Φέτα. Το καθαρά ελληνικό προϊόν που κέρδισε την παγκόσμια αγορά. Γιατί είναι πιο υγιεινή από άλλα τυριά όπως η παρμεζάνα

3696
Είναι το αγαπημένο τυρί των Ελλήνων και έχει περίοπτη θέση στο τραπέζι κάθε ελληνικού σπιτιού. Η φέτα όμως, κατάφερε να κερδίσει την παγκόσμια αγορά.
Παράγονται περισσότεροι από 120.000 τόνοι ετησίως και πλέον είναι από τα σημαντικότερα εξαγωγικά προϊόντα της Ελλάδας.

Το κατσικίσιο και πρόβειο γάλα από ζώα διαφόρων περιοχών της Ελλάδας δίνει στη φέτα την ιδιαίτερη γεύση της που την έκανε αγαπητή στους καταναλωτές. Πέρα από τη γεύση όμως, η φέτα είναι πλούσια και σε θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη Α, Κ, Β2, Β12 και Β6, ψευδάργυρο, σίδηρο και σελήνιο, κάτι που της χάρισε επάξια τον τίτλο του πιο υγιεινού τυριού στον κόσμο.

Είναι χαμηλή σε λιπαρά και ένα κομμάτι 28gr δεν ξεπερνά τις 74 θερμίδες σε αντίθεση με πολλά τυριά, όπως το τσένταρ και η παρμεζάνα που έχουν περίπου 110 θερμίδες.
Παράλληλα, η φέτα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, οι οποίες απορροφώνται πιο εύκολα από τον οργανισμό εξαιτίας της ωρίμανσης που διαρκεί τουλάχιστον 2 μήνες.
Οι πρωτεΐνες βοηθούν στην ανάπτυξη και ανάπλαση των μυικών ιστών, γι’ αυτό και εμπεριέχεται στη διατροφή των αθλητών και γενικότερα όσων αθλούνται συχνά.

Το 2005 κατοχυρώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π), προκαλώντας τις αντιδράσεις άλλων χωρών, όπως η Δανία, η Γερμανία και η Γαλλία που παρήγαγαν μεγάλες ποσότητες λευκών τυριών.

 

Παράγονται περισσότεροι από 120.000 τόνοι φέτας ετησίως και πλέον είναι από τα σημαντικότερα εξαγωγικά προϊόντα της Ελλάδας.

Ένα κομματάκι φέτα την ημέρα προσφέρει στον οργανισμό, το 14% της προτεινόμενης ημερησίας ποσότητας σε ασβέστιο. Το ασβέστιο βελτιώνει την υγεία των οστών, ενώ σε συνδυασμό με τις πρωτεΐνες βοηθάει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Έχει αποδειχθεί ότι το ασβέστιο σε συνδυασμό με τη βιταμίνη D προστατεύει τον οργανισμό από διάφορες μορφές καρκίνου. Περιέχει επίσης, την πρωτεΐνη α-λακταλβουμίνη που θεωρείται ότι έχει αντιβακτηριακές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
Η φέτα είναι πλούσια σε βιταμίνη Β2 που βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους και των πονοκεφάλων. Ενυδατώνει το δέρμα, θρέφει τα νύχια, τα μαλλιά και βοηθάει την όραση.

Η φέτα, όπως όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι πλούσια σε προβιοτικά.
Τα προβιοτικά είναι βακτήρια που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύουν τον οργανισμό από επικίνδυνα βακτήρια, όπως το το E. coli και η σαλμονέλα και βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου.
Σε συνδυασμό με τον ψευδάργυρο, προστατεύουν τον οργανισμό από ιώσεις και μολύνσεις.
Παράλληλα, η βιταμίνη Β6, συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Η κατανάλωση φέτας μπορεί επίσης, να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αναιμίας. Η αναιμία συνδέεται με χαμηλά επίπεδα σιδήρου, φολικού οξέος ή βιταμίνης Β12, έτσι συγκεκριμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά, μπορούν να βοηθήσουν.

Ποιοι πρέπει να προσέξουν;

Κατά την παρασκευή της φέτας, ρίχνουν χοντρό αλάτι πάνω στο τυρόπηγμα, δηλαδή στο γάλα που έχει πήξει και το βυθίζουν σε άλμη. Έτσι, το τελικό προϊόν έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νάτριο και ένα μικρό κομμάτι 28gr έχει το 13% της ημερήσιας πρόσληψης.
Όπως όλα τα τυριά, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη, επομένως όσοι είναι αλλεργικοί ή έχουν δυσανεξία δεν πρέπει να την καταναλώνουν.
Ένας άλλος πιθανός κίνδυνος υπάρχει για όσους έχουν δυσανεξία στην ισταμίνη, μια πρωτεΐνη που όταν υπάρχει σε μικρές ποσότητες στον οργανισμό βοηθά στην καταπολέμηση λοιμώξεων, αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, έντονη εφίδρωση και εξανθήματα.

Τα χαρακτηριστικά της καλής φέτας

Η συσκευασία της φέτας πρέπει να έχει αναγραφόμενο το Π.Ο.Π.
Το χρώμα της πρέπει αν είναι λευκό και να μην διαλύεται όταν κόβεται.
Το κατάστημα πώλησης πρέπει να την έχει τοποθετημένη σε θερμοκρασία 2-6 βαθμούς Κελσίου.
Από τη στιγμή που θα την ανοίξετε, μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 5 ημέρες, ενώ η συσκευασία πρέπει να κλείνει αεροστεγώς.

Διαβάστε επίσης: Τα καλά του ούζου. Θα εκπλαγείτε από τα οφέλη που έχει για τον ανθρώπινο οργανισμό

 

 

 

Διαβάστε επίσης: Τσίπουρο και ρακή. Ποια η διαφορά τους και ποια τα οφέλη για την υγεία; Με μέτρο, κάνουν καλό στην καρδιά και πολεμάνε τα μικρόβια