“Πόλεμος” ανάμεσα σε επιστήμονες και βιομηχανία ζάχαρης. Ο ρόλος των εταιρειών τροφίμων στις «έρευνες» για την παχυσαρκία

1934

Έκθεση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “British Medical Journal, αποκάλυψε ότι μεγάλες εταιρείες που παράγουν επεξεργασμένα τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη, “καθοδηγούν” τις έρευνες δημόσιας υγείας, μέσω επιχορηγήσεων, αμοιβών συμβούλων και άλλων μορφών χρηματοδότησης.
Οι εταιρείες που αναφέρονται από το BMJ, κατηγορούνται μεταξύ άλλων και για την παγκόσμια κρίση παχυσαρκίας.
Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης, οι επιστήμονες που εργάζονται για δύο βασικούς οργανισμούς που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση, την Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Διατροφή και τη Μονάδα Ιατρικών Ερευνών του Κέιμπριτζ, «χρηματοδοτούνται» σε μεγάλο βαθμό και από τη βιομηχανία τροφίμων.
Είναι οι ίδιοι οι επιστήμονες, που έχουν αναλάβει να διερευνήσουν τα προβλήματα υγείας, που προκαλούνται από το “γρήγορο” φαγητό.

Για περισσότερο από δέκα χρόνια – όπως γράφει η έκθεση – οι επιστήμονες έχουν λάβει επιχορηγήσεις από κολοσσούς εταιρειών, όπως η Coca-Cola, η PepsiCo, η Nestlé, το Sainsbury, το Ινστιτούτο W Kellogg, η φαρμακευτική GlaxoSmithKline κ.α.
Συγκεκριμένα, η Μονάδα Ιατρικών Ερευνών του Κέιμπριτζ, αναφέρεται στην έκθεση, λαμβάνει περισσότερες από 250.000 λίρες ετησίως, από εταιρείες τροφίμων.
Όπως διατυπώνεται χαρακτηριστικά, «οι επιστήμονες συνεργάζονται στενά με τον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής βιομηχανίας και της βιομηχανίας τροφίμων, για την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών, λύσεων προς όφελος των πολιτών και για χρηματοδότηση της ιατρικής έρευνας”.
Υπάρχουν πολλά παρόμοια ευρήματα που περιγράφονται λεπτομερώς στην έκθεση του BMJ, που δείχνουν πως η βιομηχανία τροφίμων, όχι μόνο χρηματοδοτεί, αλλά καθοδηγεί το έργο που επιτελούν οι επιστήμονες της δημόσιας υγείας.
Η επιθετική τακτική μάρκετινγκ που χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, φαίνεται να είναι βασικός λόγος, για τον οποίο τόσοι πολλοί άνθρωποι είναι παχύσαρκοι σήμερα.
Ο καθηγητής Σιμόν Κέιπγουελ, από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ μιλώντας στο BBC είπε: «Είμαι συγκλονισμένος, ειλικρινά.
Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή είδηση και φαίνεται ότι, πολλοί άνθρωποι έχουν παραπλανηθεί σοβαρά. Yπάρχουν συγκρούσεις τεράστιων οικονομικών συμφερόντων, ανάμεσα στις εταιρείες τροφίμων και τη δημόσια υγεία.

Η αρχή του “κακού”
Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη των κυβερνήσεων, για εγχώρια παραγωγή τροφίμων.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, για παράδειγμα, ανησυχούσε επειδή εκτιμούσε ότι, οι προμήθειες ζάχαρης από την Αμερική θα αποκόπτονταν.
Έτσι, αποφάσισε ότι πρέπει να αναπτύξει τη δική της βιομηχανία ζάχαρης.
Ο Στέφεν Φράι κλήθηκε να δημιουργήσει το πρώτο εργοστάσιο ζαχαρότευτλων, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η κίνηση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, και σύντομα η Βρετανία παρήγαγε περισσότερη ζάχαρη, από ότι μπορούσε να καταναλώσει.
Ανάλογες κινήσεις έγιναν στην Αμερική και σε άλλες χώρες, που άρχισαν να παράγουν ζάχαρη. Ήταν φτηνή τροφή που προσέφερε ενέργεια και μπορούσε να προστεθεί σε πολλά τρόφιμα.
Αυτό οδήγησε στη βιομηχανική παραγωγή επεξεργασμένων τροφίμων με βάση την ζάχαρη και έτσι γεννήθηκε και σταδιακά μεγάλωσε η κρίση της παχυσαρκίας.

Διαβάστε επίσης: Μπουγάτσα. Το «φαγητό των φτωχών» που χορταίνει, γλυκαίνει και παχαίνει. Το έφεραν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες του ’22