Τα οφέλη του χαλβά στον οργανισμό. Το υγιεινό γλυκό με τις αντιγηραντικές, αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες
Ο χαλβάς, το «γλυκό της νηστείας», αποτελείται κατά 50% – 60% από ταχίνι, πολτοποιημένο σουσάμι και είναι το πιο υγιεινό γλυκό. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, είναι ευεργετικός για την υγεία και βοηθά πολλαπλά τον οργανισμό.
Είναι γνωστό ότι περιέχει βιταμίνες, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, ασβέστιο και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά, όμως δεν είναι γνωστό ότι προστατεύει τον οργανισμό από παθήσεις και μικρόβια. Έρευνες δείχνουν, ότι το ταχίνι έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση, απαλύνει τον πόνο της αρθρίτιδας και φροντίζει την επιδερμίδα.
Αναλυτικά τα οφέλη του χαλβά στην υγεία
Αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση: Χάρη στις βιταμίνες του συμπλέγματος B, ο χαλβάς δρα αντοξειδωτικά και καθαρίζει τον οργανισμό. Το σελήνιο που περιέχει, εκτός του ότι θωρακίζει τον οργανισμό ενάντια στο κρυολόγημα, έχει και την ιδιότητα να καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες και κατά συνέπεια να αποτρέπει τον καρκίνο. Επίσης, βελτιώνεται και η λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Αντιγηραντικές ιδιότητες: Σύμφωνα με έρευνες, το σουσάμι επειδή είναι πλούσιο σε βιταμίνη E, καθυστερεί τη φυσική διαδικασία της γήρανσης και διατηρεί το δέρμα λαμπερό. Επιπλέον, κρατά την πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα.
Χοληστερόλη και υγεία της καρδιάς: Ο χαλβάς είναι πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, πολυακόρεστων λιπαρών και φυτικών ινών. Αυτά τα συστατικά, μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και βοηθούν την πέψη. Έτσι, διευκολύνεται η λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και οι πιθανότητες για πρόκληση παθήσεων ελαχιστοποιούνται.
Καταπολεμά την αναιμία: Η κατανάλωση χαλβά, είναι βοηθητική για όσους πάσχουν από αναιμία. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε σίδηρο, καλύπτει τις ελλείψεις του οργανισμού σε σίδηρο. Ο σίδηρος σε συνδυασμό με τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, ενισχύουν το μεταβολικό ρυθμό και απαλύνουν πόνους που προέρχονται από αρθριτικά προβλήματα.
Ο χαλβάς είναι το ιδανικό γλυκό για τους χορτοφάγους, καθώς είναι εξαιρετική τροφή για την πρόσληψη πρωτεϊνών, λόγω των αμινοξέων.
Βέβαια, το ότι πρόκειται για υγιεινό γλυκό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να καταναλώνετε καθημερινά μεγάλες ποσότητες. Οποιαδήποτε τροφή, ακόμη κι αν είναι υγιεινή, στην υπερβολή της βλάπτει.
Διαβάστε επίσης: Πίνετε χυμό το πρωί με άδειο στομάχι; Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι λάθος και καταστροφικό για το έντερο
Διαβάστε επίσης: Δε φαντάζεστε τι κάνει ο κουρκουμάς στον οργανισμό. Ίσως το πιο ισχυρό μπαχαρικό που υπάρχει για την υγεία