Καταγγελία: προστατευόμενα θαλάσσια είδη σερβίρονται παράνομα σε γνωστά εστιατόρια. Κάποια είναι επικίνδυνα

6384
Μεγάλα εστιατόρια στην Ελλάδα προσφέρουν στους καταναλωτές προστατευόμενα θαλάσσια είδη ως εκλεκτά εδέσματα που μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπελάγους.

Την καταγγελία για παράνομη και καταστροφική αλιεία, έκανε η διευθύντρια Έρευνας Αναστασία Μήλιου.
Στο πλαίσιο της έρευνας που έκαναν, διαπιστώθηκε ότι το 80% των εστιατορίων που έλεγξαν, είχαν στο μενού τους προστατευόμενα είδη. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς ανέφεραν στους ερευνητές που επισκέφτηκαν τα εστιατόρια ως πελάτες, ότι θα μπορούσαν να προμηθευτούν οποιοδήποτε θαλάσσιο είδος σε λίγες μέρες, αν τους το ζητούσαν.
“Με χαρά μπορούν να μας σερβίρουν οτιδήποτε βγαίνει από τη θάλασσα” δήλωσαν κάποιοι υπεύθυνοι των εστιατορίων.  

Συγκεκριμένα, 56 μεγάλα εστιατόρια στην Αθήνα, στον Πειραιά, αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα, προμηθεύουν πετροσωλήνες, πίννες, μπουρούδες, κοχύλα και γόνοι, δηλαδή υπομεγέθη ψάρια ή γαρίδες διαφόρων ειδών.
Τα εστιατόρια συνεργάζονται με τοπικούς αλιείς, που ψαρεύουν παράνομα τα προστατευόμενα είδη, δημιουργώντας ένα κύκλωμα μαύρης αγοράς.
Παράλληλα, περισσότερα από 100 εστιατόρια προβάλλουν απροκάλυπτα το μενού τους που περιέχει φαγητά με προστατευόμενα είδη, στις ιστοσελίδες τους στο διαδίκτυο.

Η μπουρού που επίσης αλιεύεται παράνομα

Ο πετροσωλήνας είναι το πιο διαδεδομένο οστρακοειδές που προσφέρεται σε πολλά εστιατόρια. Η αλιεία τους είναι καταστροφική για το οικοσύστημα, καθώς ζουν μέσα στους βράχους. Οι ψαράδες σπάνε με κομπρεσέρ και σφυριά τους βράχους για να τα μαζέψουν.
Παράλληλα, χρειάζονται περίπου 50 χρόνια για να φτάσουν στο επιθυμητό μέγεθος, κάτι που σημαίνει ότι η αποκατάσταση του πληθυσμού τους είναι σχεδόν αδύνατη, δεδομένης και της μείωσης που έχει παρατηρηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Οι πετροσωλήνες είναι ακατάλληλοι για κατανάλωση. Επειδή χρειάζονται πολύ χρόνο για να μεγαλώσουν, μπορεί να απορροφήσουν βαρέα μέταλλα, όπως μόλυβδο, ψευδάργυρο, κάδμιο, αλλά και οργανοχλώρια (PDB, DDT).

«Από τη βουλιμία μας να φάμε οτιδήποτε ζει σε αυτό τον πλανήτη και σε αυτή τη χώρα, δημιουργήσαμε αυτή την παράλογη μαύρη αγορά, που όχι μόνο προκαλεί καταστροφή στα οικοσυστήματα και τα είδη που παράνομα καταλήγουν στο πιάτο μας, αλλά και στους ίδιους τους καταναλωτές» ανέφερε η Διευθύντρια Έρευνας, Αναστασία Μήλιου.

Το Ινστιτούτο Αρχιπελάγους υπέβαλε την καταγγελία στη Συνθήκη της Βέρνης και στη Γενική Διεύθυνση Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της Ε.Ε., αλλά και σε εισαγγελικές αρχές για να προχωρήσουν σε κυρώσεις.

Με πληροφορίες: archipelago.gr

Διαβάστε επίσης: Διαμάχη μεταξύ των ψαράδων Καλύμνου και Αντιπάρου για τα «θαλάσσια αγγούρια». Στην Ελλάδα είναι δολώματα στην Ασία έδεσμα