Η επικίνδυνη δίαιτα που έκανε ακόμη και ο Elvis Presley. Αντί για απώλεια κιλών προκαλεί βουλιμία και κίνδυνο καρδιοπάθειας

799
«Όσο περισσότερο κοιμάσαι, τόσο λιγότερο τρως». Αυτή είναι η βασική ιδέα μιας επικίνδυνης για την υγεία δίαιτας. Η δίαιτα της «Ωραίας Κοιμωμένης», όπως έχει ονομαστεί, ουσιαστικά παροτρύνει τον κόσμο να κοιμάται ασυνήθιστα πολλές ώρες, ακόμη και με τη βοήθεια ηρεμιστικών χαπιών για να μην μπαίνουν στον πειρασμό του φαγητού, άρα και να μην παίρνουν παραπάνω θερμίδες.

Η δίαιτα αυτή εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες. Ένας από όσους προσπάθησαν να χάσουν κιλά με αυτή τη μέθοδο ήταν και o βασιλιάς του Ροκ εν Ρολ, Elvis Presley.
Ο Presley είχε ιδιαίτερη προτίμηση στο πλούσιο και βαρύ φαγητό.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, σε μια μέρα μπορεί να κατανάλωνε 10-12 χιλιάδες θερμίδες. Το διατροφολόγιο του περιλάμβανε πολλά τηγανητά, μεγάλες ποσότητες φυστικοβούτυρο, μπέικον και γενικά πολλά επεξεργασμένα κρέατα. Το αγαπημένο του σνακ ήταν ένα υπερμέγεθες σάντουιτς με φυστικοβούτυρο, μπανάνα και μπέικον!
Κατά διαστήματα και κυρίως πριν από μεγάλες συναυλίες του, ο Presley προσπαθούσε να χάσει κιλά, με ακραίους τρόπους.
Τη δεκαετία του 1970, ένας «κομπογιαννίτης» γιατρός από το Λας Βέγκας του πρότεινε να υποβληθεί σε ιατρικά επαγόμενο κώμα για μέρες για να σταματήσει να τρώει.
Παρ’ όλα αυτά, ο Presley φημολογείται ότι τρόμαξε τόσο με αυτή τη μέθοδο που έπεσε από το νοσοκομειακό κρεβάτι για να ξυπνήσει και ορκίστηκε να μην το ξαναδοκιμάσει ποτέ.

Πολλοί αποκαλούν τη δίαιτα, narcorexia, καθώς είναι μια μορφή ανορεξίας που επιτυγχάνεται με υπερβολικά πολλές ώρες ύπνου.
Οι θιασώτες της μπορεί να κοιμούνται μέχρι και 20 ώρες συνεχόμενα, κάτι που επιτυγχάνουν με τη χρήση ηρεμιστικών και υπνωτικών χαπιών. Αυτά τα χάπια, όπως οι βενζοδιαζεπίνες, είναι πολύ εθιστικά και υπάρχει κίνδυνος υπερδοσολογίας.
Οι βενζοδιαζεπίνες χορηγούνται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως οι κρίσεις πανικού και η αϋπνία, αλλά πάντα για σύντομο χρονικό διάστημα.
Η χρήση τέτοιων χαπιών μπορεί να έχει παρενέργειες, όπως ζάλη την επόμενη μέρα και υπνοβασία.
Η κατάχρηση και μακροχρόνια χρήση τους μπορούν να προκαλέσουν γνωστικά προβλήματα, απώλεια μνήμης, κατάθλιψη, αλλά και απροσδιόριστο άγχος.
Όσοι ακολουθούν τη δίαιτα τη Ωραίας Κοιμωμένης είναι πολύ εύκολο να πέσουν στην παγίδα της κατάχρησης, καθώς πολλοί αυξάνουν τη δοσολογία για να κοιμούνται περισσότερο και άρα να έχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Εκτός από το πρόβλημα του εθισμού, οι γιατροί αναφέρουν ότι η δίαιτα έχει και κοινωνική διάσταση. Κοιμούνται υπερβολικά πολλές ώρες, με αποτέλεσμα να απομονώνονται από τον κοινωνικό τους περίγυρο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

Έγινε γνωστή κυρίως από forums, όπου οι χρήστες έψαχναν τρόπους να χάσουν «εύκολα» βάρος. Πολλές κοπέλες δελεάστηκαν, καθώς είναι φαινομενικά απλή στην εφαρμογή της. Πιστεύουν ότι δεν μπαίνουν στη δύσκολη θέση να στερούνται φαγητά κατά τη διάρκεια της ημέρας, γιατί απλώς κοιμούνται και δεν μπαίνουν στον πειρασμό.
Δεν διευκρινίζεται όμως, πουθενά πώς θα ελέγξουν την πείνα τους μετά από τόσες ώρες αποχής από το φαγητό.
Σύμφωνα με διατροφολόγους, τόσο η αφαγία όσο και οι δίαιτες χαμηλών θερμίδων επιβραδύνουν τον μεταβολισμό. Ο οργανισμός επιζητεί περισσότερη τροφή για να μπορέσει να λειτουργήσει. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα όσοι εφαρμόζουν τέτοιες ακραίες δίαιτες, θα καταλήξουν να τρώνε βουλιμικά. Έτσι, θα έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Όπως η έλλειψη ύπνου, έτσι και οι υπερβολικά πολλές ώρες ύπνου, δημιουργούν προβλήματα στον οργανισμό και τον απορρυθμίζουν.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσοι κοιμούνται περισσότερες ώρες από το φυσιολογικό που είναι περίπου 8-9 ώρες, μπορεί να έχουν φλεγμονές και πόνο σε όλο το σώμα, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Ο οργανισμός στερείται των απαραίτητων «καυσίμων», των θερμίδων δηλαδή που μετατρέπονται από τον μεταβολισμό σε ενέργεια. Έτσι, σημαντικά μέρη του σώματος, από τους μύες και τα οστά μέχρι την καρδιά και τους πνεύμονες αρχίζουν να υπολειτουργούν.

Διαβάστε επίσης: Η δίαιτα που αποδείχθηκε μια από τις μεγαλύτερες διατροφικές απάτες και έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή όσων την ακολουθούσαν

 

Διαβάστε επίσης: Η γυναίκα που για ένα χρόνο έκοψε εντελώς τη ζάχαρη. Τα αποτελέσματα ήταν απρόσμενα και εντυπωσιακά. Περιγράφει μια άλλη ζωή