Είναι ή όχι ο εθισμός στο σεξ ψυχική διαταραχή; Τι λένε οι επιστήμονες, που πάντως ξεκαθαρίζουν ότι δεν δικαιολογεί το βιασμό
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), η «ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά» αναγνωρίστηκε ως ψυχική διαταραχή. Ο οργανισμός δεν έχει διευκρινίσει ακόμη αν αυτή η συμπεριφορά είναι εξίσου εθιστική με την κατάχρηση παράνομων ουσιών ή τυχερών παιχνιδιών.
Αν και ο όρος «εθισμός στο σεξ» υπάρχει εδώ και αρκετές δεκαετίες, οι ειδικοί διαφωνούν για το ενδεχόμενο να υπάρχει τέτοιου είδους εθισμός.
Στην τελευταία αναθεώρηση του καταλόγου για νοσήματα και βλάβες που εξέδωσε ο Π.Ο.Υ. συμπεριλαμβάνει εμμέσως και τον εθισμό στο σεξ ως «ψυχαναγκαστική διαταραχή της σεξουαλικής συμπεριφοράς», αλλά δεν τη συγκρίνει με άλλους εθισμούς, όπως την κατάχρηση παράνομων ουσιών ή το τζόγο.
Ωστόσο σημειώνουν ότι απαιτείται εκτενέστερη έρευνα για να μπορέσει να χαρακτηριστεί
ξεκάθαρα ως εθισμός.
Ο ειδικός του ΠΟΥ, Τζέφρι Ριντ, ανέφερε: «Μιλώντας συνειδητά δεν αισθανόμαστε ότι έχουμε ακόμα επαρκή στοιχεία ότι η κατάσταση είναι αντίστοιχη με αυτή με το αλκοόλ ή την ηρωίνη».
Ο Π.Ο.Υ. ανέφερε στον κατάλογο της Διεθνούς Κατηγοριοποίησης Νοσημάτων, ότι τα χαρακτηριστικά της ψυχαναγκαστικής σεξουαλικής συμπεριφοράς είναι η αποτυχία των ανθρώπων να ελέγξουν τις έντονες σεξουαλικές παροτρύνσεις, που είναι ικανές να προκαλέσουν βλάβες ή έντονη δυσφορία. Αυτό όμως δεν αποτελεί λύση στην αντιπαράθεση των επιστημόνων για το αν η ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά είναι χαρακτηριστικό μια εξαρτημένης συμπεριφοράς.
Ο Δρ Τζέφρι Ριντ τόνισε πόσο σημαντικό είναι που η Διεθνής Κατηγοριοποίηση Νοσημάτων περιλαμβάνει σε έναν συνοπτικό ορισμό την ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά. Με αυτό τον τρόπο, θα διασφαλιστεί ότι τα άτομα που χαρακτηρίζονται από αυτού του είδους τη συμπεριφορά, θα μπορούν να βοηθηθούν από ειδικούς.
«Υπάρχει ένας πληθυσμός ανθρώπων που αισθάνονται εκτός ελέγχου σε ότι αφορά τη σεξουαλική συμπεριφορά τους και που υποφέρουν εξαιτίας αυτού. Η σεξουαλική συμπεριφορά τους μερικές φορές έχει πολύ σοβαρές συνέπειες. Πρόκειται για έναν μοναδικό κλινικό πληθυσμό που έχει μια νόμιμη υγειονομική κατάσταση και στους οποίους μπορούν να παρασχεθούν υπηρεσίες με νόμιμο τρόπο», αναφέρει ο αξιωματούχος του Π.Ο.Υ.
Δεν υπάρχουν σαφή ποσοστά των ανθρώπων που υποφέρουν από ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά. Ο Δρ Ριντ θεωρεί ότι ο κατάλογος της Διεθνούς Κατηγοριοποίησης Νοσημάτων θα κινητοποιήσει τους ερευνητές να μελετήσουν την πάθηση και τη συχνότητά της, αλλά και τις πλέον αποτελεσματικές θεραπείες. Μπορούν να τη χαρακτηρίσουν ως ένα είδος εξάρτησης, αλλά προς το παρόν δεν έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο.
Ο Δρ Ριντ πιστεύει ότι οι παθόντες θα έχουν την αίσθηση ότι πάσχουν από μια «ξεχωριστή κατάσταση» και θα αναζητήσουν θεραπεία, ακόμη και αν τεχνικά δεν χαρακτηρίζεται ως εθισμός.
Δεν δικαιολογούνται οι βιασμοί
Από τη στιγμή που διαδόθηκε το κίνημα #MeToo εναντίον της σεξουαλικής παρενόχλησης, έχουν αυξηθεί οι ισχυρισμοί του εθισμού στο σεξ.
Το συγκεκριμένο κίνημα έχει απομυθοποιήσει πολλούς άνδρες της βιομηχανίας του θεάματος, με το πιο «τρανταχτό» παράδειγμα αυτό του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν. Για τον ίδιο λέγεται ότι έχει περάσει πολλούς μήνες για να θεραπεύσει τον εθισμό του στο σεξ.
Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον Δρ Τζέφρι Ριντ, η νέα λίστα της Διεθνούς Κατηγοριοποίησης Νοσημάτων δε θα χρησιμοποιηθεί σαν δικαιολογία για τις εγκληματικές ενέργειες που σχετίζονται με τη σεξουαλική κακοποίηση.
«Δεν δικαιολογεί τον βιασμό κάποιου, όπως δεν δικαιολογείται κάποιος να οδηγεί μεθυσμένος. Έχει πάντα την ευθύνη της πράξης».
Διαβάστε επίσης: «Δεν είσαι η μόνη. Δεν είσαι μόνη». Τέσσερα αληθινά παραδείγματα σεξουαλικής παρενόχλησης (βίντεο)
Διαβάστε επίσης: Η εξωφρενική άποψη ανδρών από τέσσερις χώρες ότι «οι γυναίκες απολαμβάνουν τη σεξουαλική παρενόχληση και την προκαλούν»