Πόσο επικίνδυνος ήταν ο καρχαρίας που βρέθηκε στην παραλία των Χανίων; Στην Ελλάδα ζουν περισσότερα από 35 είδη καρχαρία. Πού συναντώνται;
Το γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο με τον καρχαρία που ξεβράστηκε στη στεριά της παραλίας Άπτερα μεταξύ Χρυσής Ακτής και Νέας Χώρας στα Χανιά το πρωί της Κυριακής. Παρά τον τρόμο που επικράτησε στην παραλία, μερικοί από τους λουόμενους αντέδρασαν εγκαίρως, τράβηξαν τον καρχαρία από την ουρά και τον οδήγησαν πίσω στη θάλασσα.
Όπως εξήγησε η διευθύντρια έρευνας στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» Αναστασία Μήλιου, ο καρχαρίας που εντοπίστηκε στις ακτές της Κρήτης είναι ο λεγόμενος γλαυκοκαρχαρίας, ένα αρκετά κοινό είδος καρχαρία στα ελληνικά νερά.
Φτάνει σε μήκος τα 3,8 μέτρα και βάρος τα 390 κιλά, αν και ο μέσος όρος είναι γύρω στα 200. Τρέφεται με καλαμάρια και μικρά ψάρια και ίσως αυτά ήταν που τον οδήγησαν στα ρηχά νερά της Κρήτης.
Στην κόκκινη λίστα των απειλούμενων ζώων στην Ελλάδα, χαρακτηρίζεται ως σχετικώς απειλούμενο.
Δείτε το βίντεο με τον καρχαρία που ξεβράστηκε στην παραλία των Χανίων:
Παρά τον φόβο που εξέφρασαν πολλοί πολίτες, οι ειδικοί αναφέρουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πανικού.
Ο τρόμος γύρω από τους καρχαρίες δημιουργήθηκε μετά από ταινίες τρόμου που κυκλοφόρησαν στους κινηματογράφους όπως «Τα σαγόνια του καρχαρία».
«Οι καρχαρίες δεν είναι σαρκοφάγοι. Περισσότερο επικίνδυνα είναι τα jet ski και τα ταχύπλοα, παρά οι καρχαρίες. Δεν είμαστε στο μενού τους» εξήγησε η Αναστασία Μήλιου στο Value for Life που επιβραβεύει τους λουόμενους στην Κρήτη για την έγκυρη αντίδρασή τους.
Και σε αυτό θα συμφωνούσε ακόμη και ο συγγραφέας του βιβλίου τα «Σαγόνια του καρχαρία» Πίτερ Μπέντσλεϊ, ο οποίος προώθησε το κίνημα προστασίας του καρχαρία, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει την εικόνα που είχε δημιουργηθεί στον κόσμο για τους καρχαρίες.
Η παρουσία τους στα ρηχά νερά είναι σπάνια. Συμβαίνει σε ελάχιστες περιπτώσεις που ο καρχαρίας έχει μπερδευτεί και έχει ακολουθήσει τη λεία του ή κάποια βάρκα προς τη στεριά.
Αποπροσανατολίζονται επίσης, από τα ζεστά νερά και ακολουθούν άγνωστα ρεύματα με αποτέλεσμα να καταλήγουν στις ακτές.
Ο εντοπισμός τους είναι πολύ δύσκολος και συνήθως οι ειδικοί καταφέρνουν να τους καταγράψουν μετά από τα 400 μέτρα βάθος και αυτό για λίγα μόνο δευτερόλεπτα.
Στα ελληνικά νερά υπάρχουν περίπου 35 είδη καρχαρία, μεταξύ των οποίων είναι και ο λευκός καρχαρίας, ο οποίος αναπαράγεται στο Αιγαίο. Οι ειδικοί εξηγούν ότι και οι καρχαρίες είναι μέρος της βιοποικιλότητας και όπως είναι λογικό το κάθε είδος έχει μεγάλη σημασία για τη διατήρηση της τροφικής αλυσίδας.
«Οι καρχαρίες είναι παρεξηγημένα πλάσματα. Έχουν κακοχαρακτηριστεί εξαιτίας των ταινιών και της προώθησής τους» ανέφερε η Αναστασία Μηλιού.
Στην Ελλάδα, τα περιστατικά επίθεσης που έχουν καταγραφεί είναι ελάχιστα. Τα τελευταία 160 χρόνια, έχουν καταγραφεί συνολικά 14 επιθέσεις, εκ των οποίων οι 11 ήταν θανατηφόρες. Η πιο πρόσφατη χρονολογείται το 1981 σε τουρίστα από την Αυστρία στην περιοχή του Παγασητικού. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν πολύ λίγα επίσημα στοιχεία για τις επιθέσεις αυτές.
Τα τελευταία 420 χρόνια έχουν καταγραφεί 511 θάνατοι από επίθεση καρχαρία παγκοσμίως, κάτι που σημαίνει περίπου 1 άνθρωπος τον χρόνο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι καρχαρίες ακόμη και να φτάσουν σε πιο ρηχά νερά, θα φύγουν χωρίς καν να μας δώσουν σημασία. Οι λουόμενοι αν συναντήσουν καρχαρία, ενώ κολυμπούν, το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να μείνουν ακίνητοι και ο καρχαρίας θα φύγει, όπως θα έκανε κάθε θαλάσσιο πλάσμα.
Οι περισσότεροι καρχαρίες των ελληνικών θαλασσών είναι είδη προστατευόμενα και η αλιεία τους διώκεται ποινικά.
Παρ’ όλα αυτά, πολλοί συνεχίζουν να δημοσιεύουν θριαμβευτικές φωτογραφίες τους που κρατάνε τους καρχαρίες ως τρόπαια.
Διαβάστε επίσης: Τεράστια καλαμάρια που φτάνουν τα 2 μέτρα κολυμπούν στις ελληνικές θάλασσες. Μεταναστεύουν στη Μεσόγειο από τους Ωκεανούς λόγω της κλιματικής αλλαγής
Διαβάστε επίσης: Καταγγελία: προστατευόμενα θαλάσσια είδη σερβίρονται παράνομα σε γνωστά εστιατόρια. Κάποια είναι επικίνδυνα