Φύτεψε μόνος του δάσος 5500 στρεμμάτων για να σώσει το νησί του. Περπατάει ξυπόλυτος και προστατεύει το δάσος με «νύχια και με δόντια»

1335

Τα τελευταία 40 χρόνια ο Jadav Payeng φυτεύει καθημερινά δέντρα σε μια έρημη έκταση στο νησί Majuli στον ποταμό Βραχμαπούτρα. Σιγά σιγά κατάφερε να δημιουργήσει ένα δάσος έκτασης 5500 στρεμμάτων.

Σκοπός του είναι να σώσει το νησί του από τη συνεχόμενη διάβρωση. Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, οι βροχές στην περιοχή αυξήθηκαν.
Από το 1917 η στάθμη του ποταμού άρχισε να ανεβαίνει, με αποτέλεσμα το μισό νησί να βυθιστεί. Πολλά σπίτια χάθηκαν στα νερά του ποταμού. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το Majuli πιθανότατα θα εξαφανιστεί εντελώς στα επόμενα 15 με 20 χρόνια.

Το 1979 ο Payeng αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να φυτέψει δέντρα, που θα έφερναν σε ισορροπία το κλίμα της περιοχής. Αφορμή στάθηκε η εικόνα εκατοντάδων νεκρών φιδιών και άλλων ζώων που είχαν ξεβραστεί στις ακτές του νησιού.
«Τα ζώα πέθαναν από τη ζέστη. Δεν υπήρχαν δέντρα για να προστατευτούν. Δεν ήθελα να συμβεί το ίδιο στους ανθρώπους και στα υπόλοιπα ζώα»εξήγησε.
Στην αρχή ήταν δύσκολο, γιατί έπρεπε να βρει τους σπόρους και να φυτέψει κάθε δέντρο ξεχωριστά.
Αργότερα, έπαιρνε τους σπόρους από τα δέντρα του, οπότε η διαδικασία ήταν πιο γρήγορη και εύκολη.
Τότε συνάντησε άλλες δυσκολίες. Όταν μεγάλωσαν τα δέντρα, πολλοί πλησίασαν για να κόψουν τα δέντρα και να τα εμπορευτούν. Ο Payeng κατάφερε να τους διώξει. Τους έλεγε ότι πρέπει να σκοτώσουν τον ίδιο πρώτα, αν θέλουν να «σκοτώσουν» τα δέντρα του.

«Όλα τα πλάσματα του πλανήτη είναι ζώα, ανάμεσά τους και οι άνθρωποι. Η μόνη διαφορά τους είναι ότι φοράνε ρούχα. Δεν υπάρχουν τέρατα στη φύση, εκτός από τους ανθρώπους. Καταναλώνουν τα πάντα μέχρι να μην μείνει τίποτα» ανέφερε στο ντοκιμαντέρ «Forest Man» που διηγείται την ιστορία του.

Το δάσος πλέον είναι σπίτι για ελέφαντες, ρινόκερους, τίγρεις και ελάφια.
Ο Payeng δεν έχει σταματήσει από τότε να φυτεύει δέντρα. Καθημερινά πηγαίνει στο δάσος του και ελέγχει αν όλα πηγαίνουν καλά.
Δεν φοράει καν παπούτσια. Το έδαφος είναι αγνό και εκτός από αυτόν, ελάχιστοι έχουν πατήσει το πόδι τους στο δάσος.

Η ιστορία του έγινε γνωστή από ένα άρθρο που έγραψε το 2009 ο φωτογράφος Jitu Kalita. Τριγυρνούσε στο νησί για να φωτογραφίσει όμορφα τοπία και ανακάλυψε τυχαία το δάσος, που μέχρι τότε ήταν άγνωστο.
Ο Payeng του επιτέθηκε, καθώς νόμιζε ότι ήταν κυνηγός άγριων ζώων. Όταν μίλησαν και του εξήγησε ότι είναι απλώς ένας φωτογράφος και τον ξενάγησε στο δάσος του.
Μετά τη δημοσιοποίηση της ιστορίας του, ο πρώην Πρόεδρος της Ινδίας Abdul Kalam τον ονόμασε «Ο άνδρας του δάσους της Ινδίας».

O Payeng πιστεύει ότι πρέπει να φυτευτούν φοίνικες σε όλο το νησί. Υποστηρίζει ότι έτσι θα σταματήσει η διάβρωση του εδάφους, θα πολεμήσουν αποτελεσματικά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ενώ παράλληλα θα ανεβάσουν την οικονομία της περιοχής.
Παρά την αναγνώριση του έργου του από την κοινωνία της Ινδίας, η πρότασή του δεν έχει εισακουστεί. Ο Payeng όμως, λέει πως θα συνεχίσει μόνος του αν χρειαστεί, μέχρι να γεμίσει όλο το νησί με δέντρα.

Δείτε το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του «Ανθρώπου του Δάσους» του Καναδού σκηνοθέτη William Douglas McMaster που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το 2014:

Διαβάστε επίσης: Πώς οι πλαστικές σακούλες καταστρέφουν το περιβάλλον και σκοτώνουν χιλιάδες ζώα στον κόσμο;

 

Διαβάστε επίσης: Δισεκατομμύρια πουλιά πεθαίνουν πέφτοντας πάνω σε κτίρια. Γιατί συμβαίνει και ποια μέτρα λαμβάνουν σε άλλες χώρες