Ποια λαχανικά πρέπει να περιορίσετε αν θέλετε να χάσετε κιλά. Είναι ωφέλιμα αλλά έχουν τα μυστικά τους

5881
Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά, εάν επιθυμείτε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή. 

Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά, που θωρακίζουν τον οργανισμό και προστατεύουν την υγεία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που έγινε σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όσοι καταναλώνουν ημερησίως 5 έως 10 μικρομερίδες φρούτων και λαχανικών, μειώνουν κατά 60% τον κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο ή καρδιακή προσβολή.
Παρόλα τα θρεπτικά τους συστατικά όμως, αν θέλετε να χάσετε κιλά χρειάζεται προσοχή ακόμη και στην κατανάλωση λαχανικών.

H σολανίνη, μια χημική ένωση της ντομάτας, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο σώμα, καθώς είναι τοξική.

Πιο συγκεκριμένα, ορισμένα λαχανικά όταν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες, όχι μόνο δεν διευκολύνουν την απώλεια βάρους, αλλά μπορεί να επηρεάσουν τον οργανισμό αρνητικά.
Σπανάκι: Το σπανάκι είναι πηγή θρεπτικών συστατικών, όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, το φολικό οξύ οι βιταμίνες Α, Κ, C.
Όμως, περιέχει και οξαλικό οξύ, το οποίο συνδέεται με την απορρόφηση ασβεστίου. Αν μεγάλη ποσότητα οξαλικού οξέος συσσωρευτεί μέσα στο σώμα, είναι πιθανό να δημιουργηθεί πέτρα στα νεφρά.
Ντομάτα: Στη ντομάτα περιέχονται βιταμίνες, φυτικές ίνες, φώσφορος, κάλιο, χαλκός, μαγνήσιο και άλλα θρεπτικά συστατικά.
Ωστόσο, η σολανίνη, μια χημική ένωση της ντομάτας, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο σώμα, καθώς είναι τοξική.
Οι διατροφολόγοι, συμβουλεύουν να αποφεύγεται η μεγάλη κατανάλωση ντομάτας σε όσους κάνουν δίαιτα.
Γλυκοπατάτα: Και η κατανάλωση γλυκοπατάτας έχει οφέλη για τον οργανισμό. Δεν περιέχει πολλά λιπαρά και οι θερμίδες της είναι λιγότερες από μια κανονική πατάτα.
Στα θρεπτικά της συστατικά περιλαμβάνονται το β-καροτένιο, το κάλιο, η νιασίνη, η ριβοφλαβίνη, οι ίνες, αλλά και οι βιταμίνες Α, Β5 και Β6.
Όμως, η περιεκτικότητά της σε υδατάνθρακες είναι πολύ υψηλή.
Είναι καλύτερο να μην τηγανίζεται.
Ο γλυκοπατάτες, δεν συνιστώνται σε εκείνους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στα νεφρά, γιατί περιέχουν οξαλικό άλας, όπως και το σπανάκι.

Διαβάστε επίσης: Γιατί είναι καλό να τρώμε τα φρούτα με τη φλούδα; Πού τρώνε ακόμη και τη φλούδα της μπανάνας