Λιναρόσπορος o μεγαλοπρεπής. Αδυνατίζει, προστατεύει την καρδιά, το πεπτικό και πολεμά ακόμη και τον καρκίνο

16208
Δρα ως αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό, αποτοξινωτικό και αντιαλλεργικό και δικαίως μπορεί να χαρακτηρισθεί ένα φυσικό superfood. Ο λιναρόσπορος βελτιώνει το καρδιαγγειακό και το πεπτικό σύστημα, συμβάλλει στην πρόληψη νόσων, όπως η αρθρίτιδα, στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, στον καρκίνο, αλλά και στην απώλεια βάρους.

Ο μικρός αυτός σπόρος περιέχει μερικά από τα πιο βασικά συστατικά, που έχει ανάγκη ο οργανισμό για την προστασία και την ενίσχυση του: Ω3-λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, ασβέστιο και μαγνήσιο, πρωτεΐνες, που περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνη Ε και μονοάκορεστα λιπαρά οξέα.

Ο κατάλογος των ευεργετικών του ιδιοτήτων είναι πολύ μεγάλος και δικαίως τα τελευταία χρόνια ο λιναρόσπορος γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, είτε με την μορφή λαδιού, είτε ως σπόρος. Δείτε πού μπορεί να βοηθήσει και αξιοποιήστε τον.

Μεταβολισμός: Το λάδι του λιναρόσπορου, το λινέλαιο, αυξάνει την παραγωγή ενέργειας στο σώμα, ενώ βοηθά στην απώλεια βάρους. Οι φυτικές ίνες του σπόρου δημιουργούν μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού, ενώ χάρη στα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 που περιέχει, μπορεί να μειώσει την επιθυμία για ζάχαρη.

Μάτια και όραση: Το λινέλαιο μπορεί να βελτιώσει την όραση και την αντίληψη. Τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχει παίζουν σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό, στην ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου και του αμφιβληστροειδούς.

Μαλλιά και δέρμα: Το λινέλαιο βοηθάει να ξαναβρούν την λάμψη τους τα θαμπά και ξηρά μαλλιά, αλλά και στην επούλωση πληγών και εκζεμάτων, λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης του.

Ανοσοποιητικό σύστημα: Το λινέλαιο βοηθά στη βελτίωση της ανοσοποιητικής λειτουργίας. Η περιεκτικότητα του σε άλφα – λινολεϊκό οξύ και λιγνάνες έχει ευεργετική επίδραση στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και στην ανοσολογική απόκριση.

Πεπτικό σύστημα: Είναι το πιο ανώδυνο θεραπευτικό προϊόν για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, καθώς και για τον βλεννογόνο του στομάχου. Μελέτες σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας έδειξαν ότι η κατανάλωση λιναρόσπορου τους βοήθησε στην αύξηση της συχνότητας των κινήσεων του εντέρου.

Καρδιά: Το λινέλαιο βοηθά στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρωσης, ενώ μειώνει την αυξημένη πίεση του αίματος σε άτομα που έχουν υπέρταση, λόγω της παρουσία μιας ουσίας πολύ παρόμοιας χημικώς με την προσταγλανδίνη Ε1. Μελέτες έχουν δείξει ότι μια δίαιτα υψηλή σε ALA (α-λινολενικό οξύ) μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων με τη μείωση της χοληστερόλης και προλαμβάνει τη συσσώρευση βλαβερών εναποθέσεων στις αρτηρίες.

Διαβήτης: Ο λιναρόσπορος διατηρεί τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα στα σωστά επίπεδα, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις διαβητικών που αν δεν ανέστρεψαν το διαβήτη, κατάφεραν να τον διαχειριστούν πολύ καλύτερα μετά την κατανάλωση λιναρόσπορου.

Καρκίνος: Ο λιναρόσπορος περιέχει φυτικές ίνες και ωμέγα 3 λιπαρά σε μορφή α-λινολενικού οξέος, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Επιπλέον, έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε γυναίκες που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού έδειξε μια επιβράδυνση στην ανάπτυξη του όγκου με την προσθήκη λιναρόσπορου στη διατροφή τους.

Στην αγορά υπάρχουν δύο κύρια είδη λιναρόσπορου, ο χρυσός και ο καφέ σπόρος, με τον δεύτερο να είναι συνηθέστερος, ενώ τα διατροφικά τους προφίλ είναι σχεδόν ίδια. Όποιον τύπο κι αν επιλέξετε, ο καλύτερος τρόπος είναι να τον καταναλώσωτε σε αλεσμένη μορφή, ώστε τα θρεπτικά του συστατικά να απορροφηθούν καλύτερα από τον οργανισμό.

Η ημερήσια προτεινόμενη δόση είναι περίπου 1-2 κουταλάκια του γλυκού, ενώ μπορείτε να τον εντάξετε σε γεύματα και σνακ: Σε χυμούς και smoothies, σε σούπες, στο γιαούρτι με τα δημητριακά, ακόμα και στις σάλτσες των φαγητών. Επίσης, αν φτιάχνετε ψωμί, μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος από το αλεύρι που χρησιμοποιείτε, με αλεσμένο λιναρόσπορο.

Διαβάστε επίσης: Ποιες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας; Η μεσογειακή διατροφή «όπλο» κατά της νόσου

 

 

Διαβάστε επίσης: Υγιεινά σνακ για τις δύσκολες ώρες. Τροφές που ξεγελούν την πείνα και δεν βλάπτουν τον οργανισμό