Γυμναστική στο πάρκο, στο δρόμο ή στο ύπαιθρο. Δε φαντάζεστε πόσες θετικές επιπτώσεις έχει στην υγεία

853

Το πάρκο της γειτονιάς, ένα ανοιχτό γήπεδο αλλά και η παραλία, αποτελούν ιδανικούς χώρους για προπόνηση. Τρέξιμο, ποδηλασία ή ακόμα κι ένας απλός περίπατος στη φύση προκαλούν ευεξία και χαρίζουν ενέργεια.
Η γυμναστική στη φύση, εκτός από το ότι αποτελεί ανέξοδο τρόπο εξάσκησης, έχει και πολλαπλά οφέλη τόσο για τη ψυχική, όσο και για τη σωματική υγεία.

Αυξάνει τον χρόνο της προπόνησης
Μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, που ασκούνταν σε εξωτερικούς χώρους, έκαναν τουλάχιστον 30 λεπτά, περισσότερη γυμναστική την εβδομάδα, από εκείνους που κλείνονταν στους τέσσερις τοίχους του γυμναστηρίου.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση
Η άσκηση στη φύση κάνει καλό στην καρδιά. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι σχεδόν το 10% των ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση, θα μπορούσαν να την είχαν θέσει υπό έλεγχο εάν έκαναν περπατούσαν στο πάρκο 30 λεπτά κάθε εβδομάδα.

Καταπολεμά τον καρκίνο
Έρευνα έδειξε ότι ορισμένες αρωματικές ενώσεις των φυτών, που εισπνέονται κατά τη διάρκεια γυμναστικής, μπορεί να διαθέτουν προστατευτική δράση ενάντια στον καρκίνο.
Οι ενώσεις αυτές μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των φυσικών κυττάρων “δολοφόνων”, ένα τύπο λευκών αιμοσφαιρίων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου.
Επίσης, αυτά τα κύτταρα παίζουν ρόλο στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και της χρόνιας φλεγμονής, που αποτελεί γνωστό νοσογόνο δείκτη.
Σε πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έκαναν μια μεγάλη βόλτα μέσα στο δάσος για δύο ημέρες, είχαν αύξηση των κυττάρων που αντιμετωπίζουν τις λοιμώξεις κατά 50% και αυξημένη δραστηριότητα τους κατά 56%.
Αυτά τα επίπεδα δραστηριότητας παρέμειναν έως και 23% υψηλότερα από το συνηθισμένο, ένα μήνα μετά την βόλτα.


Είναι διασκεδαστική
Όταν οι άνθρωποι ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους, αισθάνονται καλύτερα και απολαμβάνουν την άσκηση περισσότερο, από αυτούς που ασκούνται σε κλειστούς χώρους.
Οι αθλούμενοι ανέφεραν ότι ένιωθαν λιγότερη ένταση, σύγχυση, θυμό και κατάθλιψη.
Η άσκηση στην φύση μειώνει τις ορμόνες του στρες, αυξάνει τις ενδορφίνες και αυξάνει την έκκριση της σεροτονίνης, που σχετίζεται με τη διάθεση.

Βελτιώνει την ψυχική υγεία
Η άσκηση στη φύση μπορεί να αποτελέσει μορφή ψυχοθεραπείας.
Η επαφή με την φύση προκαλεί ηρεμία, ευεξία και χαλάρωση και μας αποφορτίζει από τις πιέσεις και τα προβλήματα.
Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι όσοι περπατούσαν στο ύπαιθρο για περίπου 90 λεπτά, είχαν λιγότερη δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την κατάθλιψη, σε σύγκριση με εκείνους που περπατούσαν σε αστικές περιοχές.

Εξοικονομεί χρήματα
Η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους πέρα από τα υπόλοιπα οφέλη είναι και ανέξοδη.
Δε χρειάζεται κάρτα μέλους, ούτε μηνιαία συνδρομή.
Ακόμα και όσοι ζουν στην πόλη έχουν επιλογές, όπως ανοιχτά γήπεδα, πάρκα, στο δρόμο ή στην παραλία.
Πρακτικά δεν είναι άσκηση, είναι φάρμακο. 

 Διαβάστε επίσης: «Κάντε τη ζωή σας ποδήλατο». Καταπολεμά τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και βελτιώνει την ποιότητα ζωής