«Βούτα» στο λάδι της χωριάτικης σαλάτας. Πόσες θερμίδες έχει και γιατί δεν πρέπει να ξαναβουτάμε την ίδια φέτα ψωμιού
Σε άλλες χώρες θεωρείται αγένεια. Στην Ελλάδα όμως, οι «βούτες» του ψωμιού στο λάδι της χωριάτικης και γενικότερα στις σάλτσες είναι για πολλούς το καλύτερο σημείο ενός γεύματος.
Η λεγόμενη «παπάρα» όσο γευστική και να είναι, προσθέτει περισσότερες θερμίδες και λιπαρά. Μία μόνο φέτα λευκού ψωμιού έχει 70 θερμίδες, μια κουταλιά ελαιόλαδο έχει περίπου 150 θερμίδες, ενώ μια κουταλιά σάλτσα ντομάτας δίνει περίπου 65 θερμίδες.
Σύνολο 285 θερμίδες ανά κατάδυση του ψωμιού στη σαλάτα!
Ωστόσο, καθηγητής από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ισχυρίστηκε πως ακόμη και αν δεν μας ενδιαφέρει για τις θερμίδες, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με αυτή τη συνήθεια, καθώς μεταφέρονται πολλά μικρόβια.
Πέρα από τα μικρόβια που υπάρχουν στα χέρια που μεταφέρονται μέσω της τροφής στο στόμα, βακτήρια μεταφέρονται και από το στόμα στο λάδι ή στη σάλτσα, όταν τρώμε τη μισή μπουκιά και ξαναβουτάμε την υπόλοιπη. Έτσι, τα βακτήρια εξαπλώνονται σε όλους όσους τρώνε από το ίδιο πιάτο.
«Είναι σαν να βάζουμε όλο το στόμα μας μέσα στη σάλτσα» ανέφερε ο καθηγητής Robert H. Shmerling από το Χάρβαρντ σε δημοσίευσή του.
Σε έρευνα του Πανεπιστήμιο του Κλέμσον στην Αμερική, αναλύθηκαν τα βακτήρια σε κριτσίνια πριν και μετά από διπλό βούτηγμα σε σάλτσα.
Διαπίστωσαν ότι με κάθε επιπλέον βούτηγμα της δαγκωμένης μπουκιάς, μεταφέρονται και περισσότερα μικρόβια από το στόμα. Συγκεκριμένα, με τρεις έως έξι «βούτες» της ίδιας μπουκιάς μπορούν να μεταφερθούν μέχρι και 10.000 βακτήρια στη σάλτσα. Υπολογίζεται ότι κάθε «βούτα» μπορεί να μεταφέρει 50-100 βακτήρια σε κάθε άτομο που θα φάει μια μπουκιά από το ίδιο πιάτο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μεταφορά μικροβίων είναι πιο εύκολη στις σάλτσες και στο λάδι, παρά σε ντιπ τυριού ή στη σοκολάτα, πιθανότατα λόγω της παχύρρευστης υφής τους.
Η διαπίστωση αυτή δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι θα μεταφερθεί κάποια ασθένεια ή ότι δεν υπάρχουν αντισώματα.
Παρ’ όλα αυτά, αν κάποιος είναι άρρωστος είναι πολύ πιθανό ότι θα κολλήσει κάποιον άλλο που θα φάει από το ίδιο πιάτο, καθώς θα μολυνθεί από τα μικρόβια πιο εύκολα.
Αρρώστιες που μεταφέρονται με το σάλιο, όπως η γρίπη ή ο βήχας, μπορούν να εξαπλωθούν ακόμη και μια απλή «βούτα» στη χωριάτικη.
Ο καθηγητής από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ συμβουλεύει όσους θέλουν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν αυτή τη διατροφική συνήθεια, να γυρίσουν τουλάχιστον το ψωμί από τη μεριά που δεν έχουν δαγκώσει, ώστε να μειωθούν και τα μικρόβια που θα μεταφερθούν στη σάλτσα και σε όσους φάνε από αυτή.
Διαβάστε επίσης: Φέτα. Το καθαρά ελληνικό προϊόν που κέρδισε την παγκόσμια αγορά. Γιατί είναι πιο υγιεινή από άλλα τυριά όπως η παρμεζάνα
Διαβάστε επίσης: Ο 1 στους 4 που γράφεται στο γυμναστήριο, παχαίνει. Γιατί η γυμναστική μπορεί να προσθέσει κιλά;