Διαμάχη μεταξύ των ψαράδων Καλύμνου και Αντιπάρου για τα «θαλάσσια αγγούρια». Στην Ελλάδα είναι δολώματα στην Ασία έδεσμα

14022
Εντάσεις έχει φέρει η αλιεία των «θαλάσσιων αγγουριών» από τους Καλύμνιους ψαράδες στο στενό της Αντιπάρου. Οι τοπικοί ψαράδες της Αντιπάρου διαμαρτύρονται για παράνομη αλιεία των Καλύμνιων που χρησιμοποιούν τα «θαλάσσια αγγούρια» ως πρόφαση για να ψαρέψουν και άλλα θαλάσσια είδη με κίνδυνο τον αφανισμό τους.

Τα θαλάσσια αγγούρια ή αλλιώς ολοθούρια, είναι ένα είδος εχινόδερμων σκουληκιών, τα οποία στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται ως δολώματα.
Οι αλιείς της Αντιπάρου υπέγραψαν καταγγελία ενάντια των Καλύμνιων συναδέλφων τους, την οποία απέστειλαν στο λιμεναρχείο Πάρου, το υπουργείο Ναυτιλίας, στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, στο λιμενικό ταμείο Πάρου Αντιπάρου, στην εισαγγελία Σύρου και τους βουλευτές Κυκλάδων.
Οι κάτοικοι της Αντιπάρου ζητούν να εξετασθεί αν τηρούνται οι κανόνες αλιείας των θαλάσσιων αγγουριών και εκτός αυτών αλιεύονται και άλλα είδη.

Ορισμένα είδη του εχινόδερμου πωλούνται στο εξωτερικό έναντι 1000 ευρώ το κιλό.

«Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να σας μεταφέρουμε τις ανησυχίες μας για αυτό που γίνεται από τις αρχές του Νοεμβρίου (όπως και τα προηγούμενα έτη…) στο θαλάσσιο στενό μεταξύ Πάρου – Αντιπάρου. Παρατηρούμε σε καθημερινή βάση μία δεκάδα αλιευτικών σκαφών από το νησί της Καλύμνου, να βόσκουν – οργώνουν όλο το θαλάσσιο στενό από Βορρά ως Νότο. Οι ίδιοι με αρκετό θράσος ισχυρίζονται ότι τάχα αλιεύουν ένα είδος εχινόδερμου σκουληκιού που ανήκει στην μεγαλύτερη οικογένεια των ολοθουροειδών (θαλασσινά αγγούρια).
Τα προηγούμενα 2-3 χρόνια οι συγκεκριμένοι ψαράδες σχεδόν ξεχειμώνιαζαν στο νησί μας και πραγματικά μας είναι απίστευτο ότι ασχολούνται αποκλειστικά με την αλιεία αυτού του αλιεύματος, αλλά πραγματικά σκουπίζουν το βυθό της θάλασσας από κάθε ίχνος ζωής και όχι μόνο. Εφέτος διαπιστώνουμε ότι έχουν ορμητήριο το μικρό λιμανάκι της Αλυκής – Πάρου… Αναμένουμε το συντομότερο τη συνδρομή και τις κατάλληλες ενέργειες σας».

Όπως διαβεβαίωσαν όμως, στελέχη του Λιμεναρχείου της Πάρου στην εφημερίδα η «Φωνή της Πάρου», «έχουν γίνει έλεγχοι για τα αλιεύματα των Καλύμνιων ψαράδων και δεν έχει πέσει στην αντίληψή τους κάτι παράνομο για την ώρα».

Που χρησιμεύουν τα Ολοθούρια

Τα ολοθούρια καταναλώνονται κανονικά στην ασιατική κουζίνα, ενώ σε πολλές χώρες χρησιμοποιούνται για την δημιουργία καλλυντικών και προϊόντων περιποίησης.
Στη Μαλαισία και την Ινδονησία τα ολοθούρια χρησιμοποιούνται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, καθώς θεωρείται ότι βοηθούν στην επανόρθωση των ιστών σε περίπτωση τραυματισμού.
Ορισμένα είδη του εχινόδερμου πωλούνται στο εξωτερικό έναντι 1000 ευρώ το κιλό.
Τον Αύγουστο εξαρθρώθηκε παράνομο κύκλωμα λαθρεμπορίας ολοθουροειδών στον Μαλιακό κόλπο αποτελούμενο από Κινέζους ψαράδες. Οι Κινέζοι ψαράδες είχαν σκοπό την εξαγωγή και πώλησή τους σε ευρωπαϊκές χώρες.

Με πληροφορίες από: www.fonitisparou.gr

Διαβάστε επίσης: Μεγάλη οικολογική καταστροφή και χιλιάδες νεκρά ψάρια στη «λίμνη με τα νούφαρα» στην Ηγουμενίτσα. Βίντεο drone