Οι επεξεργασμένες τροφές και τα junk food, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες
Το γρήγορο φαγητό, που περιέχει μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων και κακών λιπαρών, είναι γνωστό για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στην υγεία, σε διατροφικό επίπεδο. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που έχει το τζανκ-φουντ και στην ψυχική υγεία.
Σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, τα λιπαρά τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης, σε αντίθεση με την υγιεινή διατροφή, ιδιαίτερα τη μεσογειακή, που μειώνει τον κίνδυνο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Καμίλ Λασάλ του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου, μελέτησαν τα στοιχεία από 41 δημοσιευμένες έρευνες που σχετίζονται με τη διατροφή και την κατάθλιψη.
Τα στοιχεία των ερευνών ήταν από 33.000 άτομα, από πέντε χώρες. Κανείς από αυτούς δεν είχε διαγνωσθεί με κατάθλιψη στην αρχή της μελέτης.
Στις αναλύσεις που έκαναν οι ερευνητές, αποδείχθηκε ότι η κατανάλωση λιπαρών, ζαχαρούχων και γενικότερα επεξεργασμένων τροφών, προκαλεί φλεγμονή σε όλο το σώμα. Ως αποτέλεσμα, η φλεγμονή επηρεάζει τον οργανισμό, με παρόμοιες επιπτώσεις όπως είναι αυτές του καπνίσματος, της έλλειψης άσκησης, της παχυσαρκίας και της ρύπανσης.
«Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία μεταφέροντας φλεγμονώδη μόρια στον εγκέφαλο, ενώ μπορεί να επηρεάσει επίσης και τους νευροδιαβιβαστές, τα μόρια που ρυθμίζουν την ψυχική διάθεση», ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας.
Μία ισορροπημένη διατροφή, έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Το καλύτερο πλάνο διατροφής, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η μεσογειακή διατροφή.
Στην περίπτωση του τζανκ-φουντ, η μεσογειακή διατροφή είναι νικήτρια.
Η κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και οσπρίων, πέρα από τα οφέλη στην υγεία, μπορεί να μειώσει και τη φλεγμονή στο σώμα.
Στο πλαίσιο της έρευνας, όσοι συμμετέχοντες ακολούθησαν συστηματικά τη μεσογειακή διατροφή, είχαν 33% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η διατροφή συνδέεται άμεσα με την ψυχική υγεία. Για το λόγο αυτό, προτείνουν οι διατροφικές συμβουλές να συνοδεύονται με ψυχιατρικές.
Παρ’όλα αυτά, αρκετοί γιατροί δεν θεωρούν ότι ένα υγιεινό πλάνο διατροφής μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική υγεία και τις παθήσεις της. Αναφέρουν ότι πρέπει να γίνουν εκτενέστερες έρευνες για το θέμα.
Διαβάστε επίσης: Με ποια τρόφιμα μπορείτε να περιορίσετε το στρες. Γιατί τα γλυκά αυξάνουν το άγχος
Διαβάστε επίσης: Υπάρχει εθισμός και στο φαγητό, σύμφωνα με έρευνα. Γιατί συμβαίνει αυτό και ποιες τροφές προκαλούν τον εθισμό;