Οι εργοδότες ψήφισαν τα καλύτερα Πανεπιστήμια στον κόσμο για το 2018. Ποια ελληνικά Πανεπιστήμια κατατάχθηκαν σε υψηλές θέσεις;

2416
Περισσότεροι από 42 χιλιάδες εργοδότες αξιολόγησαν Πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο για την δεκάτη πέμπτη έκδοση του Διεθνούς Πίνακα Κατάταξης Πανεπιστημίων της QS ‘QS World University Rankings’. Οι υπεύθυνοι πρόσληψης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για έξι Ελληνικά Πανεπιστήμια και τους αποφοίτους τους.
Τα δύο Ελληνικά πανεπιστήμια με την υψηλότερη επίδοση είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που κατέλαβε την 224η θέση και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών που κατατάχθηκε στην 293η θέση, ανάμεσα στα 959 Πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο που συμπεριλήφθηκαν στη λίστα.
Η κατάταξη των ελληνικών Πανεπιστημίων για το 2018

Πέρα από το κριτήριο των εργοδοτών, βαθμολογήθηκαν για τη φήμη που έχουν στους ακαδημαϊκούς, τις έτερο-αναφορές ανά επιστημονικό πεδίο, τους φοιτητές της σχολής και τους ξένους φοιτητές. Το κορυφαίο πανεπιστήμιο της Ελλάδας με την καλύτερη επίδοση στη φετινή κατάταξη παραμένει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο κατέχει γενικά την 446η θέση.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο απέδωσε καλά και στον δείκτη έτερο-αναφορών ανά επιστημονικό πεδίο (Citations per Faculty) συγκεντρώνοντας 59,9 μονάδες.
Στη λίστα με τα καλύτερα Πανεπιστήμια συμπεριλήφθηκαν και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το Πανεπιστήμιο της Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Τα ελληνικά Πανεπιστήμια είχαν καλή βαθμολογία και ως προς το κριτήριο της Φήμης των Ακαδημαϊκών (Academic Reputation), που βασίζεται στη γνώμη περισσότερων από 83.000 ακαδημαϊκών σχολών.
Παρά όμως την γενικότερη καλή τους θέση συγκριτικά με άλλα Πανεπιστήμια, κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο δεν κατάφερε να βελτιώσει συνολικά την κατάταξή του. Αυτό αποδίδεται στη χαμηλή απόδοση των πανεπιστημίων στον δείκτη Μελών ΔΕΠ (Διοικητικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού) και τον Αριθμό Φοιτητών (Faculty/Student Ratio).

Σε διεθνές επίπεδο τα τέσσερα καλύτερα Πανεπιστήμια στον κόσμο βρίσκονται στην Αμερική. Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, στην κορυφή βρίσκεται το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης. Ακολουθεί το Stanford, το Harvard και στην τέταρτη θέση το Calitech το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια.
Στην πέμπτη θέση βρίσκεται το Πανεπιστήμιο του Cambridge, ενώ ακολουθεί το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η πρώτη δεκάδα με τα καλύτερα Πανεπιστήμια διεθνώς

Δείτε τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια εδώ

Διαβάστε επίσης: Δείτε από ψηλά το εντυπωσιακό Στρογγυλό σχολείο της Αθήνας. Έχει χαρακτηριστεί «το σχολείο του μέλλοντος» (video drone)

 

 

Διαβάστε επίσης: Ποια χώρα ξεπέρασε την Ελλάδα σε γαλάζιες σημαίες; Η κατάταξη των χωρών με τις πιο καθαρές παραλίες