Η μπαλαρίνα που συνέχισε να χορεύει σε αναπηρικό καροτσάκι, όταν έσπασε τη σπονδυλική της στήλη και άνοιξε σχολή
Η χορεύτρια Kitty Lunn θεωρείται φαινόμενο στον κόσμο του χορού.
Παρόλο που ένα σοβαρό ατύχημα την καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι, η Lunn δεν σταμάτησε ποτέ να χορεύει, δίνοντας το παράδειγμα σε πολλά άτομα με κινητικά προβλήματα να συνεχίσουν την άθληση και την προσπάθεια για μια ζωή όπως την θέλουν.
Από την ηλικία των 8, η Lunn ήθελε να γίνει χορεύτρια. Σπούδασε μπαλέτο στη σχολή της Washington.
Όταν ήταν 16 χρονών ρώτησε την καθηγήτριά της Agnes George de Mille αν υπάρχει τρόπος να ψηλώσει. Η καθηγήτρια της απάντησε «Χόρεψε με το σώμα που έχεις». Αυτή η φράση τη γοήτευσε και χάραξε την πορεία που ακολούθησε σε όλη τη ζωή της.
Η Lunn ενώ έκανε πρόβες για το ντεμπούτο της στο Broadway, γλίστρησε σε πάγο που είχαν πιάσει τα σκαλιά και έσπασε την σπονδυλική της στήλη.
Το ατύχημα την άφησε παράλυτη από τη μέση και κάτω. Μετά από 5 χειρουργεία και 3 χρόνια ανάρρωσης, η Lunn αποφάσισε να συνεχίσει να χορεύει. Δεν μπορούσε να βρει όμως, σχολή χορού για ΑΜΕΑ. Πολλοί δάσκαλοι χορού δεν την έπαιρναν στα σοβαρά ή δεν της έδιναν την ενθάρρυνση που χρειαζόταν. Έτσι, αποφάσισε να βρει άλλους τρόπους για να πραγματοποιήσει το όνειρό της. «Νομίζω δεν υπάρχει χειρότερη διάκριση από το να κρίνεις τι είναι ικανός κάποιος να μάθει», είχε πει σε συνέντευξή της.
Παρόλο που την δέχτηκαν σε μια σχολή, ήταν δύσκολο για εκείνη να είναι η μόνη σε αναπηρικό καροτσάκι. Έκανε κάθε μέρα προπονήσεις για να μπορέσει να εξελίξει την τεχνική της.
Προσπάθησε να μάθει από μόνη της όλες τις δυνατές κινήσεις και να βγάζει το πάθος που χρειάζεται, χρησιμοποιώντας μόνο το πάνω μέρος του σώματός της και τα χέρια της.
Το 1995 η Lunn ίδρυσε την σχολή χορού Infinity Dance Theater, στην οποία παραδίδονταν μαθήματα χορού και σε άτομα με αναπηρίες. Στη σχολή διδάσκεται μπαλέτο, τζαζ και μοντέρνος χορός. Η τεχνική της μεταφέρει όλη την ενέργεια των ποδιών στα χέρια και τον κορμό της. «Είναι σαν να κάνεις το ίδιο πράγμα με διαφορετικό τρόπο».
Ο χορός σε αναπηρικό καροτσάκι είναι απαιτητικός και χρειάζεται πειθαρχία.
«Δεν πρέπει να σταματήσεις να παρατηρείς πώς φαίνεται το σώμα το χορευτών, όταν χορεύουν». Χρησιμοποιεί τα χέρια της για να αποδώσει τις γραμμές που δημιουργούνται από τα άκρα των χορευτών.
Η Lunn χρησιμοποιεί ένα ειδικά σχεδιασμένο καροτσάκι που της επιτρέπει να κινείται με ταχύτητα και ακρίβεια.
«Το σώμα ενός χορευτή είναι το όργανό του. Αν μισείς το σώμα σου, είναι αδύνατο να δημιουργήσεις κάτι όμορφο» λέει στους μαθητές της.
Προσπαθεί να τους μάθει να αποδέχονται το σώμα τους και τις αδυναμίες τους. Τους βοηθάει να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να νιώσουν αυτοπεποίθηση για αυτό που είναι.
Παρόλο που πλέον είναι 67 ετών συνεχίζει να χορεύει και να διδάσκει.
«Θα είμαι πάντα χορεύτρια, ό,τι και να γίνει».
Δείτε τον εντυπωσιακό χορό της Lunn:
Διαβάστε επίσης: Μαρία Σάκκαρη. Το success story της νεαρής τενίστριας. Είναι κόρη και εγγονή πρωταθλητών.