Βρήκαν τεστ που αποκαλύπτει τα ποτά μπόμπα. Το δοκιμάζουν σε κρασιά, χυμούς και φάρμακα

5759

Μια γρήγορη και αξιόπιστη μέθοδο ανακάλυψαν Γερμανοί επιστήμονες, η οποία αποκαλύπτει αν ένα ουίσκι είναι νοθευμένο.
Η τεχνική χρησιμοποιεί φθορίζουσες χρωστικές οι οποίες ανακατεύονται στο ποτό και εκπέμπουν διαφορετικά χρώματα.
Ανάλογα με το πώς αλλάζει ο φθορισμός κάθε βαφής, προκύπτει ένα χαρακτηριστικό χημικό «προφίλ» για κάθε ουίσκι.
Η νέα μέθοδος που λειτουργεί σαν μια τεχνητή “γλώσσα”, μπορεί να ξεχωρίσει αν δύο μπουκάλια ουίσκι που έχουν την ίδια ετικέτα, είναι όντως ίδια, ή το ένα είναι “μπόμπα”.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ούβε Μπουντς του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό χημείας «Chem», δοκίμασαν τη νέα μέθοδο σε 33 διαφορετικά ουίσκι, αμερικανικής, σκωτσέζικής και ιρλανδικής προέλευσης.
Ο αισθητήρας αποκάλυψε πέρα από την χημική σύσταση, την ηλικία, τη χώρα προέλευσης και την ένταση της γεύσης των ποτών.
Δ
ιέκρινε επίσης τα malt (τα ουίσκι που δεν είναι προϊόν ανάμειξης ή προέρχονται μόνο από την ανάμειξη προϊόντων του ίδιου αποστακτηρίου) από τα blended (ανάμειξη ουίσκι διάφορων αποστακτηρίων).
«Η μέθοδος μπορεί να ανιχνεύσει τα νοθευμένα ουίσκι. Αν αγοράσετε ένα κιβώτιο με πανάκριβα ουίσκι, μπορείτε να κάνετε το τεστ για να βεβαιωθείτε κατά πόσο πράγματι πήρατε αυτό που νομίζετε», δήλωσε ο Ούβε Μπουντς.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το βασικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η ικανότητα να προσδιορίζει με σαφήνεια τα χαρακτηριστικά που έχει ένα ουίσκι, βγάζοντας το χημικό του «αποτύπωμα”.
“Με αυτή τη μέθοδο, είναι σαν να βάζει κανείς γυαλιά και στη συνέχεια να βλέπει πολύ πιο καθαρά το ποτό”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης.
Οι ερευνητές έχουν δοκιμάσει την μέθοδο επίσης σε λευκά κρασιά, χυμούς φρούτων, φάρμακα και πρωτεΐνες.
Στο μέλλον σκοπεύουν να την δοκιμάσουν σε άλλα αλκοολούχα ποτά, τρόφιμα και αρώματα. Αν και το κίνητρό τους είναι να μην πληρώνουν οι καταναλωτές φθηνά ουίσκι στην τιμή του ακριβού σε χώρες όπως η Ελλάδα που τα ποτά μπόμπα είναι επικίνδυνα, ένα απλό και φθηνό τεστ μπορεί να σώσει ζωές ή έστω να γλυτώσει αρκετούς από μερικούς πονοκεφάλους.

Διαβάστε επίσης: «3 glasses». Το πρωτότυπο φωτογραφικό project που δείχνει την αλλαγή διάθεσης με κάθε ποτήρι κρασί