Τεράστια πέτρα από χαλάζι παραλίγο να σκοτώσει έναν αγρότη. Πώς δημιουργείται το χαλάζι και πόσο πιθανό είναι να φτάσει αυτό το μέγεθος;

1128
Μια τεράστια μπάλα πάγου που ζύγιζε περίπου τρία κιλά, έπεσε με δύναμη και μεγάλη ταχύτητα σε κτήμα στη Λήμνο, προκαλώντας τον τρόμο του αγρότη που βρισκόταν κοντά. 

Το περιστατικό έγινε πριν από λίγες μέρες, μετά την έντονη χαλαζόπτωση που έπληξε τη Θεσσαλονίκη.
Ο αγρότης φρόντιζε το αμπέλι του, όταν ξαφνικά άκουσε ένα έντονο θόρυβο και χώμα σηκώθηκε στον αέρα. Ο άνδρας τρόμαξε και απομακρύνθηκε γρήγορα, καθώς αρχικά νόμιζε ότι εξερράγη νάρκη. Όταν ηρέμησε, συνειδητοποίησε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να συνέβη και πλησίασε να δει τι ήταν αυτό που προκάλεσε τόσο τον θόρυβο. Αυτό που αντίκρισε ήταν μια μεγάλη παγωμένη «σφαίρα».

«Θα μπορούσε να με έχει σκοτώσει, αν με πετύχαινε. Θα με έβρισκαν νεκρό και δεν θα ήξεραν από τι πήγα» ανέφερε ο αγρότης στον FM 100.
Σύμφωνα με δήλωση του μετεωρολόγου Τάσου Αρνιακού, το φαινόμενο αυτό δεν είναι τόσο περίεργο, καθώς υπάρχει περίπτωση να πέσει στη γη μεμονωμένο κομμάτι πάγου.
«Ευτυχώς που έπεσε στην ύπαιθρο», κατέληξε ο μετεωρολόγος.

Παρόλο που δεν είναι σίγουρο πώς δημιουργήθηκε, πιθανότατα πρόκειται για ένα χαλάζι μεγάλου μεγέθους. Για να δημιουργηθεί το χαλάζι πρέπει τα σύννεφα πρέπει να είναι σε ύψος τουλάχιστον 15 χιλιομέτρων και να έχουν συγκεντρώσει πολλή υγρασία.
Σε πολλές περιπτώσεις η θερμοκρασία είναι τόσο χαμηλή που τα σταγονίδια των σύννεφων παγώνουν.
Για να δημιουργηθεί το χαλάζι όμως, πρέπει να υπάρχουν ισχυροί άνεμοι που να προκαλούν ρεύματα από τη γη προς τον ουρανό. Τα ρεύματα μεταφέρουν στα σύννεφα μικροσκοπικά στερεά σωματίδια από τη γη, όπως για παράδειγμα μόρια σκόνης.
Τα σωματίδια αυτά ενώνονται με τους κρυστάλλους που βρίσκονται μέσα στα σύννεφα, δημιουργώντας παγωμένα σφαιρίδια, δηλαδή χαλάζι.
Υπάρχει περίπτωση ισχυροί άνεμοι να ανεβάσουν το χαλάζι ξανά πάνω στα σύννεφα. Αυτό μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές, μέχρι να μην μπορούν οι άνεμοι να το σηκώσουν πάλι προς τα πάνω. Κάθε φορά που το χαλάζι επανέρχεται, προστίθεται μια ακόμη στρώση πάγου. Γι’ αυτό, έχει διαφορετικά μεγέθη. Συνήθως, οι κόκκοι του χαλαζιού μπορεί να έχουν μέγεθος από μερικά χιλιοστά μέχρι μερικά εκατοστά, αλλά μπορεί να φτάσουν και στο μέγεθος μπάλας του τένις ή και ακόμα μεγαλύτερα μεγέθη που αποκαλούνται χαλαζόκοκκοι-τέρατα.
Ο πάγος αυτός δεν προλαβαίνει να λιώσει μέχρι να φτάσει στη γη.

Το χαλάζι μπορεί να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες και αυτοκίνητα, ενώ λίγα είναι τα καταγεγραμμένα περιστατικά θανάτων από έντονη χαλαζόπτωση, λόγω θανατηφόρων κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων.