Το 60% των Ελλήνων πιστεύει ότι οι πονοκέφαλοι θεραπεύονται με το ξεμάτιασμα, σύμφωνα με νέα έρευνα. Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες

7840
Ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων πιστεύει ότι οι πονοκέφαλοι που τους ταλαιπωρούν, οφείλεται στο μάτιασμα. Η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας έκανε έρευνα σε 10.000 Έλληνες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κεφαλαλγίας στις 12 Σεπτεμβρίου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας εξέπληξαν τους ερευνητές, καθώς το 60% των πολιτών, θεωρεί ότι οι πονοκέφαλοι προέρχονται από το μάτιασμα και ότι μοναδική λύση είναι το ξεμάτιασμα.

«Είναι σημαντικό να διαλύσουμε τους επικρατούντες μύθους, αλλά και να καταρρίψουμε πολλά ταμπού, όπως το να επισκεπτόμαστε ένα νευρολόγο», ανέφερε στην Καθημερινή ο αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δήμος Μητσικώστας.

Ο ίδιος τονίζει ότι οι πονοκέφαλοι οφείλονται σε βιολογική διαταραχή του εγκεφάλου, δηλαδή ένα μεγάλο ποσοστό έχει το γονίδιο από την οικογένειά του και έτσι υποφέρει από ημικρανίες, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.
Όμως, οι Έλληνες θεωρούν ότι οφείλονται σε ψυχολογικούς παράγοντες.

Οι παράγοντες που επιβαρύνουν την εκδήλωση ημικρανίας μπορεί να είναι από την κατανάλωση αλκοόλ ή από κάποιο τρόφιμο, μέχρι τις ορμόνες, τις καιρικές συνθήκες, τη συναισθηματική φόρτιση, ακόμη και την αλλαγή στην καθημερινότητα.
Ο καθηγητής αναφέρει ότι τα Σαββατοκύριακα, έχουμε διαφορετικό πρόγραμμα από τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας. Αυτός είναι σημαντικός παράγοντας για εκδηλωθούν έντονες ημικρανίες.

Διαβάστε επίσης: Ανακουφιστείτε από ημικρανίες, πόνους στον αυχένα και κράμπες με απλές τεχνικές ρεφλεξολογίας

 

Διαβάστε επίσης: Ξεμάτιασμα. Τι λένε οι επιστήμονες; Ποια είναι τα επιχειρήματα όσων το αποδέχονται;