Πώς οι πλαστικές σακούλες καταστρέφουν το περιβάλλον και σκοτώνουν χιλιάδες ζώα στον κόσμο;
Περίπου 500 δισεκατομμύρια με 1 τρισεκατομμύριο σακούλες χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Προστασίας Περιβάλλοντος. Από αυτές μόνο το 1% ανακυκλώνεται. Οι υπόλοιπες καταλήγουν στο έδαφος και στον ωκεανό και χρειάζονται σχεδόν 1000 χρόνια για να διαλυθούν εντελώς.
Οι καταστροφές που προκαλούν είναι ανυπολόγιστες.
Περισσότερα από 100 χιλιάδες θαλάσσια ζώα πεθαίνουν από τις πλαστικές σακούλες που μολύνουν τις θάλασσες ετησίως, μεταξύ των οποίων είναι και οι θαλάσσιες χελώνες. Τις μπερδεύουν με μέδουσες και τις τρώνε, με αποτέλεσμα να πνίγονται και να πεθαίνουν. Αν καταφέρουν να αποφύγουν τον πνιγμό, πεθαίνουν αργά και βασανιστικά από τα χημικά που έχουν οι σακούλες ή από εντερική απόφραξη.
Εκτιμάται ότι αν συνεχιστεί η ρήξη πλαστικών απορριμάτων στη θάλασσα με τον ίδιο ρυθμό, μέχρι το 2050 θα υπάρχουν στη θάλασσα περισσότερα πλαστικά απορρίμματα απ’ ότι ψάρια.
Παρόμοια μοίρα έχουν και άλλα ζώα, όπως αγελάδες και κατσίκες που επίσης μπερδεύονται και τρώνε σακούλες.
Τα τοξικά που υπάρχουν στα πλαστικά δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν και τον άνθρωπο, καθώς περνάνε σε αυτόν μέσω της τροφικής αλυσίδας. Μολυσμένα ψάρια, αλλά και πουλιά, μεταφέρουν στον άνθρωπο επικίνδυνες δηλητηριώδεις ουσίες.
Η σακούλα όπως και άλλα πλαστικά αντικείμενα, διαλύονται σε χιλιάδες κομμάτια, τα οποία μολύνουν το 80% του πόσιμου νερού, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.
Τα μικροπλαστικά έχουν τόσο μικρό μέγεθος που μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό, χωρίς να γίνουν αντιληπτά.
Για την παραγωγή της πλαστικής σακούλας απαιτούνται χιλιάδες βαρέλια με πετρέλαιο, που είναι ένας μη ανανεώσιμος πόρος. Η τιμή του συνεχώς αυξάνεται γιατί μειώνεται η διαθέσιμη ποσότητα του πετρελαίου, κάτι που οδηγεί σε περισσότερες εξορύξεις και στην καταστροφή περισσότερων οικοσυστημάτων.
Παράλληλα, για την παρασκευή και την μεταφορά τους, χρησιμοποιούνται πολύτιμοι πόροι ενέργειας και νερό, ενώ απελευθερώνεται στον αέρα διοξείδιο του άνθρακα και άλλα χημικά, επιβαρύνοντας την ατμόσφαιρα.
Όλα αυτά συμβαίνουν για να χρησιμοποιηθεί το πολύ 20 λεπτά.
Παρόλο που η πρώτη εναλλακτική λύση είναι οι χάρτινες σακούλες, στην πραγματικότητα και αυτές επιβαρύνουν το περιβάλλον, καθώς κόβονται πολλά δέντρα για να κατασκευαστούν. Η πιο φιλική προς το περιβάλλον λύση είναι οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες.
Σε πολλές χώρες, έχει επιβληθεί η χρέωση της σακούλας, με σκοπό τη μείωση της παραγωγής και της χρήσης της.
Παρόλο που πολλοί δυσαρεστούνται, τα νούμερα δείχνουν την αποτελεσματικότητα αυτού του μέτρου.
Παράδειγμα αποτελεί η Ιρλανδία, στην οποία μειώθηκε κατά 93,5% η χρήση πλαστικής σακούλας από το 2002 που επιβλήθηκε το μέτρο.
Αρχικά, η κάθε σακούλα κόστιζε €0.15, αλλά το 2007 αυξήθηκε στα €0.22.
Τα έσοδα από τις σακούλες χρησιμοποιούνται σε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.
Δείτε την αφίσα που έφτιαξαν περιβαλλοντικοί οργανισμοί στην Αμερική που εξηγεί με ένα απλό σχεδιάγραμμα τις επιπτώσεις που έχει η παραγωγή και η χρήση πλαστικής σακούλας:
Διαβάστε επίσης: Φάλαινα βρέθηκε νεκρή με 30 σακούλες στο στομάχι της. Περισσότερα από 100.000 θαλάσσια ζώα πεθαίνουν ετησίως από πλαστικά