Το ιστορικό αρχοντικό στο λιμάνι της Νάξου που έγινε σημείο αναφοράς για τα πιάτα και τα κοκτέιλ. Barozzi, το εστιατόριο που συνδυάζει τα τοπικά προϊόντα με τη σύγχρονη κουζίνα
Το καλοκαίρι του 2017, το επιβλητικό και ιστορικό αρχοντικό που στεκόταν ταλαιπωρημένο από τη φθορά του χρόνου στην οδό Αριάδνης στη Χώρα της Νάξου, μετατράπηκε σε έναν εκπρόσωπο της ναξιωτικής παραδοσιακής γεύσης.
Εκεί οι περίφημες πατάτες Νάξου, το ιδιαίτερο αρσενικό τυρί, το κατσικάκι και πολλά άλλα τοπικά προϊόντα του νησιού «παντρεύτηκαν» με τη σύγχρονη κουζίνα.
Από τότε το εστιατόριο και coctail bar Barozzi Naxos κερδίζει καθημερινά μια μεγάλη ποικιλία ταξιδιωτών, από τους πιο «ψαγμένους» γευσιγνώστες της γαστρονομίας μέχρι και τους «ανυποψίαστους» περαστικούς που κάνουν βόλτα στο λιμάνι της Νάξου.
Το κτίριο που στεγάζει σήμερα το εστιατόριο χτίστηκε κατά τη δεκαετία του 1930 ως ένα κλασικό αρχοντικό του μεσοπολέμου. Εκεί έμενε η οικογένεια Τζανίνη, μέχρι που επιτάχθηκε από τους Ιταλούς κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Λίγο αργότερα, το κτίριο βομβαρδίστηκε από τους συμμάχους.
Όταν τελείωσε ο πόλεμος, το κτίριο ανακαινίστηκε και προστέθηκε ακόμη ένας όροφος.
Πριν μετατραπεί σε εστιατόριο από τον Ευθύμη και Διονύση Αλιμπέρτη, το κτίριο είχε διάφορες χρήσεις. Υπήρξε Τράπεζα, βιοτεχνία μαρμελάδας και πιο πρόσφατα το μπαρ Βεγγέρα.
Το Barozzi προμηθεύεται τα υλικά του από ντόπιους παραγωγούς, αλλά και από άλλα νησιά των Κυκλάδων. Οι παραδοσιακές συνταγές των Ναξιωτών αποκτούν νέα διάσταση καθώς οι σεφ φροντίζουν να δώσουν μια σύγχρονη και φρέσκια ματιά στα πιάτα τους.
Ανάμεσα στα πιο διάσημα πιάτα τους είναι:
Το «Κουνέλι» που είναι ζουμερός ψημένος γύρος ντόπιου κουνελιού, μέσα σε αφράτη tortilla, τζατζίκι ραπανιού και pink pickled onions.
Το φιλέτο μοσχαριού, με πιπεράτη σάλτσα από γλυκό κρασί Βινσάντο Σαντορίνης.
Το νιόκι γλυκοπατάτας Νάξου με κρέμα από τοπικό αρσενικό τυρί,
Το ταρτάρ φιλέτου μοσχαριού με μαρμελάδα αυγό και
το risotto από κόκκινη κολοκύθα Νάξου, ντόπια παλαιωμένη γραβιέρα και βούτυρο.
Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Ευθύμης Αλιμπέρτης προτείνει σε όσους επισκέπτονται για πρώτη φορά το μαγαζί να δοκιμάσουν το Naxian – Aegean Menu που αποτελείται από
ρολλάκια αρσενικού Νάξου με μαρμελάδα Mochito από κίτρο Νάξου, κυκλαδίτικη σαλάτα με τοματίνια και ξινοτύρι Νάξου και μουσακά με χοντροκομμένο κιμά από κατσικάκι Νάξου, μους καπνιστής μελιτζάνας και μπεσαμέλ.
«Όλα αυτά μπορούν να συνοδευτούν με κυκλαδίτικο λευκό Ασύρτικο κρασί, ενώ για επιδόρπιο μπορούν να δοκιμάσουν το «αποδομημένο» γαλακτομπούρεκο» ανέφερε ο ίδιος στο Value for life.
Παρόλο που το εστιατόριο μετρά ένα μόνο χρόνο λειτουργίας, μεγάλα ονόματα της ελληνικής και ξένης κουζίνας έχουν μαγειρέψει στο Barozzi, μεταξύ των οποίων είναι ο σεφ Πάνος Ιωαννίδης και ο Κώστας Τσίγκας.
Περνούν και εκείνοι για λίγο πίσω από τον πάγκο της κουζίνας και φτιάχνουν για τους επισκέπτες gourmet φαγητά με άρωμα Νάξου.
Το εστιατόριο έχει περισσότερα από 40 διαφορετικά ελληνικά κρασιά για όλα τα γούστα.
«Τα πιο ιδιαίτερα από αυτά είναι κάποια κρασιά των Κυκλάδων από ποικιλίες οι οποίες είχαν χαθεί στο χρόνο και η νέα γενιά οινοποιών τις ξαναζωντάνεψε. Επίσης, στον κατάλογο μας υπάρχουν και δυο νέες κατηγορίες οι οποίες είναι τα Nature και τα Bio.» εξήγησε ο Ευθύμης Αλιμπέρτης.
σε λιγοτερο από εννιά μηνες συνεχούς απασχόλησης, καταφέραμε να το ανακαινίσουμε ριζικά και να το εξοπλίσουμε πλήρως
Πέρα όμως, από τα ιδιαίτερα πιάτα και τα κρασιά, το μέρος φημίζεται και για τα κοκτέιλ του που είναι δημιουργίες του mixologist Χρήστου Χουσέα.
Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή κοκτέιλ της λίστας του Barozzi είναι
το Barozzi Negroni, με Campari, Gin και 6 διαφορετικά vermouth που ανακατεύονται και ξεκουράζονται για 20 μέρες,
το Grace, που περιέχει Λουίζα, Μαστίχα, Λεμόνι και Πικραμίγδαλο
και το After Laughter που περιέχει Gin σε συνδυασμό με κεράσι, πεπόνι και ένα mix από Φουντούκια, κόλιανδρο και σουσάμι.
Διαβάστε επίσης: Άγνωστα και μοναδικής ομορφιάς μονοπάτια της Νάξου που αναδεικνύονται μέσα από ράλι μοτοσυκλέτας
Διαβάστε επίσης: Η Bollywood ταινία που γυρίστηκε στη Νάξο και έκανε το νησί γνωστό στην Ινδία και όχι μόνο (video)