Έρευνες υποστηρίζουν ότι τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πιο υγιεινά από τα άπαχα. Πώς το τεκμηριώνουν

2216
Εδώ και δεκαετίες επικρατεί η άποψη ότι ένα τρόφιμο είναι πιο υγιεινό όταν έχει χαμηλά λιπαρά. Πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα στη πιο φυσική τους μορφή και με τα απαραίτητα λιπαρά είναι καλύτερα.

Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, επικρατεί η άποψη ότι το λίπος από τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι κακό για την υγεία.

Σε πρόσφατη ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα Διατροφής (European Journal of Nutrition) που ασχολήθηκε με το γαλακτοκομικό λίπος, κατέληξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακές νόσους, σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν άπαχα προϊόντα.

Μια επιπλέον μελέτη του 2013 της Σκανδιναβικής Εφημερίδας για τη Φροντίδα Υγείας (Scandinavian Journal of Primary Health Care) κατέληξε ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, είχαν χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, συγκριτικά με όσους επέλεγαν γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.

Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν πως, όταν θέλουμε να ελέγξουμε το σωματικό βάρος μας, δεν είναι όλες οι θερμίδες που καταναλώνουμε ίσες. Ο οργανισμός επεξεργάζεται και χρησιμοποιεί με διαφορετικό τρόπο τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Η κάθε λειτουργία του οργανισμού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Τα λιπαρά οξέα που περιέχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, βοηθούν να αισθανόμαστε πλήρης, χορτάτοι και να μην πεινάσουμε ξανά σύντομα. Όταν αφαιρούνται τα λιπαρά, απαιτείται περισσότερος χρόνος για να χορτάσουμε και λιγότερος για να πεινάσουμε πάλι.

Σύμφωνα με υποθέσεις των επιστημόνων, τα λιπαρά οξέα των γαλακτοκομικών παίζουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο που εκφράζονται τα γονίδια και ρυθμίζονται οι ορμόνες.
Τα οξέα μπορούν να αυξήσουν την ενέργεια που καίει ο οργανισμός ή και να μειώσουν την ποσότητα του λίπους που αποθηκεύεται στο σώμα μας.
Αυτά δεν είναι επισημοποιημένα στοιχεία, καθώς πρόκειται για εικασίες των επιστημόνων.

Μια ανασκόπηση του Βρετανικού Περιοδικού Ιατρικής, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι από τη δεκαετία του 1970, όταν οι αρχές της υγείας ενθάρρυναν τους ανθρώπους να αποφεύγουν το λίπος, δεν υπήρχαν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτές τις προειδοποιήσεις, αλλά ήταν απλώς αδύναμες να βασιστούν επίσημα κάπου.

Παρά το γεγονός ότι τα λιπαρά οξέα των γαλακτοκομικών έχουν οφέλη για την υγεία, δε σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνουμε αλόγιστες ποσότητες. Εξάλλου, τα γαλακτοκομικά προϊόντα λαμβάνουν ένα μικρό μέρος σε μια ισορροπημένη διατροφή.
Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι είναι ασφαλέστερο να επιλέγουμε γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, όπως βούτυρο, γιαούρτι, γάλα και άλλα.

Πάντα πρέπει να δίνεται έμφαση στην ποιότητα των προϊόντων, την προέλευση, την παρασκευή, την αποθήκευση και τη μεταφορά τους. 

Διαβάστε επίσης: Τελικά κάνει να πίνουμε γάλα και πόσο; Τι λένε οι επιστήμονες και ποιο γάλα είναι καλύτερο από το αγελαδινό;

 

 

 

Διαβάστε επίσης: Όλη η αλήθεια για το «ωφέλιμο» λίπος που υπόσχεται άμεση απώλεια βάρους. Τι δείχνουν οι έρευνες μέχρι τώρα