Τεράστια καλαμάρια που φτάνουν τα 2 μέτρα κολυμπούν στις ελληνικές θάλασσες. Μεταναστεύουν στη Μεσόγειο από τους Ωκεανούς λόγω της κλιματικής αλλαγής

5697
Ένα τεράστιο καλαμάρι βρέθηκε τελευταία φορά στις ακτές της Σάμου από τους κατοίκους της περιοχής το 2012. Είχε μήκος 1,63 μέτρα και βάρος 9 κιλά. Ήταν το μεγαλύτερο θηλυκό καλαμάρι που έχει καταγραφεί ποτέ.Το σπάνιο είδος είχε δοθεί στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος για περαιτέρω μελέτη.

Πρόκειται για ένα «κόκκινο ιπτάμενο καλαμάρι» και που επιστημονικά ονομάζεται Ommastrephes bartramii και το συνολικό τους μήκος μπορεί να φτάσει το 1,5 με 2 μέτρα.
Το συγκεκριμένο είδος συναντάται κυρίως σε υποτροπικά και εύκρατα νερά του Ειρηνικού, του Ατλαντικού και του Ινδικού Ωκεανού. 

Τις τελευταίες όμως, δεκαετίες έχει εντοπιστεί στη Μεσόγειο. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μετανάστευσή τους, οφείλεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η θερμοκρασία και η αλατότητα των νερών της Μεσογείου, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την επιβίωση του «κόκκινου ιπτάμενου καλαμαριού».

Το τεράστιο καλαμάρι βρέθηκε πρώτη φορά στην Κρήτη το 1976. Ευρήματα εκείνης της περιόδου έδειχναν ότι στα νερά της Κρήτης ζούσε ένας μόνιμος πληθυσμός μεγάλων καλαμαριών.

Το «κόκκινο ιπτάμενο καλαμάρι» κατά τη διάρκεια της νύχτας αναζητά τροφή κοντά στα επιφανειακά νερά σε βάθη έως και τα 70 μέτρα, ενώ την ημέρα εντοπίζεται σε βαθύτερα νερά από 300- 1500 μέτρα.
Ζει μόνο ένα χρόνο, κατά τον οποίο μεταναστεύει συνεχώς σε διάφορες θάλασσες για να βρει τροφή αλλά και για να γεννήσουν τα αυγά τους.
Η γονιμοποίηση γίνεται με τη διαδικασία της ωοτοκίας. Τα αρσενικά μεταφέρουν τα σπερματοζωάρια στα θηλυκά καλαμάρια. Εκείνα τα κρατούν στο στόμα τους μέχρι να είναι έτοιμα να γεννήσουν τα αυγά. Το κάθε θηλυκό γεννά από 350 χιλιάδες μέχρι 3,6 εκατομμύρια αυγά.
Τρέφονται με μικρά ψάρια ή άλλα καλαμάρια. Μάλιστα έχουν καταγραφεί περιστατικά κανιβαλισμού, όπου «το μεγαλύτερο έφαγε το μικρότερο».

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου εκτιμούν ότι τα μεγάλα αυτά καλαμάρια, θα συνεχίσουν να επεκτείνονται βορειότερα στο Αιγαίο. 
«Είναι σημαντικό τόσο οι αλιείς, αλλά και όλοι όσοι βρίσκονται κοντά σε παράκτιες περιοχές να αναφέρουν την παρουσία των ασυνήθιστων θαλάσσιων ειδών που τυχόν παρατηρήσουν ή ψαρέψουν, όπως το καλαμάρι της φωτογραφίας» αναφέρουν οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος σε πρόσφατη δημοσίευση τους.

Με πληροφορίες από archipelago

Διαβάστε επίσης: Καταγγελία: προστατευόμενα θαλάσσια είδη σερβίρονται παράνομα σε γνωστά εστιατόρια. Κάποια είναι επικίνδυνα

 

Διαβάστε επίσης:«Βροχή ψαριών» στον Ψαθόπυργο. Εκατοντάδες γαύροι βγήκαν στη στεριά και οι κάτοικοι τους μάζευαν ακόμη και με κουβάδες(βίντεο)