Πόσο «υγιεινά» είναι τα αναψυκτικά διαίτης; Οι επιστήμονες έχουν πολλές ενστάσεις για τα υποκατάστατα της ζάχαρης
Τα αναψυκτικά διαίτης θεωρούνται πιο «υγιεινά», καθώς περιέχουν γλυκαντικές ουσίες και όχι ζάχαρη, όπως τα κανονικά. Πολλές επιστημονικές μελέτες όμως, οδηγούν στο αντίθετο συμπέρασμα.
Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 66.118 γυναίκες, απέδειξε ότι τα διαιτητικά ποτά αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.
Οι γυναίκες που κατανάλωναν ένα κουτάκι των 330 ml είχαν 33% αυξημένο κίνδυνο, ενώ όσες κατανάλωναν 2 κουτιά, το ποσοστό κινδύνου διπλασιάζονταν.
Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι πιο εθιστικές και γλυκές από τη ζάχαρη, με αποτέλεσμα οι γυναίκες που έπιναν διαιτητικά αναψυκτικά, να καταναλώνουν ετησίως διπλάσια ποσότητα.
Επίσης και όσοι είναι υπέρβαροι και στα πρόθυρα ανάπτυξης διαβήτη, καταναλώνουν περισσότερα αναψυκτικά διαίτης. Οι επιστήμονες δεν έλαβαν υπ΄όψιν τη σωματική διάπλαση και διαπίστωσαν ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, ανεξάρτητα από το βάρος.
Από αποτελέσματα μελετών έχει προκύψει ότι η κατανάλωση διαιτητικών αναψυκτικών οδηγεί σε 200% αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας.
Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες είναι εκατοντάδες φορές πιο γλυκιές από τη ζάχαρη, με αποτέλεσμα να ενεργοποιείται η γενετικά προγραμματισμένη προτίμηση του οργανισμού για τη γλυκιά γεύση.
Το σώμα νομίζει ότι καταναλώθηκε ζάχαρη και προετοιμάζεται για την έλευση της ζάχαρης με την έκκριση ινσουλίνης για να αποθηκεύσει το λίπος στο σώμα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αποθηκεύεται περισσότερο λίπος κυρίως στο σημείο της κοιλιάς.
Οι άνθρωποι που προσπαθούν να χάσουν βάρος και πίνουν πολλά διαιτητικά αναψυκτικά, έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά.
Σε μελέτη του 2015, διαπιστώθηκε σε ηλικιωμένους Αμερικανούς που κατανάλωναν καθημερινά αναψυκτικά διαίτης για διάστημα εννέα ετών, ότι κατά μέσο όρο είχαν 3 εκατοστά μεγαλύτερη περίμετρο μέσης σε σχέση με όσους δεν έπιναν αναψυκτικά διαίτης.
Μελέτη του Πανεπιστημίου του Ιλινόις διαπίστωσε ότι όσοι προσπαθούν να μειώσουν τις θερμίδες καταναλώνοντας αναψυκτικά διαίτης, τις αναπληρώνουν μέσω γευμάτων με περισσότερες θερμίδες και αυτό οδηγεί σε αύξηση του βάρους.
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να αυξήσουν την όρεξη και τις λιγούρες για γλυκά. Εξηγούν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά, επειδή είναι γλυκά, αυξάνουν τις λιγούρες και προκαλούν εξάρτηση από τη ζάχαρη.
Σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε αρουραίους, παρατηρήθηκε ότι, ενώ κατανάλωναν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, έτρωγαν περισσότερο. Παρά το γεγονός ότι κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες, ο μεταβολισμός τους επιβραδύνθηκε και το σωματικό τους βάρος αυξήθηκε κατά 14% σε διάστημα δύο εβδομάδων.
Μια επιπλέον επίπτωση της κατανάλωσης διαιτητικών αναψυκτικών είναι η επίδραση στην υγεία των οστών.
Σε μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση αναψυκτικών, ανεξάρτητα από το αν περιέχουν ζάχαρη ή τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάγματος στα ισχία κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.
Επίσης, τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται τη ζάχαρη. Αλλάζει το μικροβίωμα του εντέρου αυξάνοντας έτσι τη δυσανεξία στη γλυκόζη. Φυσικά οι έρευνες αναφέρονται σε συστηματικούς καταναλωτές αναψυκτικών που πίνουν σε καθημερινή βάση και όχι σε όσους πίνουν αναψυκτικά περιστασιακά.
Διαβάστε επίσης: Φυτικά ροφήματα που βοηθούν στο αδυνάτισμα, στην απώλεια τοπικού λίπους και επιταχύνουν το μεταβολισμό