν από μια κεντρική μονάδα.
Για την εποχή κατασκευής του, αυτό ήταν αρκετά πρωτοποριακή τεχνική, που έδινε στο κτήριο την ευκαιρία προσαρμογής στα μελλοντικά τεχνολογικά προγράμματα.
Με αυτό τον τρόπο το σχολείο θα μπορούσε να επικοινωνεί με άλλα σχολεία, πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες και επιστημονικούς οργανισμούς.
Οι αίθουσες διαθέτουν μεγεθυντικό προβολέα τηλεοπτικής μετάδοσης τύπου Cybernox Telebeam, συνδεδεμένο όλες τις αίθουσες του σχολείου αλλά και με ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες και άλλες οπτικοακουστικές πηγές πληροφοριών.
Στη βάση του κτηρίου, υπάρχει ένα μεγάλο κλειστό αμφιθέατρο, ενώ εντυπωσιακές είναι οι περσίδες ηλιοπροστασίας που είναι φτιαγμένες από μπετόν, αλλά και ο σκελετός του από σκυρόδεμα, με υαλοπέτυασμα σε όλη την όψη.
Ακόμη και σήμερα, σχεδόν 50 χρόνια μετά από την κατασκευή του, θεωρείται μια αρχιτεκτονική καινοτομία, που εντυπωσιάζει.

Δείτε το video drone με το πρώτο Στρογγυλό σχολείο της Ελλάδας από τον συνεργάτη μας Θωμά Ανδρεόπουλου και το Flying Camera

Πτήσεις drone με την υποστήριξη του κορυφαίου στο είδος καταστήματος myhelis.
Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος myhelis που έχει το πιστοποιημένο service για όλα τα DJI drone και διαθέτει τα κορυφαία μοντέλα Mavic και Phantom.

Διαβάστε επίσης: Ο Νουρέγιεφ γεννήθηκε σε τρένο και παράτησε το σχολείο για να ασχοληθεί με τον χορό. Ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Γαλλία γιατί τον κυνηγούσε η KGB. Το άδοξο τέλος σε ηλικία 54 ετών.