Θα εκπλαγείτε μόλις δείτε πώς ήταν τα φρούτα και τα λαχανικά πριν από χρόνια, πριν τις «παρεμβάσεις». (φωτό)

6607
Πριν να αναπτυχθεί η βιολογία και οι αγρότες αρχίσουν να καλλιεργούν μαζικά προϊόντα σε μεγάλες ποσότητες, τα φρούτα και τα λαχανικά είχαν τελείως διαφορετική μορφή συγκριτικά με τα σημερινά. Και δεν ήταν καθόλου λαχταριστά.
Σταδιακά, οι εταιρείες δημιούργησαν προϊόντα μεγαλύτερα, περισσότερο γευστικά και ζουμερά.

Καρπούζι

Όπως δείχνει πίνακας του Ιταλού ζωγράφου Giovanni Stanchi του 17ου αιώνα, το μεγαλύτερο μέρος του καρπουζιού ήταν λευκό. Είχε κουκούτσια, αλλά το κόκκινο πιο γλυκό μέρος ήταν λίγο.
Σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή Χημείας James Kennedy, πριν από 5 χιλιάδες χρόνια, τα καρπούζια ήταν 100 φορές ελαφρύτερα και λιγότερο γλυκά από τα σημερινά.
Εκείνη την εποχή τα καρπούζια ήταν περισσότερο πικρά και η κατανάλωσή τους μπορούσε να προκαλέσει φλεγμονή.
Το 80% ήταν νερό, το 1,9% σάκχαρα, ενώ το υπόλοιπο ήταν άμυλο και λιπαρά.
Υπήρχαν 6 ποικιλίες στην Μποτσουάνα και στην Ναμίμπια στην Αφρική.
Πλέον υπάρχουν περισσότερες από 1200 ποικιλίες σε όλο τον κόσμο.
Το κόκκινο χρώμα τους οφείλεται στο λυκοπένιο, με κόκκινη χρωστική που υπάρχει και σε άλλα λαχανικά όπως η ντομάτα. Έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση και έχει συνδεθεί με τη μείωση της εμφάνισης καρκίνου, αλλά και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μπανάνα

Φωτογραφίες: Genetic Literacy Project (αριστερά) και Unsplash Free Stock (δεξιά)

Οι πρώτες μπανάνες άρχισαν να καλλιεργούνται πριν από τουλάχιστον 7000 χρόνια στην Παπούα Νέα Γουινέα, αλλά και στη νοτιοανατολική Ασία. Προέρχονται από δυο άγρια είδη, την Musa acuminata και Musa balbisiana, που είχαν μεγάλα και σκληρά κουκούτσια στο εσωτερικό τους και ήταν πιο μικρές. Ωστόσο, οι μπανάνες που πωλούνται σήμερα έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Η διαφορά στη φωτογραφία είναι προφανής.

Ροδάκινο

Φωτογραφία James Kennedy

Τα πρώτα ροδάκινα βρέθηκαν στην Κίνα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες χρονολογούνται από το 4000 π.Χ. Ήταν στυφά και είχαν αλμυρή γεύση. Έμοιαζαν με κεράσια και το μέγεθός τους έφτανε τα 2,5 εκατοστά.
Σιγά σιγά, τα ροδάκινα άρχισαν να αλλάζουν μορφή. Έγιναν 64 φορές μεγαλύτερα, 27% πιο ζουμερά και 4% πιο γλυκά.
Πλέον παράγονται περισσότεροι από 17 εκατομμύρια τόνοι και υπάρχουν 200 διαφορετικές ποικιλίες.

Μελιτζάνα

Φωτογραφίες: Genetic Literacy Project (αριστερά) και Unsplash Free Stock (δεξιά)

Και η μελιτζάνα έχει υποστεί μεταλλάξεις με την πάροδο του χρόνου. Παλιότερα, οι μελιτζάνες είχαν μεγαλύτερη ποικιλία σχημάτων και χρωμάτων. Υπήρχαν λευκές, γαλάζιες, μωβ και κίτρινες, ενώ κάποιες μελιτζάνες είχαν και αγκάθια κοντά στο κοτσάνι. Μερικές από τις πρώτες μελιτζάνες καλλιεργήθηκαν στην Κίνα.

Καρότο 

Φωτογραφίες: Genetic Literacy Project (αριστερά) και Unsplash Free Stock (δεξιά)

Τα πρώτα καρότα βρέθηκαν στη Μικρά Ασία και στην Περσία τον 10ο αιώνα. Είχαν μωβ και λευκό χρώμα και έμοιαζαν πολύ με ρίζες.
Οι σπόροι τους έφτασαν στην Ευρώπη πριν από περίπου 5 χιλιάδες χρόνια.
Τα πορτοκαλί καρότα, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, δημιουργήθηκαν από τους αγρότες στις αρχές του 20ου αιώνα. Το καρότο έγινε χειμερινό λαχανικό, ενώ στο παρελθόν φύτρωνε μόνο σε περιοχές με θερμό κλίμα.

Καλαμπόκι

Φωτογραφίες: Genetic Literacy Project (αριστερά) και Unsplash Free Stock (δεξιά)

Σύμφωνα με μελέτες, πριν από 7 χιλιάδες χρόνια το καλαμπόκι είχε μόλις 1,9 εκατοστά μήκος. Είχε 5-10 σκληρά σπόρια και η γεύση του έμοιαζε με ωμή πατάτα. Φύτρωνε μόνο στην Κεντρική Αμερική. Αποτελούνταν από 75% νερό, 1,9% σάκχαρα και 23,1% άλλα συστατικά, κυρίως άμυλο.
Το καλαμπόκι άρχισε να καλλιεργείται από αγρότες στο Μεξικό. Ήταν ένας από τους λίγους σπόρους που εξάχθηκαν στην Ευρώπη από την Αμερική. Δεν είναι σίγουρο πότε ακριβώς άρχισε να εξαπλώνεται στις ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, πολλοί υποστηρίζουν ότι σπόροι καλαμποκιού μεταφέρθηκαν από τον Κολόμβο στην Ισπανία κατά τον 15ο αιώνα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Χημείας James Kennedy, η μορφή που έχει σήμερα το καλαμπόκι οφείλεται σε αλλαγές που έκαναν οι Ευρωπαίοι για να ταιριάζει περισσότερο στις γεύσεις τους.
Πλέον είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος, καθώς φτάνει τα 19 εκατοστά. Έχει γλυκιά και ζουμερή γεύση και υπάρχουν περισσότερες από 200 ποικιλίες.
Καλλιεργούνται περισσότεροι από 790 εκατομμύρια τόνοι σε περίπου 70 χώρες.

Με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης: Πόσο επικίνδυνα είναι τα φυτοφάρμακα που υπάρχουν στα φρούτα και τα λαχανικά; Εύκολοι τρόποι για να τα αφαιρέσετε

 

 

Διαβάστε επίσης: Γιατί τα βιολογικά προϊόντα είναι ακριβότερα; Ποια τα οφέλη για την υγεία. Σύγκριση τιμών