Βγήκε στη σύνταξη η μοναδική γυναίκα αστροναύτης της NASA που έσπασε ρεκόρ παραμονής στο διάστημα. Έμεινε συνολικά 665 ημέρες

401
Wki Commons
Στη σύνταξη βγήκε η 58χρονη αστροναύτης της NASA Peggy Whitson. Πρόκειται για τη μοναδική αστροναύτη που πέρασε 665 μέρες στο διάστημα, τον περισσότερο χρόνο που έχει περάσει ποτέ Αμερικανός αστροναυτής. Θεωρείται η πιο έμπειρη αστροναύτης στην Αμερική.

Μετά από 32 χρόνια στην διαστημική υπηρεσία και 22 χρόνια ως αστροναύτης, η Whitson αποσύρθηκε από τα καθήκοντά της. Από το 2002 μέχρι το 2017, συμμετείχε σε τρεις αποστολές του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού μακράς διαρκείας. Συνολικά, έμεινε στο διάστημα 665 ημερών. Κατέχει το ρεκόρ μακρύτερης παραμονής στο διάστημα από κάθε άλλο αμερικανό αστροναύτη και από κάθε άλλη γυναίκα αστροναύτη παγκοσμίως.
Γενικότερα, το ρεκόρ παραμονής στο διάστημα κατέχει ο ρώσος Γκενάντι Παντάλκιν με 878 μέρες.

Η Whitson έχει κάνει συνολικά δέκα διαστημικούς περιπάτους διάρκειας 60 ωρών και 21 λεπτών, περισσότερο από κάθε άλλη γυναίκα αστροναύτη.
Η τελευταία της αποστολή έγινετον Σεπτέμβριο του 2017, κάτι που την εξασφάλισε και τον τίτλο της η μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκα αστροναύτη που πέταξε ποτέ στο διάστημα, στην ηλικία των 57 ετών.

«Η αποφασιστικότητά της, η δύναμη του μυαλού της, ο χαρακτήρας της και η αφοσίωσή της στην επιστήμη, στην εξερεύνηση είναι πηγή έμπνευσης για την NASA και την Αμερική. Της οφείλουμε πολλά για τις υπηρεσίες της και θα μας λείψει. Την ευχαριστούμε για ό,τι έχει προσφέρει στην υπηρεσία και στη χώρα» ανέφερε ο Διοικητής της NASA Jim Bridenstine.

NASA

Οι πρωτιές της Whitson δεν σταμάτησαν εκεί. Από 2009-2012 έγινε η πρώτη γυναίκα και η πρώτη μη στρατιωτικός που υπηρέτησε ως αρχηγός του σώματος αστροναυτών της NASA.

Η Whitson γεννήθηκε στην Αϊόβα. Το 1981 πήρε πτυχίο στον κλάδο της Βιολογίας και της Χημείας και στη συνέχεια έκανε διδακτορικό στη βιοχημεία.
Η καριέρα της στη NASA ξεκινήσε το 1986 ως Ερευνητικός Συνεργάτης του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας στο Διαστημικό Κέντρο Johnson της NASA στο Χιούστον. Από το 1992 έως το 1995 εργάστηκε ως επιστήμονας στο πρόγραμμα Shuttle-Mir, η πρώτη κοινή συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας από το Πρόγραμμα δοκιμών Apollo-Soyuz το 1975.
Το 1996 επιλέχθηκε να γίνει αστροναύτης και άρχισε η εκπαίδευσή της. Η πρώτη της αποστολή έγινε το 2002.

«Η Whitson είναι συμμαθήτρια και φίλη. Θα μας λείψει βαθιά. Θα αφήσει πίσω μια μεγάλη καριέρα, αλλά και το πάθος της για το διάστημα» ανέφερε ο ο Pat Forrester, ο σημερινός επικεφαλής του Γραφείου Αστροναυτών.

Δείτε το βίντεο:

 

 

Διαβάστε επίσης: Sunglint, το εντυπωσιακό οπτικό φαινόμενο που κατέγραψε η NASA στο Αιγαίο από το διάστημα