Λύθηκε το μυστήριο με το πορτοκάλι που ξαφνικά έγινε μοβ. Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες

913
Πηγή: Neti Moffitt
Νωρίτερα αυτό το μήνα, είχε απασχολήσει τις αυστραλιανές υγειονομικές Αρχές, ένα παράξενο και ανεξήγητο φαινόμενο. Ένα φρεσκοκομμένο πορτοκάλι στο εσωτερικό του, ξαφνικά απέκτησε μοβ χρώμα.

Μια γυναίκα από το Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, η Νέτι Μόφιτ, είχε δώσει στο γιο της να φάει το πορτοκάλι. Παρατήρησε ότι το πορτοκάλι ξαφνικά έγινε μοβ. Τότε απευθύνθηκε στις υγειονομικές αρχές για να λύσουν το μυστήριο.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η αλλαγή του χρώματος στο φρούτο, προήλθε από μία φυσική αντίδραση μεταξύ του φρούτου και ενός ακονισμένου μαχαιριού. Παρ’όλα αυτά, το πορτοκάλι, ανεξάρτητα από την αλλαγή του χρώματός του, δεν ήταν επικίνδυνο.

Ο χημικός στο Queensland Health, Στιούαρτ Καρσγουέλ, ανέφερε ότι έγιναν πολλές δοκιμές για να προσδιοριστεί η αιτία της αλλαγής του χρώματος.

Πηγή: Neti Moffitt

Τα αποτελέσματα των μελετών έδειξαν ότι οι ανθοκυανίες (φυσικό αντιοξειδωτικό στα πορτοκάλια), αντέδρασαν με μικρά σωματίδια σιδήρου, επειδή είχε ακονιστεί πρόσφατα η λεπίδα του μαχαιριού.

Η μητέρα του παιδιού ανέφερε στο BBC πόσο σπουδαίο ήταν που λύθηκε το μυστήριο με το πορτοκάλι. Η ίδια δήλωσε ότι το φρούτο άλλαξε χρώμα λίγη ώρα αφότου το παιδί είχε αρχίσει να το τρώει.

«Μοιάζει σαν κάποιος να το βούτηξε σε μελάνι, το οποίο σας εγγυώμαι ότι δεν έχουμε στο σπίτι μας. Το πρώτο που σκέφτηκα όταν να μην είχε κακή επίδραση στο παιδί μου, αλλά είναι εντάξει», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Ποιο είναι αυτό το φρούτο που μοιάζει με φράουλα; Αποτελεί είδος υπό εξαφάνιση και έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία

 

Διαβάστε επίσης: Η άγνωστη ιστορία του λεμονιού. Πώς ήρθε στην Ευρώπη και γιατί τα προτιμούσε η ελίτ