Γιατί έχει αυξηθεί η τιμή του παγωτού βανίλια παγκοσμίως; Τι σχέση έχει με τον τυφώνα που έπληξε τη Μαδαγασκάρη
Τον Μάρτιο ο κυκλώνας Enawo χτύπησε την Μαδαγασκάρη. Σύμφωνα με τις αρχές 78 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 500.000 άτομα αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους. Παράλληλα όμως, ο τυφώνας κατέστρεψε περισσότερο του 30% των καλλιεργειών βανίλιας της Μαδαγασκάρης, του μεγαλύτερου παραγωγού της.
Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, η Μαδαγασκάρη παράγει το 80% της βανίλιας παγκοσμίως.
Η ζημιά που δέχτηκαν οι καλλιέργειες, είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξευθεί η τιμή της βανίλιας στα ύψη, επηρεάζοντας σημαντικά το παγκόσμιο εμπόριο.
Παρόλο που η βανίλια θεωρούνταν ήδη το δεύτερο ακριβότερο αρωματικό μετά το σαφράν, η τιμή του αυξήθηκε δραματικά μετά τις καιρικές καταστροφές. Συγκεκριμένα, το κόστος της έφτασε τα 500 ευρώ το κιλό, σε αντίθεση με τα 75 ευρώ το κιλό που κόστιζε το 2015.
Αυτό οδήγησε σε αύξηση της τιμής προϊόντων που χρησιμοποιούν τη φυσική βανίλια και όχι από συνθετικά παραγόμενη βανιλίννη, όπως αυτή που υπάρχουν στα κέικ και τα είδη ζαχαροπλαστικής.
Έτσι, η τιμή του παγωτού με γεύση βανίλια Μαδαγασκάρης, αλλά και άλλων γεύσεων, όπως της σοκολάτας, που χρησιμοποιούν βανίλια για να εξισορροπήσουν και να συνδυάσουν τα άλλα συστατικά, έχει αυξηθεί αισθητά.
Στην Ελλάδα, το κόστος μιας μπάλας παγωτού βανίλιας Μαδαγασκάρης έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί σε πολλά καταστήματα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Financial Times, οι τιμές της βανίλιας είχαν αρχίσει ήδη να ανεβαίνουν πριν τον τυφώνα εξαιτίας της κερδοσκοπικής δράσης των ντόπιων παραγωγών και την τάση των επιχειρήσεων να μην χρησιμοποιούν τεχνητά αρωματικά.
Αμέσως μετά την καταιγίδα, οι πολύτιμοι καρποί τέθηκαν υπό ένοπλη προστασία, καθώς οι ιδιοκτήτες φοβήθηκαν ότι θα τους έκλεβαν τους υπόλοιπους καρπούς. Πολλοί αποφάσισαν να κάνουν πρόωρη συγκομιδή, πριν ωριμάσουν πλήρως οι καρποί της βανίλιας, από το φόβο της κλοπής των φυτών τους.
«Οι υψηλότερες τιμές θα αποθαρρύνουν τους αγοραστές και οι ντόπιοι θα πουλήσουν άγουρους καρπούς βανίλιας που έχουν χαλάσει από την καταιγίδα, φέρνοντας στην αγορά κακής ποιότητας βανίλια», ανέφερε ο Μάμι Ραζακαριβόνι, πρόεδρος της εθνικής ομάδας εξαγωγέων βανίλιας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, καμία άλλη μη τεχνική πηγή δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη ζημιά, με αποτέλεσμα οι τιμές να παραμείνουν υψηλές, αν δεν μειωθεί η κατανάλωση της βανίλιας.
Άλλες χώρες όπως η Παπούα Νέα Γουινέα, η Ινδονησία, η Ουγκάντα και η Ινδία συνεχίζουν να παράγουν βανίλια, αλλά καθώς αποτελούν μόνο το 20% της παραγωγής, το πρόβλημα είναι δύσκολο να επιλυθεί άμεσα.
«Η υψηλή τιμολόγηση της βανίλιας θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το 2018», ανέφερε ο Lawrence Kurzius, διευθύνων σύμβουλος της McCormick, της αμερικανικής εταιρείας μπαχαρικών και συστατικών τροφίμων.
«Χρειάζεται τρία με τέσσερα χρόνια έως ότου η αγορά επιστρέψει στα βιώσιμα επίπεδα των $ 100-150 ανά κιλό» ,ανέφερε ο Tim McCollum, ιδρυτής της Madécasse Chocolate & Vanilla στην Financial Times.
Με πληροφορίες από: Financial Times, Daily Mail , Quartz
Διαβάστε επίσης: Γιατί το παγωτό, το αγαπημένο γλύκισμα παγκοσμίως, χάνει εκατομμύρια πελάτες κάθε χρόνο; Τι δείχνουν οι έρευνες