Τι σκέφτονται οι δρομείς όταν τρέχουν; Τι τους απασχολεί περισσότερο;
Ένα από τα κίνητρα για τρέξιμο, είναι ότι πολλοί ερασιτέχνες μπορούν να σκεφτούν καλύτερα τα προβλήματά τους είτε τα προσωπικά είτε τα επαγγελματικά.
Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες όμως, οι δρομείς και κυρίως αυτοί που τρέχουν αρκετά μεγάλες αποστάσεις επικεντρώνουν τις σκέψεις του στην απόδοσή τους, τις σωματικές τους αντοχές και το περιβάλλον στο οποίο τρέχουν.
Στην έρευνα πήρα μέρος μαραθωνοδρόμοι με εμπειρία στο τρέξιμο από 3-30 χρόνια.
Αυτό που σκέφτονταν περισσότερο ήταν ο ρυθμός και η απόσταση που κάλυπταν. Προσπαθούσαν να βρουν τρόπους να διατηρήσουν το ρυθμό τους.
Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι δρομείς σκέφτονταν περισσότερο το ρυθμό και την απόσταση που διένυαν. «Κατηφόρα, πρέπει να προσέχω μην σκοντάψω. Πρέπει να κρατήσω σταθερή ταχύτητα.» ήταν μερικές από τις σκέψεις των αθλητών που καταγράφηκαν.
Οι σκέψεις αυτές δείχνουν ότι ακόμη και όταν δεν βρίσκονται σε διαγωνισμό, οι δρομείς σκέφτονται την ταχύτητα τους, την ενέργεια που καταναλώνουν και την απόσταση που πρέπει να καλύψουν.
Το 32% των σκέψεών τους αφορούσε τον πόνο και την ταλαιπωρία που αντιμετώπιζαν.
Σκέφτονται τους τραυματισμούς, τις αιτίες του πόνου και γιατί νιώθουν κόπωση. Στη συνέχεια προσπαθούν να βρουν τρόπους να αντεπεξέλθουν και δίνουν κίνητρα στον εαυτό τους για να συνεχίσουν να τρέχουν και να μην τα παρατήσουν. «Οι γοφοί μου είναι λίγο σφιχτοί. Είμαι δύσκαμπτος, τα πόδια μου, οι αστράγαλοι μου, απλά με πεθαίνουν», «Είναι μεγάλη η απόσταση και κάνει ζέστη. Πώς θα αντέξω», «Ανέπνευσε, προσπάθησε να χαλαρώσεις. Ο αυχένας και οι ώμοι μου πρέπει να χαλαρώσουν» είναι μερικές από τις σκέψεις που κατέγραψαν οι επιστήμονες.
Το 28% των σκέψεών τους σχετίζονται με το περιβάλλον, στο οποίο τρέχουν.
Συγκεκριμένα, τους απασχολεί η τοποθεσία και πόσο δύσκολο είναι το έδαφος αλλά και οι καιρικές συνθήκες. Θαυμάζουν το περιβάλλον και παρατηρούν τους υπόλοιπους δρομείς και τους ποδηλάτες.
Μάλιστα, κάποιοι από τους συμμετέχοντες της έρευνας μετρούσαν τα ποδήλατα που περνούσαν από δίπλα τους.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βρουν ποιες σχετίζονται με τη μείωση και την βελτίωση της απόδοσης των δρομέων, με σκοπό να βρουν τον τρόπο να μην χάνουν το ρυθμό τους.
Η έρευνα έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, του Μαϊάμι και της Μινεσότα και συμμετείχαν δρομείς ηλικίας από 29-52.
Οι δρομείς ηχογράφησαν τις σκέψεις που έκαναν όσο έτρεχαν σε διάδρομο, αλλά και σε εξωτερικό χώρο για τουλάχιστον 7 χιλιόμετρα.
Διαβάστε επίσης: Η «έξυπνη συσκευή» που ανιχνεύει πότε αρχίζουμε να καίμε λίπος στη γυμναστική. Η καινοτομία του Έλληνα καθηγητή