Εταιρεία στην Αμερική εμφυτεύει μικροτσίπ στους υπαλλήλους της. Σκηνές από το μέλλον;

3683
Μια εταιρεία μηχανημάτων αυτόματης πώλησης στην πολιτεία Ουισκόνσιν προσφέρει στο προσωπικό της τη δυνατότητα εμφύτευσης ενός ηλεκτρονικού μικροτσίπ στα χέρια τους για την αγορά φαγητού, την είσοδό τους σε υπολογιστές ή τη χρήση του φωτοτυπικού.

Περίπου 50 υπάλληλοι της εταιρείας Three Square Market συμφώνησαν στο προαιρετικό βήμα της εμφύτευσης των τσιπ, τα οποία μοιάζουν σε μέγεθος και σχήμα με έναν κόκκο ρυζιού, είπε ο Τόνι Ντάνα, αντιπρόεδρος διεθνών πωλήσεων στην εταιρεία, η οποία εδρεύει στο Ρίβερ Φολς.
Το μικροτσίπ κοστίζει 300 δολάρια και σκοπός του είναι να αντικαταστήσει όλα όσα υπάρχουν στο πορτοφόλι, ενώ για την ώρα θα διευκολύνει τη ζωή των εργαζομένων, σύμφωνα με τα λεγόμενα του αντιπροέδρου.
«Δεν έχει GPS. Είναι το ίδιο τσιπάκι που υπάρχει στην πιστωτική σας κάρτα», απάντησε ο Ντάνα για να καθησυχάσει τους εργαζομένους που φοβούνταν ότι θα μπορεί να εντοπιστεί η τοποθεσία τους.

Η τοποθέτηση του είναι απλή και γρήγορη.
«Παίρνει 2 δευτερόλεπτα να μπει και να βγει. Η τοποθέτηση του είναι σαν να κάνεις κάποιος ένεση, ενώ η αφαίρεσή του σαν να αφαιρεί ακίδα από το δέρμα του».

Η εταιρεία των 85 υπαλλήλων είπε ότι είναι η πρώτη στις Ηνωμένες Πολιτείες που προσφέρει στο προσωπικό της την τεχνολογία που μοιάζει με εκείνη που χρησιμοποιούν οι πιστωτικές κάρτες αφής και τα τσιπ που εμφυτεύονται σε κατοικίδια ζώα με στοιχεία αναγνώρισης.

Τα εμφυτεύματα κατασκευάζονται από την σουηδική εταιρεία BioHax International και αποτελούν μέρος μιας μακροχρόνιας δοκιμασίας για να διαπιστωθεί εάν τα τσιπ που λειτουργούν με ραδιοσυχνική αναγνώριση (RFID) μπορεί να έχουν ευρύτερες εμπορικές εφαρμογές, είπε ο Ντάνα.

«Έχουμε κάνει την έρευνα και είμαστε καλά ενημερωμένοι για το θέμα», είπε σε συνέντευξη ο Ντάνα.

Η εταιρεία έχει διοργανώσει ένα «πάρτι για τσιπ» την 1η Αυγούστου, όπου τα ηλεκτρονικά τσιπ θα εμφυτευτούν μεταξύ του δείκτη και του αντίχειρα των υπαλλήλων με ένα εργαλείο που μοιάζει με σύριγγα.

Τα τσιπ ραδιοσυχνικής αναγνώρισης χρησιμοποιούν ηλεκτρομαγνητικά πεδία για να «επικοινωνήσουν», και μπορούν να «διαβαστούν» σε απόσταση μέχρι και 15 εκατοστών (6 ιντσών), εξήγησε ο Ντάνα.

Μεταξύ αυτών που καταδικάζουν την εμφύτευση ηλεκτρονικών τσιπ σε ανθρώπους συγκαταλέγεται και η γερουσιαστής της Νεβάδα, Μπέκι Χάρις, η οποία τον Φεβρουάριο εισήγαγε νομοθεσία που θα καθιστά παράνομη την υποχρεωτική εμφύτευση μικροτσίπ. «Μπορεί να κλαπούν ηλεκτρονικά οι πληροφορίες που περιέχονται μέσα στα τσιπ», τόνισε η Χάρις στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας στην αρχή του χρόνου.

Σύμφωνα με δήλωση του γενικού διευθυντή της εταιρείας, Τοντ Ουέστμπι, η τεχνολογία μπορεί να γίνει δημοφιλής σε εταιρείες. «Σε βάθος χρόνου, η τεχνολογία αυτή θα αυτοματοποιηθεί, επιτρέποντάς μας να την χρησιμοποιήσουμε ως διαβατήριο, σε δημόσιες συγκοινωνίες, και για όλες τις αγορές, κλπ.», τόνισε.

Με πληροφορίες από news247 και BBC

Διαβάστε επίσης: Τα πιο αποτυχημένα προϊόντα που βγήκαν ποτέ στην αγορά. Το φιάσκο της apple, το επιτραπέζιο του Trump και άλλα