Προβληματισμός για τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη γη. Τι προβλέπουν οι επιστήμονες για τη Μεσόγειο και την Ελλάδα (χάρτης)

2022
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πολλές και ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται εμφανείς. Πέρα από την άνοδο της θερμοκρασίας στη γη, αλλαγές θα παρατηρηθούν στις βροχοπτώσεις και τις χιονοπτώσεις. 

Η άνοδο της θερμοκρασίας έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτερη εξάτμιση και την επιμήκυνση της περιόδου ξηρασίας.
Ωστόσο, καθώς ο αέρας θερμαίνεται, αυξάνεται η συγκράτηση του νερού, ιδιαίτερα πάνω από τους ωκεανούς. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο αέρας μπορεί να κρατήσει περίπου 7% περισσότερη υγρασία για κάθε 1 βαθμό Κελσίου αύξησης της θερμοκρασίας.
Η θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί κατά 4 βαθμούς Κελσίου από την προβιομηχανική εποχή, κάτι που σημαίνει ότι η ατμόσφαιρα συγκρατεί 28% περισσότερους υδρατμούς.

Η αυξημένη αυτή υγρασία όμως, δεν θα επηρεάσει όλο τον πλανήτη. Κάποιες περιοχές θα έχουν περισσότερες βροχοπτώσεις, ενώ σε άλλες θα μειωθούν λόγω άλλων αλλαγών στις καιρικές συνθήκες που επίσης οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.
Εκτιμάται ότι οι ξηρές περιοχές θα γίνουν ακόμη ξηρότερος και οι «υγρές» περιοχές ακόμη πιο υγρές.

Ο χάρτης βασισμένος στο σύστημα CMIP5 RCP8.5 που δείχνει κατά μέσο όρο σε ποιες περιοχές θα μειωθούν και σε ποιες θα αυξηθούν οι βροχοπτώσεις μέχρι το 2100. Οι πληροφορίες έχουν αντληθεί από το KNMI Climate Explorer. Χάρτης: Carbon Brief

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι οι βροχοπτώσεις θα αυξηθούν περισσότερο σε περιοχές κοντά στον Ισημερινό και ιδιαίτερα στις περιοχές γύρω από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Περισσότερες βροχοπτώσεις θα υπάρχουν και στην Αρκτική και την Ανταρτική.
Παρά τις έντονες καταιγίδες που παρατηρούνται στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, οι έρευνες δείχνουν ότι στις περιοχές της Μεσογείου οι βροχοπτώσεις αναμένεται να μειωθούν κατά 20% μέχρι το 2100. Παρόμοια μείωση εκτιμάται ότι θα παρατηρηθεί και στη νότια Αφρική. 
Κατά 10% ξηρότερη θα είναι η Δυτική Αυστραλία, η Χιλή και η Κεντρική Αμερική.
Ωστόσο, τα νούμερα αυτά προκύπτουν από το μοντέλο CMIP5 RCP8.5 που προβλέπει τις αλλαγές στις βροχοπτώσεις και τις χιονοπτώσεις στο μέλλον. Υπάρχουν συνολικά 39 διαφορετικά μοντέλα που δείχνουν διαφορετικά νούμερα.
Για παράδειγμα, το μοντέλο CSIRO μιλά για 50% μείωση των βροχοπτώσεων στην Αυστραλία μέχρι το τέλος του αιώνα.

Παρ’ όλα αυτά, όλα τα μοντέλα συμφωνούν ότι στις περιοχές τις Μεσογείου και στη νότια Αφρική θα υπάρξει μείωση στις βροχοπτώσεις στο μέλλον. Συμφωνούν επίσης, ότι μείωση θα παρατηρηθεί στη νοτιοδυτικά Αυστραλία, στη νότια Χιλή, στη δυτική πλευρά του Μεξικό και στο μεγαλύτερο μέρος του τροπικού και υποτροπικού ατλαντικού ωκεανού.
Όλα τα μοντέλα συμπίπτουν επίσης, στο γεγονός ότι οι περιοχές γύρω από τον Ειρηνικό ωκεανό, η Ινδία, το Μπακλαντές και το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Κίνας θα έχουν περισσότερες βροχές τα επόμενα χρόνια.

Σε όλες τις περιοχές όμως, οι βροχές θα είναι περισσότερο έντονες, ανεξαρτήτως αν θα μειωθούν ή θα αυξηθούν. Σχεδόν σε όλο τον πλανήτη, οι βροχοπτώσεις θα είναι 16-24% πιο δυνατές.

Παρ’ όλα αυτά, η αύξηση της θερμοκρασίας σημαίνει ότι το έδαφος θα είναι περισσότερο ξηρό και τα χωράφια θα χρειάζονται καλύτερη άρδευση. Και αυτό θα συμβεί όχι μόνο σε περιοχές που θα μειωθούν οι βροχές.

«Αν και οι αλλαγές στις βροχοπτώσεις δεν είναι ακόμη ακριβείς, περιμένουμε ότι με την αύξηση της θερμοκρασίας πολλές περιοχές θα έχουν αυξημένη ξηρασία. Η γενική ιδέα είναι ότι οι βροχές θα μειωθούν στις υποτροπικές περιοχές, σε περιοχές όπως η νοτιοδυτική Αμερική και η Μεσόγειος. Αλλά η αύξηση της θερμοκρασίας και της ξηρασίας του εδάφους θα παρατηρηθεί σε πολύ περισσότερες περιοχές» ανέφερε ο Benjamin Cook από το Ινστιτούτο Goddard της NASA.

Με πληροφορίες από carbonbrief.org

Διαβάστε επίσης: Η Ελλάδα ανακηρύχθηκε ο πιο ηλιόλουστος προορισμός για το 2018 παγκοσμίως. Ποιες χώρες άφησε πίσω της;

 

Διαβάστε επίσης: Δισεκατομμύρια πουλιά πεθαίνουν πέφτοντας πάνω σε κτίρια. Γιατί συμβαίνει και ποια μέτρα λαμβάνουν σε άλλες χώρες