Έρχεται το τέλος για τα smartphones; Τι θα τα αντικαταστήσει και πώς αντιδρά το Facebook

4459
Τίποτα δεν κρατάει για πάντα, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την τεχνολογία. Από την στιγμή που κυκλοφόρησε το πρώτο smartphone, άλλαξε και η συμπεριφορά των ανθρώπων. Αυτά που κάποτε έβρισκε κανείς μόνο στο γραφείο του και στον προσωπικό του υπολογιστή, μεταφέρθηκαν σε μια συσκευή που χωράει στην τσέπη.

Οι δυνατότητες του υπολογιστή, της κάμερας, της τηλεόρασης, του GPS συγχωνεύτηκαν σε ένα μηχάνημα που μπορούμε να έχουμε συνεχώς στο χέρι μας.
Την τελευταία δεκαετία γίνονται συνεχώς νέες προσθήκες και εξελίξεις του αρχικού μοντέλου. Φαίνεται όμως, ότι τα smartphones έχουν πλέον φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.
Είναι μια συσκευή που έχει ήδη μεγάλο μέρος του πληθυσμού και από τη στιγμή που εξυπηρετεί τις βασικές λειτουργίες, δεν θα υπάρχει επιτακτική ανάγκη να πάρουμε ένα καλύτερα μοντέλο, αν δεν χαλάσει.

Τα νέα μοντέλα προσφέρουν μειωμένες προόδους στην απόδοση και λίγες διαφορές στα χαρακτηριστικά συγκριτικά με προηγούμενα μοντέλα, όπως αναφέρει ο τεχνολογικός οργανισμός IEEE. Τα smartphones φαίνεται να πλησιάζουν στον κορεσμό, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που μπορούν να ενσωματωθούν στη συσκευή, εκτός από μερικές βελτιώσεις των δυνατοτήτων που ήδη έχει.

Περισσότερο από έναν αιώνα, το σταθερό τηλέφωνο, έχει μια μόνιμη θέση στο σπίτι, αλλά δεν το χρησιμοποιούμε ιδιαίτερα. Κάπως έτσι, θεωρούν οι ειδικοί ότι θα γίνει και με τα smartphones. Θα υπάρχουν στη ζωή μας, αλλά κάτι άλλο πιο εξελιγμένο θα τα αντικαταστήσει.

Πολλοί θεωρούν ότι τα wearables, δηλαδή συσκευές που μπορούν να φορεθούν όπως ένα smartwatch, είναι το επόμενο μεγάλο βήμα της τεχνολογίας. Όμως, παρόλο που ήδη κυκλοφορούν, δεν έχουν εξαπλωθεί με την ίδια εμβέλεια στο κοινό. Αυτό ίσως, οφείλεται στο ότι μέχρι τώρα ήταν δύσκολο να χωρέσει αρκετή ισχύς επεξεργασίας και διάρκεια ζωής της μπαταρίας σε κάτι τόσο μικρό.

Η αυτόνομη συσκευή εικονικής πραγματικότητας Oculus Go που χρησιμοποιεί εσωτερικές κάμερες, αισθητήρες και ειδικό λογισμικό για να καταγράφει τις σωματικές κινήσεις,

Το virtual reality, η εικονική πραγματικότητα που ήδη έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της, ίσως είναι αυτό που μελλοντικά θα γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας.
Smartphones όπως το Samsung Galaxy S8 της Samsung μπορούν ήδη να λειτουργήσουν ως VR players όταν συνδεθούν με την κατάλληλη συσκευή.
Τα έξυπνα γυαλιά σε πιο εξελιγμένη μορφή με τις δυνατότητες της εικονικής πραγματικότητας και της επαυξημένης πραγματικότητας θα μπουν δυναμικά στη ζωή μας.

Η εικονική πραγματικότητα (VR) θα μεταφέρει τον χρήστη σε ένα κόσμο διαφορετικό από τον πραγματικό, ενώ η επαυξημένη πραγματικότητα (AR) θα τον «εμπλουτίσει», παρεμβάλλοντας μεταξύ των ματιών μας και του περιβάλλοντος ψηφιακές πληροφορίες.
Η πτώση των smartphones φαίνεται ως φυσική κατάληξη των πραγμάτων, όταν πιο προχωρημένες τεχνολογίες πάρουν το προβάδισμα.

Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του Μαρκ Ζούκερμπερκ, το Facebook θα κάνει στροφή στην τεχνητή νοημοσύνη, στην σύνδεση στο Internet και στην εικονική αλλά και επαυξημένη πραγματικότητα μέσα στην επόμενη δεκαετία.

«Δεν έχουμε ανάγκη από μια φυσική τηλεόραση. Μπορούμε να αγοράσει με ένα δολάριο την εφαρμογή τηλεόραση και να προβάλλετε στον τοίχο όλα αυτά που θέλετε να παρακολουθήσετε» ανέφερε ο Ζούκερμπεργκ.
«Είναι πραγματικά αρκετά εκπληκτικό, αν αναλογιστεί κανείς πόσα από τα φυσικά πράγματα που έχουμε στο σπίτι δεν χρειάζεται να είναι φυσικά».

Τα πρώτα βήματα του Facebook έχουν ήδη γίνει με την αυτόνομη συσκευή εικονικής πραγματικότητας Oculus Go που χρησιμοποιεί εσωτερικές κάμερες, αισθητήρες και ειδικό λογισμικό για να καταγράφει τις σωματικές κινήσεις, που «μεταφράζονται» σε κινήσεις του εικονικού κόσμου που βλέπει ο χρήστης. Δεν χρειάζεται ούτε τη σύνδεσή της μέσω καλωδίων με υπολογιστή, ούτε το συνδυασμό της με ένα smartphone για να λειτουργήσει.
«Η εικονική πραγματικότητα θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο και θα κάνει τις ζωές μας πολύ καλύτερες».
Θα γίνουν όντως καλύτερες; Είδωμεν.

Διαβάστε επίσης: Τρομακτικό πείραμα. Δύο ρομπότ του Facebook άρχισαν να «μιλούν» σε δική τους γλώσσα;