Ανακάλυψαν τρόπο να συντηρούνται τα τρόφιμα δυο φορές περισσότερο από το κανονικό. Και είναι απόλυτα φυσικός

19065
Επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο να διατηρούν τα τρόφιμα τουλάχιστον δύο φορές περισσότερο από το κανονικό, χωρίς καμία προσθήκη χημικών.

Από τη στιγμή που τα φρούτα και τα λαχανικά κόβονται από το δέντρο, αρχίζουν να αλλοιώνονται. Έτσι όταν φτάνουν στο ψυγείο και είναι ώριμα και έτοιμα προς κατανάλωση, έχουν ήδη περάσει αρκετές μέρες. Μικροοργανισμοί επιταχύνουν την αποσύνθεση.
Το ψυγείο μπορεί να καθυστερήσει αυτή τη διαδικασία, αλλά και πάλι όχι για πολύ.

Αμερικανοί επιστήμονες όμως, δημιούργησαν μια βρώσιμη στρώση από φυσικά υλικά που μπορεί να τοποθετηθεί πάνω στα τρόφιμα και να καθυστερήσει την αλλοίωσή τους. Συγκεκριμένα, αφαίρεσαν λιπίδια από διάφορους καρπούς και τα μετέτρεψαν σε σκόνη. Αφού την διέλυσαν σε νερό, την εφάρμοσαν σε φρούτα και σε λαχανικά. Η στρώση αυτή εμποδίζει τους μικροοργανισμούς να εισχωρήσουν στο τρόφιμο, προκαλώντας την αποσύνθεσή του, ενώ παράλληλα διατηρεί την υγρασία στο εσωτερικό του.
Η ανακάλυψη αυτή έχει χαρακτηριστεί ως «η μεγαλύτερη επανάσταση στο φαγητό μετά από την κατασκευή του ψυγείου».

Το υλικό αυτό μπορεί να εφαρμόζεται από τους αγρότες κατευθείαν στους καρπούς ή από τους διανομείς στη γραμμή επεξεργασίας και συσκευασίας των τροφίμων, επεκτείνοντας κατά πολύ το χρόνο ζωής τους.
Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων χαρακτήρισε τη διαδικασία και τη χρήση του φυσικού αυτού διαλύματος σε βιολογικά προϊόντα ως απόλυτα ασφαλής.

Σκοπός της start up εταιρίας Apeel που έφτιαξε το καινοτόμο αυτό τρόπο διατήρησης των τροφίμων, είναι να αντιμετωπιστεί η σπατάλη τροφίμων.
Αγοράζονται καθημερινά μεγάλες ποσότητες τροφίμων που δεν καταναλώνονται άμεσα με αποτέλεσμα να χαλάνε και να καταλήγουν στα σκουπίδια.
Αυτή η κακή συνήθεια επηρεάζει αρνητικά όλο το περιβάλλον.
«Μεγάλες ποσότητες του γλυκού νερού χρησιμοποιούνται για την άρδευση των χωραφιών, ενώ περισσότερο από το 40% των τροφίμων χαλάει πριν προλάβουμε να το καταναλώσουμε. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τα τρόφιμα, πετάμε και μεγάλες ποσότητες νερού.
Παράλληλα, χρησιμοποιούνται πολλά φυτοφάρμακα, με σκοπό να προστατευτούν τα τρόφιμα από ζιζάνια ή για να μεγαλώσουν πιο γρήγορα, αλλά αυτά και πάλι καταλήγουν στα σκουπίδια. Έτσι, προκαλούνται αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον χωρίς κανένα λόγο», αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας Apeel.

«Η καινοτόμα τεχνολογία μας θα βοηθήσει στην προστασία των καρπών, θα μειώσει την αποσύνθεσή τους, ενώ παράλληλα θα μειώσει τη σπατάλη του νερού και της ενέργειας, συμβάλλοντας στη διατήρηση των φυσικών οικοσυστημάτων».

Παράλληλα, τα τρόφιμα θα μπορούν να εξαχθούν σε περισσότερες περιοχές που βρίσκονται μακριά από την χώρα παραγωγής τους.
«Μπορείτε να αρχίσετε να φαντάζεστε έναν κόσμο που δεν θα έχει εποχιακά φρούτα, καθώς θα μπορείτε να τα τρώτε σχεδόν όλο το χρόνο», εξήγησε ο επιστήμονας υλικών James Rogers.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε επίσης: Το διάσημο ψυχολογικό τεστ με τις κηλίδες μελάνης, δημιουργήθηκε από την εμμονή ενός φοιτητή Ψυχιατρικής σε ένα παιχνίδι καρτών. Εφαρμόστηκε πρώτα σε σχιζοφρενείς και μετά σε φυλακισμένους