Δεν φαντάζεστε τα οφέλη του σκόρδου στην υγεία. Προστατεύει δεκάδες λειτουργίες του οργανισμού μας
Το σκόρδο, πέρα από τη μαγειρική, χρησιμοποιείται πλέον και στον τομέα της ιατρικής. Έχει ιδιότητες που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα υγείας, μεταξύ αυτών την υπέρταση, την καρδιαγγειακή νόσο και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Προλαμβάνει ακόμη και τον καρκίνο.
Το δραστικό μέρος του σκόρδου εντοπίζεται στο βολβό του, όπου περιέχονται από 4-20 σκελίδες.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και η κύρια ένωσή του που είναι υπεύθυνη για τις ιδιότητές του είναι η αλισίνη, η οποία ευθύνεται για τη δυσάρεστη μυρωδιά του σκόρδου, αλλά λειτουργεί ενάντια στις επιθέσεις από τα παράσιτα.
Αντιοξειδωτική προστασία
Το σκόρδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ενώσεις που συμβάλλουν στη μείωση του στρες και της εμφάνισης ασθενειών, όπως ο καρκίνος και η καρδιαγγειακή νόσος.
Οι ιδιότητες αυτές του σκόρδου καταστρέφονται με το μαγείρεμα. Έτσι, είναι καλύτερο να καταναλώνεται φρέσκο, ακόμα και μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.
Καρδιαγγειακή προστασία
Το σκόρδο φημίζεται για τις θετικές επιδράσεις του για την υγεία της καρδιάς. Συγκεκριμένα, προλαμβάνει την εμφάνιση αθηροσκλήρωσης, δηλαδή τη βλάβη στις αρτηρίες της καρδιάς.
Μειώνει τη χοληστερίνη και επιδρά στην πηκτικότητα του αίματος. Για αυτό το λόγο μειώνει την εμφάνιση αγγειακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Αρτηριακή πίεση
Είναι γνωστή η επίδραση του σκόρδου στην αρτηριακή πίεση.
Σύμφωνα με μελέτες, επηρεάζει θετικά τόσο τη συστολική, όσο και τη διαστολική πίεση. Η καθημερινή κατανάλωση σκόρδου, μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση σε διάστημα 12 εβδομάδων.
Διαβήτης
Σύμφωνα με πειραματικές μελέτες, οι θειούχες ενώσεις που περιέχονται στο σκόρδο, φαίνεται πως έχουν υπογλυκαιμική δράση. Το εκχύλισμα του σκόρδου είναι αποτελεσματικό στη μείωση της σύστασης της ινσουλίνης. Έτσι, βελτιώνεται ο γλυκαιμικός δείκτης των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Καρκίνος
Σύμφωνα με μελέτες, το σκόρδο έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και επιδρά στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου. Συγκεκριμένα, επιδρά στους καρκίνους του γαστρεντερικού σωλήνα, όπως του εντέρου, του στομάχου και του οισοφάγου.
Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του σκόρδου εμποδίζουν την προσκόλληση καρκινογόνων ουσιών στο DNA των κυττάρων και συμβάλλουν στην καταστροφή, αλλά και τον πολλαπλασιασμό τους.
Κρυολόγημα
Είναι διαχρονική η χρήση του σκόρδου για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και των μολύνσεων. Η συστηματική κατανάλωση σκόρδου βοηθά στην πρόληψη εμφάνισης κρυολογήματος.
Σε περίπτωση μόλυνσης από ιό, η εμφάνιση των συμπτωμάτων είναι πιο ήπια.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Η υπερβολική κατανάλωση σκόρδου, πέρα από τη δυσάρεστη οσμή, μπορεί να προκαλέσεις γαστρεντερικές διαταραχές, όπως φούσκωμα.
Η λήψη σκόρδου δεν είναι κατάλληλη παράλληλα με αντιπηκτική ή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή.
Άτομα με προβλήματα θυροειδούς και έλκος, εγκυμονούσες και θηλάζουσες γυναίκες να αποφεύγουν τη λήψη συμπληρωμάτων σκόρδου.
Διαβάστε επίσης: Κρεμμύδια και σκόρδα. Από ποιες μορφές καρκίνου μας προστατεύουν