Πεπόνι. Ο «χρυσός θησαυρός» του καλοκαιριού, με την αντικαρκινική προστασία

1528

Η πεπονιά, με καταγωγή από την Ασία, ανήκει στα κολοκυνθώδη ή κουκουρβιτώδη φυτά και είναι συγγενικό είδος με την κολοκυθιά, την αγγουριά και την καρπουζιά.
Στην αρχαιότητα χρησίμευε ως καλλυντικό, ενώ σήμερα με τη φλούδα του πεπονιού, παρασκευάζονται μάσκες και κρέμες προσώπου.
Οι σπόροι του στις Φιλιππίνες χρησιμοποιούνται  για την αντιμετώπιση του καρκίνου και την πρόκληση εμμηνόρροιας, στην Κίνα ως θεραπεία για την ηπατίτιδα, στην Ινδία ως διουρητικό και στην Αφρική γίνονται χυλός και τρώγονται για να προκληθεί αποβολή σε εγκύους.

Πρώτη παγκοσμίως στην καλλιέργεια του πεπονιού, είναι η Κίνα και ακολουθούν η Ισπανία, η Τουρκία, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη παραγωγή γίνεται στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη.
Η καλλιέργεια της πεπονιάς απαιτεί ζέστη, ευδοκιμεί σε όλους τους τύπους εδάφους αλλά χρειάζεται συχνό πότισμα.
Ο καρπός αναπτύσσεται μέχρι να φτάσει στην τελική του μορφή σε για 3 μήνες.
Η κατανάλωσή του προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό, γι’ αυτό και αναφέρεται ως ο «χρυσός» θησαυρός του καλοκαιριού.

Τα οφέλη

Αντικαρκινική προστασία
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε κατοίκους της Μασαχουσέτης ηλικίας 66 ετών, έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν πεπόνι ανά τακτά χρονικά διαστήματα, είχαν μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο.
Αυτό συμβαίνει γιατί τα συστατικά του, μειώνουν την πίεση του αίματος και τη χοληστερόλη.

Εμποδίζει το σχηματισμό θρόμβων και τα εγκεφαλικά επεισόδια

Το αντιπηκτικό χημικό του πεπονιού, η αδενοσίνη, υπάρχει στα κρεμμύδια, στο σκόρδο και στα μανιτάρια, βοηθώντας στην αραίωση του αίματος, με αποτέλεσμα την προστασία από τις καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Η αδενοσίνη, εμποδίζει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων, βασική αιτία της δημιουργίας θρόμβων.

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες

Η βιταμίνη C και η β-καροτίνη, που περιέχονται στη σάρκα του πεπονιού, είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που προλαμβάνουν καρδιακά νοσήματα αλλά και τον καταρράκτη.
Η βιταμίνη A, προστατεύει από μολύνσεις και ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, καθυστερώντας τη γήρανση.
Επίσης, το κάλλιο βοηθά στην ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης.

Διαβάστε επίσης: Σνακ και αναψυκτικά που περιέχουν 100 θερμίδες. Μερίδες ή μπουκιές που «δεν τις πιάνει το μάτι» (φωτό)