Καταστροφικές σκέψεις σας εμποδίζουν από τη χρήση αεροπλάνου; Οι τρόποι για να αντιμετωπίσετε βήμα-βήμα την αεροφοβία

4122

Η αεροφοβία, αναφέρεται σε όσους αγχώνονται υπερβολικά στη σκέψη ότι θα χρησιμοποιήσουν αεροπλάνο και επιλέγουν άλλους τρόπους μετακίνησης.
Όπως φαίνεται από τα στατιστικά στοιχεία των αεροπορικών εταιρειών, η φοβία για τα αεροπλάνα είναι παγκόσμιο φαινόμενο και πλήττει μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Ψυχολόγοι και άλλοι ειδικοί, προσπαθώντας να βρουν λύση για τη φοβία, κατέληξαν ότι η θεραπεία της μπορεί να επιτευχθεί μέσω της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας (ΓΣΘ).
Δηλαδή με αργά βήματα και ενασχόληση με το πρόβλημα, να μπορέσουν οι «ασθενείς» να το ξεπεράσουν.
Οι προτεινόμενοι τρόποι σύμφωνα με τη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία, είναι οι εξής:

#1 Όσοι φοβούνται χρειάζεται να εξοικειωθούν με τα συμπτώματα της φοβίας τους.
Πρέπει να ενημερωθούν πότε αρχίζουν να εμφανίζονται η ταχυκαρδία, ο κρύος ιδρώτας, η δύσπνοια, η ναυτία ή το μούδιασμα και τις σκέψεις που ακολουθούν.
Με άλλα λόγια χρειάζεται να μάθουν πως λειτουργεί ο οργανισμός τους σε σχέση με τη φοβία τους.
#2 Οι ειδικοί συστήνουν, την αναλυτική πληροφόρηση όσον αφορά στη λειτουργία του αεροπλάνου.
Δηλαδή χρησιμοποιώντας ειδικά εγχειρίδια, να καταλάβουν ποιοι είναι οι φυσιολογικοί ήχοι που θα ακούσουν κατά την απογείωση, την προσγείωση και τη διάρκεια της πτήσης, ώστε να μην βρεθούν προ εκπλήξεως και να πανικοβληθούν.
#3 Ο τρόπος με τον οποίο θα προετοιμάσουν τον εαυτό τους για μια επερχόμενη πτήση πρέπει να είναι αργός.
Καλό θα ήταν να προγραμματιστούν μερικές συνεδρίες με ψυχολόγο, ώστε να μπορέσει ο φοβικός να κάνει ένα νοητό ταξίδι με αεροπλάνο και συζητώντας να αντιμετωπίσει τα αισθήματα που του προκαλούνται.

#4 Η έκθεση στην αγχωτική κατάσταση είναι καλό να γίνει σταδιακά.
Δηλαδή εκείνος που αντιμετωπίζει τη φοβία, να έρθει σταδιακά σε επαφή με χώρους του αεροδρομίου και όχι απευθείας με την καμπίνα του αεροπλάνου.
Με αυτό τον τρόπο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα μπορέσουν να καταπολεμηθούν ως ένα σημείο, τα συμπτώματα και ο «ασθενής» θα εξοικειωθεί με την αγχωτική κατάσταση.
#5 Στο επόμενο στάδιο, προτείνεται η κανονική πτήση, σε μια πολύ μικρή διαδρομή.
Για να περιοριστεί το άγχος και τα υπόλοιπα συμπτώματα, μπορεί να εφαρμοστεί η τεχνική της διαφραγματικής αναπνοής, ώστε να χαλαρώσει το σώμα και το μυαλό.
#6 Αν το έντονο άγχος δεν υποχωρήσει, είναι χρήσιμο να επικεντρωθεί η προσοχή σε κάτι, όπως στην ανάγνωση βιβλίου, στη συνομιλία με άλλους επιβάτες ή το προσωπικό του αεροσκάφους, ή η χαλαρωτική μουσική με ακουστικά.
#7 Όσοι πάσχουν από φοβία πτήσης, χρειάζεται να προσπαθήσουν να αποβάλλουν τις αρνητικές τους σκέψις και να τις αντικαταστήσουν με θετικές.
Για παράδειγμα, να επικεντρωθούν στην λίγη ώρα που θα διαρκέσει το ταξίδι, στα αγαπημένα πρόσωπα που θα συναντήσουν μόλις φτάσουν στον προορισμό τους, ή να σκεφτούν οτιδήποτε τους προκαλεί όμορφες σκέψεις και αναμνήσεις.
#8 Κατά καιρούς διοργανώνονται σεμινάρια, για να καταπολεμηθεί η φοβία πτήσης.
Στα σεμινάρια γίνονται ομαδικές συζητήσεις, προβάλλονται βίντεο που εξηγούν το σχεδιασμό των αεροπλάνων, υπάρχει επικοινωνία με πιλότους και αεροσυνοδούς, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι τα σεμινάρια γίνονται μέσα σε αεροπλάνο όταν βρίσκεται στον αέρα.
Πολλοί πιστεύουν ότι τέτοιου είδους σεμινάρια είναι η καλύτερη λύση σε περιπτώσεις αεροφοβίας, γιατί συνδυάζεται η θεωρία με την πράξη.

Διαβάστε επίσης: Η περιπετειώδης ζωή του Μιχάλη Κακογιάννη. Επέζησε από τους βομβαρδισμούς του Λονδίνου και από αεροπλάνο που πέταγε με σβηστές όλες τις μηχανές.