Ανακάλυψαν πορτοκαλί κροκόδειλους. Ζουν στο σκοτάδι μέσα σε σπηλιές και τρέφονται με νυχτερίδες

7697
Πορτοκαλί κροκόδειλοι στις σπηλιές της Gabon στην κεντροδυτική Αφρική.
Πρόκειται για κροκόδειλους -νάνους και φαίνεται πως είναι μοναδικοί στο είδος τους.  
Εκτιμάται ότι περίπου 100 με 200 κροκόδειλοι αυτού του είδους ζουν σε 12 διαφορετικές σπηλιές της περιοχής. 

Οι πρώτοι πορτοκαλί κροκόδειλοι βρέθηκαν το 2008. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ζουν τουλάχιστον μερικές χιλιάδες χρόνια, από όταν οι οι άνθρωποι αναζητούσαν καταφύγιο και φαγητό στις σπηλιές. Η διάρκεια ζωής τους είναι από 50 μέχρι 100 χρόνια. 

Σε αντίθεση με τους νάνους κροκόδειλους που ζουν στα δάση και τρέφονται με ψάρια και όστρακα, οι πορτοκαλί κροκόδειλοι που είναι κλεισμένοι στις σπηλιές τρέφονται κυρίως με νυχτερίδες. 

Και ίσως αυτός είναι και ένας από τους λόγους που σε πρώτο στάδιο οι κροκόδειλοι αυτοί μεταφέρθηκαν στις σπηλιές, καθώς θα είχαν σίγουρα κάτι να τραφούν.
«Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες νυχτερίδες στις σπηλιές. Στην ανάλυση που κάναμε στο στομάχι τους, βρήκαμε οστά και γούνα νυχτερίδας αναμεμειγμένα με γρύλους» ο επιστήμονες Olivier Testa.

Παρόλο που δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε ένα ασφαλές συμπέρασμα για το χρώμα τους, οι επιστήμονες δεν θεωρούν ότι είναι γενετική μετάλλαξη. Το πιο πιθανό είναι ότι το δέρμα τους αλλάζει χρώμα, εξαιτίας του υγρού και τοξικού περιβάλλοντος, το οποίο δημιουργείται από τα περιττώματα των νυχτερίδων. 

«Η κοπριά των νυχτερίδων αποτελείται κυρίως από την χημική ουσία ουρία που είναι πλούσια σε άζωτο και αποβάλλεται κυρίως από τα ούρα»
«Το όξινο pH της κοπριάς, αλλάζει το χρώμα του δέρματος τους» εξήγησε ο ερπετολόγος Matthew Shirley.

Γενικότερα, οι κροκόδειλοι χρειάζονται το φως του ήλιου για να ρυθμίσουν τον μεταβολισμό τους. Αυτό το είδος περνάει το περισσότερο χρόνο της ζωής του κλεισμένο στο σκοτάδι της σπηλιάς, κάτι που σημαίνει ότι ο οργανισμός τους λειτουργεί εντελώς διαφορετικά και έχει προσαρμοστεί στο περιβάλλον της σπηλιάς. 

Ακόμη και τα χαρακτηριστικά τους είναι διαφορετικά.
«Το σχήμα των κεφαλιών τους είναι πιο αρχαϊκό, τα φρύδια τους πολύ πιο έντονα και ο απλότυπός τους έχει βρεθεί σε σπηλιές στην Abanda και πουθενά αλλού» αναφέρει ο αρχαιολόγος Oslisly.

Με πληροφορίες από nationalgeographic.com

Διαβάστε επίσης: Τα πιο ανθεκτικά ζώα στον κόσμο. Θα επιβιώσουν ακόμη και αν η Γη καταστραφεί (βίντεο)