Τι θα συμβεί αν πεθάνουν όλες οι μέλισσες στον κόσμο. Η ανησυχητική μείωση του πληθυσμού τους που απειλεί και τον άνθρωπο

6597
Τις τελευταίες δεκαετίες, έχει παρατηρηθεί μια ταχύτατη μείωση του πληθυσμού των μελισσών. Αυτό έχει προκαλέσει την ανησυχία της παγκόσμιας κοινότητας, καθώς υπάρχει κίνδυνος να επηρεαστεί όλη η τροφική αλυσίδα, άρα και ο άνθρωπος.

Οι μέλισσες είναι υπεύθυνες για την επικονίαση, την γονιμοποίηση των φυτών.
Μεταφέρουν δηλαδή, τη γύρη από τα αρσενικά φυτά στα θηλυκά.
Σε αυτές οφείλεται η επικονίαση του 70% των φυτών, τα οποία παράγουν το 90% της τροφής.
Στην Ευρώπη μόνο, περισσότερα από 4.000 είδη λαχανικών μεγαλώνουν χάρη στην ακούραστη δουλειά των μελισσών.
Εκτιμάται ότι η εξαφάνιση των μελισσών θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς η αξία της επικονίασης των μελισσών στην αγροτική παραγωγή αποτιμάται σε 265 δις ευρώ το χρόνο παγκοσμίως.
Τα φυτά που γονιμοποιούνταν από τις μέλισσες θα αρχίσουν να εξαφανίζονται, επηρεάζοντας και τα ζώα που τρέφονταν από αυτά και επομένως και τη διατροφή του ανθρώπου.
Τα σούπερ μάρκετ θα έχουν λιγότερα από τα μισά φρούτα και λαχανικά, που παρέχουν σήμερα. Η τιμή τους θα εκτοξευθεί γιατί θα θεωρούνται πλέον είδος πολυτελείας.

«Η μείωση του πληθυσμού των μελισσών θα οδηγήσει στην εξαφάνιση των αμυγδάλων, στη μείωση του καφέ και πολλών άλλων τροφίμων που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Θα υπάρχουν λιγότερα άχυρα, κάτι που θα επηρεάσει τη διατροφή των αγελάδων. Κατ’ επέκταση θα μειωθούν και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Χρειαζόμαστε τους επικονιαστές. Αν οι μέλισσες δεν έχουν να φάνε, δεν θα έχουμε ούτε εμείς. Δεν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε χωρίς αυτές» εξήγησε η εντομολόγος Marla Spivak.

Οι μέλισσες επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Χωρίς τις μέλισσες, το βαμβάκι θα μειωθεί, με αποτέλεσμα να μην παράγονται βαμβακερά ρούχα και άλλα υψηλής ποιότητας χαρτικά.
Η διατροφή μας θα αποτελείται κυρίως από καλαμπόκι, σιτάρι και ρύζι. Αυτό γιατί γονιμοποιούνται μέσω του ανέμου και δεν χρειάζονται τη βοήθεια των μελισσών.
Οι τροφές αυτές μπορούν να μας κρατήσουν στη ζωή. Η διατροφή μας όμως, θα είναι χαμηλή σε θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό.
Το πρόβλημα όμως, είναι ότι δεν θα μπορέσουν να συντηρήσουν 7,45 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως για μεγάλο διάστημα, γιατί θα εξαντληθούν.

Αυτό το σενάριο θα γίνει πραγματικότητα μόνο αν δεν βρεθεί κάποιος αντικαταστάτης των μελισσών.
Οι κάτοικοι της Hanyuan στην Κίνα, λόγω της δραματικής μείωσης των μελισσών, κάνουν την επικονίαση της αγροτικής παραγωγής με το χέρι, χρησιμοποιώντας ειδικές βούρτσες με φτερά.

Η μείωση του πληθυσμού των μελισσών οφείλεται κυρίως στα χημικά φυτοφάρμακα υψηλής τοξικότητας, όπως τα λεγόμενα νεονικοτινοειδή. Τα νεοκοτινοειδή προσβάλουν το νευρικό σύστημα των μελισσών, όταν καταναλώσουν το μολυσμένο νέκταρ. Όταν το νέκταρ μεταφερθεί στην κυψέλη, μολύνει και τις υπόλοιπες μέλισσες. Το φυτοφάρμακο αυτό προκαλεί τον αποπροσανατολισμό τους και επομένως το θάνατό τους.
Παράλληλα, ένας ακόμη παράγοντας είναι η αύξηση των μονοκαλλιεργειών.
«Οι ολοένα περισσότερες μονοκαλλιέργειες που προωθεί η βιομηχανική γεωργία και που έχουν οδηγήσει στη μείωση της βιοποικιλότητας και την καταστροφή πλούσιων σε ποικιλία οικοσυστημάτων. Οι μονοκαλλιέργειες αποτελούν μεγάλο κίνδυνο γιατί οι μέλισσες για να επιβιώσουν θα πρέπει να τρέφονται από μία μεγάλη ποικιλία ανθοφόρων φυτών» εξηγεί η Greenpeace.
Οι μέλισσες επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Η Greenpeace έχει αρχίσει μια εκστρατεία για την διάσωση των μελισσών. Μέχρι τώρα έχει επιτύχει την απαγόρευση τριών επικίνδυνων νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων από την πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ζητά ακόμη, «την προώθηση της βιοποικιλότητας στην αγροτική γη και την προστασία των οικοσυστημάτων που είναι ακόμη ανέπαφα.»

Διαβάστε επίσης: Πώς οι μέλισσες βρίσκουν το δρόμο για να γυρίσουν στην κυψέλη τους. Γιατί τα φυτοφάρμακα τις αποπροσανατολίζουν